VVD vormt coalitie met BBA, CDA, ChristenUnie en OCA

Herbert Raat (VVD)

Een nieuw college van Burgemeester en wethouders lijkt te gaan steunen op een coalitie van VVD, Burgerbelangen (BBA), CDA, ChristenUnie en Ouderencombinatie (OCA). Die combinatie heeft met 19 zetels een krappe meerderheid in de gemeenteraad. Lijstrekker Herbert Raat van de VVD, met negen zetels de grootste, heeft met alle partijen overleg gevoerd en voorlopig overeenstemming bereikt. Deze week wordt aan een collegeprogramma gewerkt. Een centrumlinkse coalitie – PvdA, GroenLinks, D66 en CDA – lijkt daarmee van de baan. Twee blokken lijken elkaar de laatste weken te hebben gegijzeld: VVD, BBA en CDA enerzijds en de linkse fracties anderzijds. Raat houdt nog wel rekening met de mogelijkheid dat GroenLinks zich losmaakt van D66 en PvdA en zich alsnog aansluit. “Wij vinden GroenLinks een stabiele partij in Amstelveen, waarmee wij constructief in veel dossiers constructief hebben samengewerkt. Bijvoorbeeld bij het in eerste instantie door BBA en ons voorgestelde anders besteden van de 5,7 miljoen die voor de topsporthal was gereserveerd.De nu in aantocht lijkende coalitie betekent dat D66, met een verdrievoudiging van haar fractie de grote winnaar van de raadsverkiezingen, niet lokaal gaat meeregeren. Die wilde volgens ingewijden het liefst aansturen op een coalitie met PvdA en GroenLinks, maar daarbij was het CDA nodig om aan een meerderheid te komen. Die partij lijkt zich nu evenwel meer thuis te voelen bij de VVD.

Negentien zetels is een minimale meerderheid in de 37 leden tellende gemeenteraad,  geeft Raat toe. “Het is de helft plus één. Maar er moet nu wat gebeuren. De stad moet worden bestuurd. Het gaat bij coalitievorming ook om vertrouwen. Dat is er wel onderling bij de fracties die nu voor elkaar hebben gekozen.”

Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte
Lees ook:VVD wil graag bredere coalitie
Lees ook:D66 vindt nieuwe coalitie bizar
Lees ook:PvdA schuift aan bij college

4 reacties op “VVD vormt coalitie met BBA, CDA, ChristenUnie en OCA

 1. Hans van der Liet

  Dat is goed nieuws!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob Nijkamp

  Het getuigt wel van moed dat deze constructie wordt uitgedacht. Dit zou kunnen betekenen dat de huidige wethouder economie en sociale zaken op z’n post blijft en daar heeft Amstelveen een goede aan. Het was de beste in het afgelopen college. Ik hoop wel dat Herbert een aantal kanjers heeft voor de VVD, want een drama zoals de afgelopen periode met Hellendall en Tabak kan en mag je niet nog een keer meemaken.
  Als het lukt, 2 andere zaken die opgelost kunnen gaan worden;
  de macht van de ambtenaren, vanuit ondeskundigheid, in het gemeentehuis en subsidie Cardanus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Q. van de Olde broam

   Veel, niet alle!, ambtenaren van de gemeente Amstelveen worden niet geremd door enige kennis. Ook de onderlinge samenwerking tussen de diverse Gemeentelijke eilanden is niet optimaal te noemen. De Burgemeester zou eens als bruggenbouwer moeten optreden!!

   Het is buitengewoon spijtig te moeten constateren dat de oprispingen van de ambtenaren nagenoeg altijd worden omgezet in beleid of ongebreidelde dadendrang. Met voor de vorm nog de Pro Forma inspraak van de burger: de Gemeente hoort het wel maar doet er niets mee. En dan kan men zeggen “We hebben toch overlegd??”

     /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  Ik denk dat het CDA zal trachten een wat gewichtiger portefeuille voor de eminente wethouder in de wacht te slepen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.