Oppositie: ‘Jaarrekening toont foute accenten’

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Dat de gemeente volgens haar jaarrekening in 2016 ruim 14 miljoen euro overhield is mooi, maar SP, ChristenUnie en GroenLinks hadden toch wel graag wat andere accenten in het uitgavenpatroon willen leggen. De eerste twee fracties dachten daarbij vooral aam het sociale domein, waar € 1,7 overbleef en GroenLinks had daarnaast graag meer inspanningen gezien op het gebied van duurzaamheid.

Fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks onderstreepte nog maar eens dat B&W vooral goed zijn in reclame voor zichzelf maken. “Het college past goed op de centen en is handig in de communicatie; ieder kansje om goed nieuws uit te venten wordt benut. De communicatie van goed nieuws is bij dit college dik in orde”, zei hij.

Maar Kortekaas constateerde onderbesteding op het gebied van bevordering van sociale samenhang, bestrijding van laaggeletterdheid en projecten voor Amstelveense kunstenaars.

De resultaten van de langjarige programma’s zijn lang niet zo in orde als de communicatie voor goed nieuws, zei hij. “Het lijkt er op dat de wethouders steeds meer in hun eigen communicatie gaan geloven. En daarmee ontnemen ze zichzelf en de raad het zicht op meetbare resultaten en voortgang en dat zou nu juist de functie van zo’n mooie jaarrekening moeten zijn.”

Volgens Kortekaas blijven resultaten op de meerjarige programma’s voor Duurzaamheid, ICT en Citymarketing uit. Wat duurzaamheid betreft zijn vorig jaar twee concrete punten afgesproken: In het vierde kwartaal zou de raad een voorstel voor de aanpak van de energietransitie krijgen en in de jaarrekening 2016 zou een nulmeting van de Amstelveense duurzaamheidsthermometer worden opgenomen. “Die afspraken zijn niet nagekomen en dat is ernstig want zo kan de gemeenteraad zijn controlerende taak niet goed uitvoeren”, zei Kortekaas. Wethouder Peter Bot ziet volgens hem de ernst van de zaak niet in en de raad kan de resultaten van het duurzaamheidsprogramma niet meten. “Of laat de wethouder ons wachten op de duurzaamheidsthermometer omdat hij zelf ook wel weet dat die ons gaat laten zien dat er een groot gebrek aan resultaten is?”

 ICT

Ook op het gebied van ICT ziet GroenLinks geen vooruitgang. “Mijn partij vindt de programmarekening voor dit onderdeel geen volwassen verantwoording over de besteding van ruim 800.000 euro in 2016. Er zijn al twee jaar vrijwel geen zichtbare resultaten opgeleverd.” Kortekaas vroeg zich onder meer af wat

wethouder Jeroen Brandes bedoelt met ‘het in de lucht brengen van nieuwe websites’. Kortekaas: “Dat is nu precies wat er niet gebeurd is, althans niet in mijn lucht, of die van de Amstelveense inwoners, terwijl ze dat wel beloofd was: een mooie nieuwe website.”

Uit een toelichting die de gemeenteraad inmiddels ontving bleek dat er heel veel geld bij moet en dat er nog steeds heel veel risico’s en onzekerheden zijn.

‘Weggegooid geld’

Ook met de Citymarketing gaat het niet erg snel, klaagde Kortekaas. “Het college maakt geen keuzes. En zolang dat niet gebeurt, is een deel van het geld weggegooid geld, want het kan niet doelgericht worden besteed.”

Volgens hem heeft het college het rapport over Citymarketing, dat al in oktober vorig jaar is opgeleverd, in een diepe la gelegd. “In het rapport staat onder andere te lezen dat de gemeenteraad nu aan zet is, maar deze raad heeft het rapport pas een paar dagen geleden gekregen, na aandringen in de commissie. Ik vind dat een gang van zaken die niet te verdedigen is.”

GroenLinks heeft altijd nut en noodzaak van Citymarketing betwijfeld, maar volgens de partij heeft de coalitie besloten door te gaan met voortmodderen.

Schooljongen

De wethouders gedragen zich over het algemeen volgens Kortekaas een beetje zoals de schooljongen die met een slecht rapport thuiskomt en dan zegt: ja maar, ik heb wel een goed cijfer voor sport en volgend jaar ga ik heel erg mijn best doen. “We behandelen hier de jaarrekening 2016 en aan de hand van die jaarrekening constateert GroenLinks dat de afspraken niet nagekomen zijn en dan kopen we niet veel voor mooie plannen voor de toekomst. Wij vragen het college nu echt eens goed in de spiegel te kijken en een toezegging dat het dit laatste jaar benut om de aansturing van deze programma’s te veranderen en dit vast te leggen in meetbare afspraken met de raad, die de periodieke controle hierop beter maken.”

Hij had kritiek op de collegepartijen. “Waar blijven de VVD en het BBA, toch de kampioenen van de lage lasten, met een kritisch geluid over deze enorme extra uitgaven en dit gebrek aan resultaat? Waar blijven D66 en PvdA, waarvan ik hoor toch vaak dat zij ook groene partijen zijn. Waar blijven die partijen met een kritisch geluid over het totaal gebrek aan resultaat op het gebied van duurzaamheid?”

 

 

 

 

Lees ook:GL: ‘Gemeente faalt met ICT en Duurzaamheid’
Lees ook:ICT blijft probleem voor gemeente
Lees ook:Amstelveen traag met duurzaamheid
Lees ook:Wat is citymarketing voor Amstelveen?
Lees ook:GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.