Coalitie niet verbreed, collegevorming gestart

Catharina de Leur

Terwijl de door de VVD aangevoerde coalitie heeft aangekondigd te beginnen met de vorming van een college van B&W, wil D66 alsnog een informateur gaan aanwijzen om tot een bredere coalitie te komen. Zij vindt dat onvermijdelijk. Maar volgens de vijf partijen die nu het college gaan samenstellen – VVD, CDA, Burgerbelangen, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA) – bestaat er onvoldoende wederzijds vertrouwen om de andere partijen en nog bij te betrekken. Dat is volgens fractievoorzitter Herbert Raat van de VVD nu lang genoeg geprobeerd. “Wij hebben besloten verder te gaan en hebben er zin in. We gaan er hard tegenaan,” zegt Raat. Lijsttrekker Catharina de Leur van D66, met een verdrievoudiging van haar fractie grote overwinnaar van de verkiezingen, geeft toe dat de vijf partijen met haar en GroenLinks over verbreding hebben gesproken.

Herbert Raat (VVD)

“Beide partijen zijn deze gesprekken met open vizier ingegaan. Maar tot onze verbijstering zijn ze nu op een uiterst merkwaardige wijze alweer gestrand, nog voor gesproken is over de inhoud,” meldt De Leur. Volgens haar hebben de vijf afgehaakt, omdat D66 en GroenLinks ook de PvdA op de hoogte hebben gesteld van “hun stappen om verbreding een kans te geven.” Dát was volgens De Leur de enige aanleiding voor het opzeggen van het vertrouwen in de totstandkoming van een bredere coalitie.

Overigens trachtte eerder D66 een coalitie te vormen met PvdA en GroenLinks, waarbij de VVD mocht aanschuiven. Maar als de liberalen niet snel eieren voor hu geld kozen, zou het CDA aan boord worden gehesen. Maar die partij ging liever met de VVD in zee. Door de linkse misrekening kon de VVD, als grootste partij, aan de slag om een coalitie te vormen. Die steunt nu op een minimale meerderheid (één zetel) en kon alleen vorm krijgen door de eenmansfracties van CU en OCA er bij te halen.

D66 zet grote vraagtekens bij het verloop van het proces. Volgens de partij had er in een vroeg stadium een informateur moeten worden aangewezen. Dan zou de nu geformeerde constructie naar haar mening er niet zijn gekomen. Overigens ging D66 in eerste instantie ook zelf zonder informateur aan de slag. “Maar een coalitie met een meerderheid van 1 zetel, bestaande uit vooral verliezende partijen, aangevuld met 2 eenmansfracties, is voor Amstelveen onwenselijk,” vindt De Leur. D66 was volgens haar bereid mee te werken. Raat had dat ook gevraagd. Maar welke eisen de democraten op tafel hebben gelegd, blijft onduidelijk. Eerder was GroenLinks uitgenodigd mee te doen, maar die partij weigerde en heeft een lijstverbinding met D66.

Volgens de partij is voor de zware beslissingen die de gemeente moet nemen en de daaraan gekoppelde bezuinigingen een breed draagvlak nodig. “De nu gepresenteerde coalitie dat en heeft verbreding onmogelijk gemaakt,”verwijt zij de vijf partijen. “De regie ontbrak om tot verantwoorde coalitievorming te komen. Andere voor de hand liggende coalities zijn niet serieus onderzocht,” zegt ze. Volgens haar wil D66 alsnog graag bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. “In een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en steunt op breed draagvlak in de Amstelveense samenleving.  Wij sluiten op voorhand geen enkele andere partij uit,” aldus De Leur.

Lees ook:Informateur?
Lees ook:D66 vindt nieuwe coalitie bizar
Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen
Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD

6 reacties op “Coalitie niet verbreed, collegevorming gestart

 1. Hans van der Liet

  D66 heeft hoog gepokerd en huizenhoog verloren, omdat men net iets te slechte kaarten had. De hand overspelen, noemen we dat. En nu na afloop krokodillentranen huilen en de verongelijkte leverworst spelen. De onvolwassenheid druipt er helaas vanaf en het tekent het politieke amateurisme van die partij. Dan leg je het al snel af tegen in de politieke arena gepokte en gemazelde spelers als VVD en CDA, die met alle wateren gewassen zijn.
  Zeer jammer. D66 Amstelveen heeft sympathieke actieve partijleden, maar het spel om de macht beheersen ze niet in het minst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taz

   Wanneer treedt mevrouw Catharina (Loser) de Leur af?

   Met een beetje meer inzet, een beetje meer politiek inzicht, een beetje meer respect voor andere partijen, dan ….tsja wat dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Dan was ze volgende week woensdag wethouder geweest en had ze echte invloed kunnen uitoefenen op het wel en wee van de gemeente. Nu lonken de oppositiebanken. En er zal geween zijn en tandengeknars.

      /   Beantwoorden  / 
 2. de schoolmeester

  Hoe denkt de heer Fokking met een partij als de VVD de AOWers tegemoet te komen of is hij er enkel voor de bejaarden met geld. Er valt in de gemeente toch veel te doen op het gebied van thuiszorg (wat niet zo lekker loopt, eigen ervaring), bejaardenhuisvesting enz.
  -
  Wat denkt mevrouw Koops te gaan doen voor de sociale minima met ronduit zo’n asociale partij als de VVD naar haar. Een partij die die minima enkel uit onze gemeente wil verbannen als het aan hun ligt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  Gelul, Frank Bikker. Je moet eens wat dichter bij de werkelijkheid blijven ipv die Koude Oorlogsrethoriek van stal te halen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. de schoolmeester

  Ja, maar daarom niet minder waar, sinds de Koude Oorlog voorbij is , laat men in Nederland de verzorgingsstaat inkrimpen, ondertussen maken wij ons steeds meer afhankelijk van Russisch gas. Men is steeds meer in staat onze economie af te knijpen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.