BBA wil meldpunt historische gebouwen

Nadat de helft van het historische en culturele erfgoed van Amstelveen is verwoest, gebouwen met een geschiedenis soms waren gesloopt voordat de gemeenteraad het door had en recent niemand (behalve omwonenden) wist van het bestaan van een oude synagoge aan de Randwijcklaan 13, komt Burgerbelangen Amstelveen (bbA) nu met het voorstel een meldpunt te maken voor objecten met dergelijke monumentale objecten. Overigens stelde Floor Gordon van D66 al eerder voor ‘met een stofkam’ door de gemeente te gaan om ze op te sporen.

Het meldpunt zou volgens bbA-raadslid Ewa Petiet gebouwen en plaatsen, die in cultuurhistorisch of monumentaal opzicht van belang zijn voor Amstelveen, moeten registreren. Zij wil het onderbrengen bij de Vereniging Historisch Amstelveen. Petiet dient woensdag een motie in om dat te bereiken.

De partij geeft toe dat het ternauwernood van sloop geredde pandje aan Randwijklaan 13 haar daartoe bracht. Ewa Petiet wijst er op da het gebouwtje noch bij de erfgoedvereniging Heemschut, noch bij de vereniging Historisch Amstelveen als monument of bijzonder gebouw bekend was. Pas na het afgeven van een sloopvergunning werd de monumentale status van het pand gesignaleerd.

Petiet: “Toen pas kwamen de protesten van bewoners en belanghebbende organisaties en kon het pand op het nippertje van de sloop worden gered. Mede door hals over kop ingrijpen van de gemeente. Maar dat brengt altijd extra kosten met zich mee, zoals het vergoeden van bouwplankosten. Tijdige registratie van waardevolle gebouwen kan veel geld besparen en we komen niet voor verrassingen te staan”.

Behalve bij de Vereniging Historisch Amstelveen zou ook de Stichting tot Behoud monumentaal Amstelveen het meldpunt volgens Petiet kunnen gaan runnen.

 

 

Lees ook:bbA vraagt naar bekende weg monument
Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:Randwijcklaan 13 nu officieel van gemeente
Lees ook:Stemmen voor architectuurprijs
Lees ook:Armzalig

4 reacties op “BBA wil meldpunt historische gebouwen

 1. X

  Exterieur Jagershuis?

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Een meldpunt? Toe maar, alsof we hier met een groot maatschappelijk probleem te maken hebben. Maar BBA en D66 kunnen gerust zijn. Reeds in december heeft wethouder Raat namelijk al aan de Vereniging Historisch Amstelveen gevraagd om de (potentieel) cultuurhistorische monumenten in kaart te brengen. Voor mijn part doet de gemeente dat verzoek pakweg elke 5 jaar of zo en hoef je daar geen meldpunt voor op te tuigen. Dat kost alleen maar tijd, geld en loopt de grote kans na de verkiezingen in de vergetelheid te raken.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  De VHA zijn amateurs. Ze kunnen misschien ondersteunend werk doen, maar moet je dat in zijn geheel aan hun overlaten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Ik denk niet dat het zoveel werk is. Ze hebben immers al een groot deel in kaart, dus hoeven ze bij wijze van spreken er alleen nog maar met de stofkam doorheen. Verder lijkt het me juist de aangewezen club om de gemeente te helpen, ook al hebben ze de sjoel kennelijk over het hoofd gezien. Net als iedereen overigens.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.