SP betwijfelt nut ‘snoepreis’ naar rechtzaak in IJsland

Dago Wellink

De SP betwijfelt het nut van de reis van financieel wethouder Raat (VVD) en een delegatie van het provinciaal bestuur naar IJsland, om te proberen iets van de daar verdampte miljoenen terug te krijgen. Zij vermoedt dat er sprake is van een duur uitstapje op kosten van de belasting betalende burgers. Raat meldt op zijn beurt uit IJsland die reactie nogal verwarrend te vinden, omdat de complete gemeenteraad ermee heeft ingestemd dat hij er heen zou gaan, inclusief de SP. “Ik ben hier dus mede namens de SP en op verzoek van de advocaten,”  zegt Raat.   Amstelveen en provincie Noord-Holland verloren respectievelijk 15 en 78 miljoen euro, toen de IJslandse bank Landsbanki in 2007 failliet ging. De SP wijst er op dat de toenmalige wethouder en gedeputeerde voor financiën beiden VVD-lid zijn. “De partij die altijd de indruk wil wekken zo goed met belastinggeld te kunnen omgaan,” zegt Dago Wellink, SP-fractievoorzitter in Provinciale Staten. De afgevaardigden van gemeente en provincie zijn aanwezig bij een op IJsland spelende rechtszaak.Wellink: “Eerst 78 miljoen euro van de provincie vergokken, bijna 100 euro per Noord-Hollander, en er dan nog ook eens een reisje aan vast knopen op kosten van de overheid om bij de rechtszaak aanwezig te zijn: dat kan natuurlijk niet.” Hij Gedeputeerde Staten gevraagd of de provincie Noord-Holland werkelijk naar IJsland afreist en zo ja wat dat dan allemaal kost. Wellink wil weten hoeveel mensen er precies naar IJsland gaan, wat hun functie is, wat hun aanwezigheid bijdraagt aan de rechtszaak en wat alles bij elkaar de kosten zijn.

Hij wijst er ook op dat de president van IJsland het recent tot stand gekomen Icesave-verdrag niet wil tekenen, zodat er vrijwel zeker een nieuw referendum komt. Bij het vorige stemde de bevolking massaal tegen een eerder verdrag, dat voor IJsland veel gunstiger was dan wat nu op tafel ligt. Wellink verwacht dan ook dat het wordt weggestemd. Hij vraag GS hoe hoog zij de kans achten dat de provincie ooit nog wat terug ziet van de gestalde miljoenen, waarop zij hun antwoord baseren en of zij dat kunnen onderbouwen. Wethouder Raat liet eerder weten dat hij en het gemeentelijke hoofd financiën naar IJsland zouden vertrekken op verzoek van de advocaat.

Lees ook:Kans op terugkeer IJslandse miljoenen gestegen
Lees ook:‘Amstelveen niet betrokken bij malversaties Hooijmaijers
Lees ook:Proces om geld IJsland kostte AV vier ton
Lees ook:Nu 8 miljoen terug uit IJsland
Lees ook:Provincie pompt 150 duizend euro in Van der Togt

5 reacties op “SP betwijfelt nut ‘snoepreis’ naar rechtzaak in IJsland

 1. de schoolmeester

  Dit is stemmingmakerij SP. Verbeeld je dat door je afwezigheid je kans op wat geld nog verslechterd of zelfs verspeeld. Had je dan de SP eens moeten horen loeien. Deze oprisping van de SP is nou echt populistisch gewauwel. Dit had ook de PVV kunnen zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. peter

   schoolmeester waarom de pvv erbij halen, is dat geen stemmingmakerij? Dat geneuzel over snoepreisjes komt eigenlijk altijd uit de sp en pvda hoek, en daar lopen toch ook heel wat lieden rond die leuke dingen voor zichzelf bedenken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. de schoolmeester

    Dat het gezeur over snoepreisjes vaak uit de hoek van de SP komt, daar heb je gelijk in. Vaak vind ik het terecht of mij ontgaat het belang er in ieder geval van, maar in dit specifieke geval vind ik het ronduit stom, vanwege de door mij al eerder vermelde reden.

      /   Beantwoorden  / 
 2. De Klok

  Dat is opmerkelijk, de Amstelveense fractie van de SP steunt de trip van VVD-wethouder Raat naar IJsland.

    /   Beantwoorden  / 
 3. remco

  Als de heer Raat het nieuwsbericht op de website van de SP Noord-Holland gelezen zou hebben, had hij niet verbaasd hoeven te zijn of verbaasd hoeven te doen. Daar staat namelijk dat er kritiek is op een eventueel snoepreisje door de provincie Noord-Holland. In het bericht wordt het bezoek van Raat aan IJsland wel genoemd, maar er wordt geen kritiek op geuit. Goed lezen is kennelijk niet altijd even makkelijk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.