SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’

Vuile was…

De demonstratie om de ‘vuile was’ van de gemeente buiten te hangen, is volgens de SP wel geslaagd. Die partij hield samen met FNV die veel publiek trekkende protestactie vorige week. ‘Statushouders en minima zijn het beu als tweederangs burgers behandeld te worden en vonden het tijd om dat eens goed aan iedereen duidelijk te maken’, zegt de SP. Insprekers uit die doelgroepen lieten hetzelfde geluid horen ten overstaan van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), die erop volgde.

Volgens raadslid Marina Casadei van de SP is de lokale politiek uitgenodigd in gesprek te gaan met de statushouders en de minima. Tot nu toe hebben alleen GroenLinks en Ouderencombinatie (OCA) dat ook gedaan. Het is volgens de SP een zware tegenslag voor de demonstranten dat zij hun verhaal niet aan andere partijen kwijt konden.

Laf

“Ik vind het laf”, zegt ze. “Ik hoor het college en de raadsleden constant roepen hoe begaan ze zijn met de kwetsbare medemens.

Demonstratie

Maar deze unieke kans om nu eens zélf met statushouders en mensen die in de schulden zitten te spreken laten ze aan zich voorbij gaan. Tijdens de demonstratie reed wethouder Veeningen notabene de parkeergarage in. Ze kwam daarna niet naar buiten om met de demonstraten te praten. Daaruit kan ik opmaken dat deze politici liever óver dan mét de mensen praten. Of misschien alleen met mensen spreken en op de foto gaan als ze daar zichzelf als ‘weldoener’ mee kunnen profileren.”

Niets gedaan

Alle fracties en B&W hebben het Zwartboek 2.0 van de SP ontvangen. Daarin staat hoe mensen die het al moeilijk hebben door deze gemeente nóg verder in de ellende worden gestort. Tijdens de commissievergadering werd onder meer door drie statushouders ingesproken en een van hen overhandigde de voorzitter van de commissie het zwartboek. Op de publieke tribune zaten veel mensen, goeddeels demonstranten, die hun steun wilden betuigen. De raadsleden weinig vragen, constateert Casadei. “D66 raadslid van der Steenhoven voelde zich ‘overvallen’ en had graag ‘aan de voorkant meegenomen willen worden’. Inspreekster Wil Roode herinnerde hem maar weer eens aan het vorige zwartboek en het rapport van de Participatieraad Minima Amstelveen (PMA), waarvan D66-wethouder Veeningen zei zich er niet in te herkennen en waar vervolgens door de raad niets meer mee werd gedaan.”

Overhandiging zwartboek aan voorzitter Ellermeijer van ABM door statushouder.

Blind en doof

Volgens de SP houden de collegepartijen zich blind en doof voor de vele misstanden. Zij vindt dat niet vreemd. ‘Het is verkiezingstijd en zij willen vooral naar buiten brengen hoe goed ze het de afgelopen raadsperiode hebben gedaan. Opvallend is wel dat er inmiddels een keer per week klachtencoördinatoren bij vluchtelingenwerk aanwezig zijn. Ook wordt er maar weer eens een klanttevredenheidsonderzoek tegenaan gegooid. Dit is de reactie van het college naar aanleiding van de klachten die zijn ingediend. Maar het kille en onmenselijke beleid heeft tot nu toe als resultaat dat de meeste mensen bang zijn voor de gemeente en voor het gemeentelijke re-integratiebureau Matchez.’

Met de actie “Vuile Was” en het Zwartboek 2.0 zegt de SP een cultuuromslag teweeg te willen brengen. “Als het college blijft vasthouden aan het keiharde participatiebeleid gaat de SP door met actie voeren”, kondigt Casadei aan. “Als we daarvoor nog meer zwartboeken en demonstraties nodig hebben komen die er.” B&W kunnen volgens haar beter eens gaan luisteren.

 

 

 

Lees ook:SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen
Lees ook:B&W: Zwartboek SP bevat onjuistheden
Lees ook:Politiek gispt zwartboek minima SP
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:‘Statushouders en minima dupe van gemeente’, zegt SP

4 reacties op “SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’

 1. Kees

  D’66 voelde zich overvallen door dit zwartboek, terwijl hun voorman landelijk steeds maar tekeer gaat tegen die partijen die die mensen het liefste zien gaan, durft de lokale afdeling niet eens in gesprek te gaan over dit zwartboek waarin de desbetreffende mensen zelf hun belevenissen ervaren.
  Overigens de term overvallen is ook onzin. De sp heeft luid en duidelijk aangekondigd, dat deze demonstratie zou plaats vinden. Maw was de meerderheid van de raad geïnteresseerd had ze ook van te voren gelegenheid gehad om er naar te vragen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. X

  Volgens het lokale verkiezingsprogramma van de VVD moeten statushouders individueel gestimuleerd worden tot integratie, maar er staat ook dat hooggeschoolden meer op hun plaats moeten komen. Wat gebeurt er dan met de rest? Niet op hun plaats?
  Ook wil de VVD nog meer expats naar onze gemeente halen. Op dit moment is de stand 20%. Zij heeft mede goed gekeurd dat aan een commerciële school voor Indiase expats een miljoen subsidie is toegekend. Gaat lekker die reserves, maar aan statushouders besteedt zij geen cent extra dan wettelijk moet. Jammer.
  De officiële ideologie van de VVD vind ik prachtig, maar in de praktijk pakt zij nog wel eens anders uit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Vink

  Beste Harmen (van der Steenhoven)
  voor een politicus is dit m.i. een verkeerde reactie. Actie was ruimschoots van tevoren aangekondigd, dus als je ook maar enigszins begaan zou zijn geweest met het lot van deze statushouders, dan had je je hierdoor zeker niet hoeven laten verrassen..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   De laatste colomn van de hr. Bos zegt toch al genoeg. Het iinteresseert van der Steenhoven niets in deze partij voor de vrijheid van het individu.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.