Raat en Veeningen wethouders in nieuw college

 

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Herbert Raat

Herbert Raat

Het zit er dik in dat Herbert Raat opnieuw wethouder wordt. De lijsttrekker van de VVD voert samen met Maaike Veeningen van D66 nu gesprekken met andere partijen over een te vormen coalitie voor een nieuw college van Burgemeester en wethouders.  Ook Veeningen wordt vrijwel zeker wethouder. Zij liet bij haar aanstelling tot lijsttrekker voor de democraten al weten daarvoor open te staan. Bij de jongste verkiezingen werd D66 qua omvang de tweede grootste fractie in de raad, met acht zetels. De VVD behield er negen.

Het is dus zeker dat nieuwe college overwegend – links en rechts – liberaal van kleur wordt. Samen hebben VVD en D66 17 van de 37 zetels, zodat er om een meerderheid te krijgen nog minstens één partij bij moet.

Met uitzondering van de Ouderencombinatie zijn vrijwel alle andere partijen in de raad qua zetelaantal klein geworden of gelijk gebleven. De VVD stuurt mogelijk aan op participatie in het college van Burgerbelangen (BBA), waarvan lijsttrekker Peter Bot op de verkiezingsavond vertelde ideologisch voor Amstelveen “heel dicht” bij de VVD te komen. Maar mogelijk ziet D66 meer brood in een linkse aanvullen van het college, waardoor GroenLinks en PvdA in beeld komen. Een tenslotte zou nog overeenstemming met het van vier na drie zetels geslonken CDA kunnen worden bereikt. Dan kan wethouder Groot aanblijven, die nogal wat bestuurlijke ervaring heeft opgedaan. Samen met Raat zorgt hij dan voor continuïteit in het college.  Een smet op het blazoen van Groot is de blunder van het college rond de geplande uitbreiding van het Stadshart, die voor enorme heisa bij de bewoners zorgde, waarna het college schielijk het groen lichte voor eigenaar Unibail-Rodamco op rood zette. Mocht GroenLinks in het college komen, dan wordt Sander Mager wethouder. Hij was fractievoorzitter, tot hij vorig jaar dat stokje over gaf aan Axel Boomgaars. Ook is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen was hij lijstduwer voor GroenLinks, maar als raadslid keert hij niet terug.

Lees ook:Vier nieuwe raadsleden voor wethouders
Lees ook:Ook Burgerbelangen in college
Lees ook:Maaike Veeningen kandidaat lijsttrekker D66
Lees ook:Raat, nu fractievoorzitter VVD, leidt coalitie-overleg
Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen

2 reacties op “Raat en Veeningen wethouders in nieuw college

 1. frank bikker

  Zo kort mogelijk gesteggel over de poppetjes. Ik wil weten wat de gemeente gaat doen met de bagger die Den Haag over ons heeft uitgestort.Die plaatsing van hoogbejaarden uit Mijdrecht, waardoor zij uit hun leefomgeving zijn gerukt in onze gemeente, verdient tot dusver niet de schoonheidsprijs. Hier moeten Raat of Veeningen zich mee bezig gaan houden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Niet de schoonheidsprijs? Het is van een schandelijkheid waarvoor de politiek zelfs geen schaamlap heeft. Welke partijen ook aan het roer zitten, dit zal schering en inslag blijven. Omdat vrijwel geen politicus weet wat er echt in de tehuizen en zorg in het algemeen gebeurt. Op papier mag alles kloppen, in de praktijk klopt er natuurlijk geen hout van.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.