Raat: ‘Groen Links is vooral overal tegen’

Herbert Raat

Zou D66 zich al een beetje warm lopen voor de volgende raadsverkiezingen? Ze heeft zich, hoewel behorend tot de oppositie, tot nu toe altijd achter de coalitie en het college opgesteld, constateerde dezer dagen het Amstelveens Nieuwsblad. Bij de vorige verkiezingen waren de Democraten lokaal de grootste winnaar, de fractie drie keer zo groot, maar tóch belandden zij niet in het college. Fractievoorzitter Catharina de Leur overspeelde namelijk haar hand, in een kennelijke vlaag van overmoed of kapsones. Dat moet ons geen tweede keer gebeuren, denkt haar opvolger Rien Alink blijkbaar. De Leur blies nogal hoog van de toren. De VVD, de grootste fractie, kon aanschuiven en anders werd het weer een college zonder de liberalen. Dacht ze. Maar het liep anders, want het CDA had geen zin in een overwegend links college. Ja, en toen ging Herbert Raat van de VVD aan de slag. Hij vormde een coalitie met twee partijen met één zetel (ChristenUnie en Ouderencombinatie) plus Burgerbelangen. Raat komt er nu op terug op zijn weblog.  Hij had misschien best met D66 in zee gewild, maar die in zijn ogen liberale fractie bleek zich te hebben verbonden aan een ‘links blok’ met Groen Links en de PvdA.  Raat: ‘Mijn partij, de VVD, maar ook anderen hadden niet zoveel zin om het ‘linkse’ spelletje mee te spelen en hebben een ander college gevormd.’Volgens Raat betekende het nu zittende college van B en W ruimte voor verandering. ‘Bijvoorbeeld omdat de PvdA er na 65 jaar uit verdween. Mede hierdoor en wegens de financiële situatie ontstond er ruimte om een aantal ‘heilige koeien’, zoals de miljoenen die naar Cardanus gingen, het jongerenwerk, het contract voor de A9 en het onderwijs, eens grondig te veranderen. Niet langer staan instituties, zoals schoolbesturen en managers van welzijnsstichtingen centraal, maar veel meer de wensen van ouders en kinderen. Dit past natuurlijk naadloos bij een liberale partij als D66. Het knappe vind ik, dat zij niet meer terugkijken op de formatie, maar aan de slag zijn gegaan en met eigen ideeën komen. Bijvoorbeeld bij de verandering van het jongerenbeleid.’

Ondanks de steun die D66 geeft aan het collegebeleid, legt die fractie wel eigen accenten, constateert Raat. ‘Ze staan dan ook zelden met lege handen in de gemeenteraad, in tegenstelling  tot een partij als Groen Links die, met de hete adem van de SP in de nek, de laatste maanden vooral tegen is. De politieke vraag voor mij in 2012 is, of er bij de Amstelveense PvdA meer ruimte ontstaat voor de (liberale) lijn die de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher volgt.’

Lees ook:Herbert Raat fractievoorzitter VVD
Lees ook:VVD dankt kiezers voor meerderheid
Lees ook:GroenLinks: liever groen dan woningen
Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste
Lees ook:Raat en Veeningen wethouders in nieuw college

2 reacties op “Raat: ‘Groen Links is vooral overal tegen’

 1. Gerben

  Hij kan het lonken niet laten..

    /   Beantwoorden  / 
 2. hmmmm

  hmmmm…. deze spindokter van de VVD (Raat) weet het mnooi te brengen: afbraak van het jongerenwerk, de scholen etc: wel schrappen, maar er komt niets , maar dan ook niets terug:
  intussen doet de man allerlei suggestieve uitspraken: “spelletjes”, “heilige koeien” : allemaal zeer bedenkelijk, vooral ook omdat hij zich er juist zelf zo duidelijk aan schuldig maakt,

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.