Amstelveen traag met duurzaamheid

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Met de duurzaamheid gaat het in Amstelveen niet al te snel, vindt vooral GroenLinks in de gemeenteraad. Ook de VVD juist die nu toe trouwens, mots er aan kan worden verdiend. Het is geen onderwerp dat de gemiddelde VVD-stemmer hoog op zijn prioriteitenlijst had staan, zei fractievoorzitter Kees Noomen van die partij vorige week in zijn algemene beschouwing bij de Kadernota 2018 (kaders voor de begroting).

Maar dat verandert volgens hem als grote windmolenparken op zee zonder subsidie kunnen worden gebouwd. “Ook omdat GroenLinks tot twee keer toe de kans heeft gehad het verschil te maken in Den Haag, maar dat liet afweten, moet de VVD het zelf maar doen”, zei Noomen. Maar tot nu toe is er in Amstelveen eigenlijk weinig op het gebied van duurzaamheid gebeurd, constateerde hij. Wethouder Peter Bot, die de betreffende portefeuille heeft, paart een groot hart voor het onderwerp aan de herhaalde boodschap dat alles wel traag gaat, maar op den duur wel goed komt, zei Noomen.

Maar Groenlinks fractieleider Martin Kortekaas vindt het zo traag gaan dat wat hem betreft een duurzaamheidsklok en een energieklok – meetinstrumenten – wel nodig zouden zijn. Want het aftellen naar 2040 is begonnen, als de gemeente fossielvrij moet zijn.

Er komt wel een manager voor energietransitie á raison van 109.000 euro, maar er staat nergens wat die op gaat leveren, zei Kortekaas. Een bijbehorend plan zou er eind vorig jaar zijn, maar is er nog steeds niet. Om dat er geen meetlat is, weet de raad absoluut niet hoeveel geld er volgend jaar nodig is om op termijn de doelstellingen te halen. “Groenlinks is ervan overtuigd dat er meer nodig is dan wat nu gebeurt.”

Fossielvrij

In 2040 moeten ook de ruim 19.000 particuliere woningen fossielvrij zijn en dus op een andere manier worden verwarmd dan nu, wat van de eigenaren een hoge investering vergt. Maar intussen worden nog steeds huizen ingrijpend verbouwd, zonder isolatie en verduurzaming, klaagde Kortekaas. Overigens hebben ook de corporaties laten weten die isolatieklus niet in 2020 te hebben geklaard, zoals beloofd, maar tien jaar later. In Amstelveen is Eigen Haard de belangrijkste corporatie. Voor de particuliere woningeigenaren mag volgens GroenLinks de gemeente wel wat meer doen dan nu is gepland om hen een steuntje in de rug te geven. Vorig jaar kwam en een fonds met € 500.000 voor duurzaamheid, maar zowel volgens VVD als GroenLinks is onduidelijk wat daarmee gebeurt. En daardoor is ook niet duidelijk of er wel genoeg in zit, voegde Kortekaas er aan toe.

Sterke punten

Zijn fractie geeft liever geen geld uit aan citymarketing, om de gemeente wereldwijd op de kaart te zetten, maar ‘voor het uitbouwen van de sterke punten van Amstelveen zijn wij altijd te vinden’. En daartoe horen wat hem betreft de heemparken en groene polders. Zijn fractie staat dan ook achter het streven van de coalitie een stadspark bij de nieuwe wijk De Scheg in het zuiden van de gemeente te realiseren.

Ook de ChristenUnie vindt dat B&W nog geen concrete plannen hebben aangekondigd voor volgend haar op het gebied van duurzaamheid.

 

 

 

 

Lees ook:GL: ‘Gemeente faalt met ICT en Duurzaamheid’
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid
Lees ook:GL: B&W komen beloften duurzaamheid niet na

Eén reactie op “Amstelveen traag met duurzaamheid

  1. Frank Bikker

    Wel een transitiemanager voor 109.000€, maar geen duidelijke taakomschrijving? Terwijl er elders al genoeg plannen zijn ontwikkeld in die richting. Ik snap dat niet. Dat zal wel aan mij liggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.