Gemeenteraad: lokale journalistiek is omroep

Axel Boomgaars

Lokale journalistiek is voornamelijk RTV Amstelveen, vindt kennelijk de gemeeneraad. Omdat er bij die omroep, waar berichtgeving vrijwel uiitsluitend via tv – met uitsluiting van tot muziek- en hobbyzender verworden radio – plaatsvindt, een financieel probleem is ontstaan, moet er een toekomstscenario voor het station komen. Dat sprak de raad woensdagavond uit door unaniem aannemen van een door GroenLinks ingediende motie.

De omroep had zo ongeveer drie keer zoveel geld van de gemeente gevraagd als de nu toegekende subsidie van 82 mille en niet gekregen. Daarom ziet het er niet goed uit voor de omroep, constateerde GroenLinks.

Een harde klap voor de enige betaalde medewerker, vrijwilligers en stagiairs van RTV Amstelveen die zich heel hard inzetten voor de omroep, vindt GL-fractievoorzitter Axel Boomgaars. Hij zei lokaal nieuws belangrijk te vinden om mensen te laten weten wat er in Amstelveen speelt en politieke besluiten te controleren. “Daarom moet dit conflict zeker niet het einde van lokale journalistiek in Amstelveen betekenen. Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk aan de slag voor hoe het dan wél moet.”

Daarbij spelen andere media in de visie van de lokale politiek een toch ondergeschikte rol. De motie spreekt weliswaar over een op te stellen notitie voor ‘de lokale journalistiek in zijn geheel’, maar daar wordt meteen aan toegevoegd dat het daarbinnen om de lokale omroep ‘in het bijzonder’ gaat. In de notitie moeten de financiële en inhoudelijke consequenties staan van in elk geval opzetten van een streekomroep voor Amstelland, opzetten van een lokale digitale omroep of integratie bij RTV Noord-Holland of AT5

 Kiezen

Landelijk ligt er de opdracht om lokale omroepen een groter verzorgingsgebied te geven, van minstens 100.000 inwoners. Een omroep zou in dat geval dus over de gemeentegrenzen van Amstelveen heen moeten opereren. Daardoor liggen er sowieso al veranderingen in het verschiet, constateerde Boomgaars. “Daarbij moet helder worden waar de gemeente voor kiest. Van iets als lokale radio vraag ik me bijvoorbeeld sterk af of dat iets toevoegt. En hebben we wel behoefte aan een dagelijks tv-journaal? Meer inzetten op een online nieuwsvoorziening spreekt ons bijvoorbeeld wel aan. Die discussie moet snel van de grond komen om zo snel mogelijk weer een lokale omroep te hebben die naar ieders tevredenheid functioneert.”

B&W hebben RTVA, zoals aan alle subsidie ontvangende instellingen, gevraagd met een realistische begroting te komen en een plan om de ontstane huurschuld van 22 mille te betalen. “Wij behandelen de omroep niet anders dan andere instellingen die subsidie krijgen”, zei wethouder Maaike Veeningen. “RTVA heeft al langer de tijd gekregen dan de andere om met een begroting te komen. Over de huurschuld is al eerder gepraat en wij zetten nu wat meer druk op de ketel.” Dat laatste beaamde ook wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD).  Volgens hem worden huurders van gemeentelijk vastgoed tegenwoordig eerder dan voorheen gemaand tot betaling. “Daarbij kwam RTVA boven drijven en wij willen de ene huurder niet anders behandelen dan de andere. Of het nu gaat om de huur van een woonwagen of iets anders,” zei hij.

Na het verstrijken van de deadline die B&W hebben gesteld, moeten volgens de motie de verschillende toekomstscenario’s worden uitgewerkt. Een notitie moet dan naar de raadscommissie Burgers en Samenleving worden gestuurd, die dan spreekt over de te kiezen oplossing.

D66-raadslid Harmen van der Steenhoven zei dat de lokale omroep al jarenlang een zorgenkind van de gemeente vormt, waar telkens opnieuw (per jaar en incidenteel) geld heen moet. “Steeds weer kwam de belofte dat het daarna beter zou gaan, maar dat bleek dan weer niet zo te zijn”, zei Van der Steenhoven. Hij constateerde dat de gemeente al ruimschoot boven de landelijke norm aan de lokale omroep bijdraagt. Fractievoorzitter Jan-Willem Groot van het CDA wilde wel onderzocht zien of een streekomroep mogelijk is, maar dan moeten ook andere gemeenten wel bijdragen, vindt hij.

 

 

Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA
Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:Lokale journalistiek: drama
Lees ook:Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen
Lees ook:GroenLinks wil fonds voor lokale journalistiek

16 reacties op “Gemeenteraad: lokale journalistiek is omroep

 1. Herrie

  Typisch praten om te blijven praten.
  De bal weer terugleggen want weer een notitie ipv de bal oppakken en simpelweg als partijen standpunten ormen.

  Kijk die notitie heeft Van der Zwam al gemaakt en ligt er al.

  En toch willen de raadsleden die die blijkbaar allemaal niet gelezen hebben nog een nieuwe (zelfde?) notitie laten maken.
  Hoeveel kost dat dan weer?

  Als ik B&W was, zou ik de brief en de notitie opnieuw naar de gemeenteraad sturen want er staat al in wat ze vragen!
  opgaan in AT5 en RTVNH is geen optie omdat RTV Amstelveen daarin zou verzuipen.

  Radio is in tegenstelling tot de persoonlijke voorkeuren van de heer Boomgaars een uitstekend nieuwsmedium. Hij heeft blijkbaar geen kaas gegeten van
  radio.

  Wat dacht u van kijkradio? Dan is televisie en radio in een gebracht.

  Een lokale internet only omroep bestaat niet mediawettelijk gezien. En om valselijk met belastinggeld te gaan concurreren met dit blog bijvoorbeeld lijkt mij niet echt aan de orde!

  PS wat doet RTV Amstelveen nu eigenlijk. Zij krijgen geen geld en hebben nog 2,5 week om een plan in te sturen. Gaan ze dat doen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “Lokaal nieuws is belangrijk om mensen te laten weten wat er in Amstelveen speelt en om politieke besluiten te controleren,” zegt GL-leider Axel Boomgaars.

  Daarvoor zijn er echter in de eerste plaats journalisten nodig die zich consequent onafhankelijk opstellen en dus geen vriendjes proberen te zijn met raadsleden en bestuurders. Zulke journalisten zijn in Amstelveen kansloos. Zij zouden binnen de kortste keer door het lokale politiek-journalistieke complex worden genegeerd, buitengesloten, verbannen of op een andere manier uitgeschakeld en buitenspel gezet.

  ‘Democratie op z’n Amstelveens’ verdraagt nu eenmaal geen weerwerk, tegenspraak en kritiek.

  Lokale radio via DAB+ lijkt mij nog niet eens zo’n gek idee. Zonder muziek, want die is er overal genoeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. herrie

   Robert: helemaal eens!
   RTV Amstelveen heeft voor radio een FM-frequentie (gratis), kabel en KPN-distributie (analoog en digitaal), dus daarmee kunnen ze technisch gezien iedereen bereiken in amstelveen! DAB+ hebben nog heel weinig mensen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   DAB+ biedt meer ruimte en heeft nog meer voordelen boven FM. Het heeft daarom de toekomst. Televisie is te duur en vergt deskundigheden die RTVA niet in huis heeft en zich financieel niet kan permitteren. Laten zij eerst maar eens laten zien dat zij een radiostation kunnen runnen die voldoet aan de eisen die Axel Boomgaars (GL) hierboven noemde (maar waar hij niks van meende).

     /   Beantwoorden  / 
 3. Olaf Oomes

  Hr. Boomgaars (GroenLinks) heeft zich blijkbaar voorgenomen Mw. Veeningen (D66) naar de kroon te steken wat betreft het over de balk gooien van gemeenschapsgeld. Te gemakkelijk (maar helaas niet goedkoop) scoren door Hr. Boomgaars (GroenLinks).

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  “Daarom moet dit conflict zeker niet het einde van lokale journalistiek in Amstelveen betekenen…”

  Dat RTVA moeite heeft met stopzetting van de subsidie/bekostiging kan ik me voorstellen, maar daarmee is het natuurlijk nog geen conflict.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   En toen? Nietszeggende opmerking.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    QED

      /   Beantwoorden  / 
 5. Gerrit

  Axel, riep onlangs nog dat hij graag op TV verschijnt. Dat zegt alles.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Tomaat

  Heeft u mensen van RTVA een lokale politicus echt wel eens het vuur aan de schenen zien leggen?

  Het is meer behaag-TV, dus weg ermee. Voegt echt niets toe.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Net als jouw commentaar op mijn bijdrage van daarnet.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Geen enkele lokale journalist legt ooit een lokale politicus het vuur aan de schenen. Niemand riskeert zijn/haar lidmaatschap van de lokale elite. Je hoort erbij of niet. Ook de zogenaamde waakhonden van onze lokale zogenaamde democratie willen er graag bij horen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. herrie

  https://www.youtube.com/user/RTVAmstelveen

  Onze lokale omroep op Youtube: laatste upload met Andrea Brandes, jawel de echtgenote van wethouder Jeroen Brandes over de dag van de Dialoog.
  en linksonder. Julian Brandes. Dat is de zoon van Andrea en wethouder Jeroen Brandes. Naast VVD-wethouder Herbert Raat is de familie Brandes letterlijk kind aan huis bij RTV Amstelveen.
  Ons kent ons. Pvda en VVD coalitie in optima forma met VVD’er Tim Lechner als hoofdredacteur. Hoezee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Het lijkt wel een 17e eeuwse regentenoligarchie.
   Mag ik ook zeker niet zeggen van CeeBee.

   Bah, wat klef en dan willen ze nog dat wij daarvoor betalen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Zeg vooral wat je wilt Tomaat, maar dat is toch echt iets dan dat jij bij anderen gaat bepalen wat wel of niet zinvol is.

    Verder nog vragen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

     Een nieuwsmedium moet in staat zijn om door te kunnen vragen en in 95% van de gevallen doet deze zender dat juist niet. Dat kost toch niet veel
     Ze hebben zelfs geen colomn. Zijn er nou geen mensen in Amstelveen van diverse politieke kleur die dat kunnen en willen?
     Johan Bos hebben ze eens doorgezaagd over lokale journalistiek, maar dat was op de radio, waar niemand naar luistert. Op Tv is ie niet geweest. Zou dat komen omdat deze zender bang is om zelf in de mangel te worden genomen en geen interviewer hebben die geen goed weerwerk kan geven?

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.