PvdA: wonen, jeugd en mantelzorg

Wonen, jeugd en mantelzorg zijn de gebieden waarop de PvdA Amstelveen zich in de aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen (2010) wil profileren. Dat hebben bestuur en raadsfractie vastgesteld. Zij zijn ook op zoek naar kandidaten voor de raad. De thema’s moeten herkenbaar uitmonden in een verkiezingsprogramma. In de huidige coalitie met VVD en CDA  blijft het intussen wel polderen, zei fractievoorzitter Gerben Drost woensdag in de ledenvergadering. Hij constateerde dat er geen progressieve meerderheid in de gemeenteraad aanwezig is, hoewel hij aan het begin van deze raadsperiode nog juichte over de naar zijn mening uitstekende collegecoalitie.

 

Volgens raadslid Smits staat duurzaamheid ter discussie in de coalitie. De PvdA heeft naar eigen zeggen duurzaamheid hoog in het vaandel, maar de fractie constateerde dat de grootste coalitiepartner VVD zich recent nog afvroeg of er in Amstelveen wel behoefte bestaat aan duurzame woningbouw. “ De spanning tussen liberalen en sociaal democratie,” noemde Drost het.

Betaalbare woningen, sociale huisvesting en woonruimte voor jongeren en senioren blijven voor de PvdA speerpunten, zei Drost. Volgens hem staat de sociale woningbouw in Amstelveen onder druk. Politieagenten en personeel van zorginstellingen, bijvoorbeeld, kunnen moeilijk woonruimte vinden in Amstelveen. De partij zegt naar een jeugdvriendelijk Amstelveen te strreven, waarin de knelpunten in de kinderopvang worden opgelost.

Volgens raadslid Esther Veenboer zou de PvdA graag een systeem invoeren waarbij niet werkende mantelzorgers worden vrijgesteld van sollicitatieplicht. Zij gaat daartoe een initiatiefvoorstel indienen. Volgens Veenboer hebben veel mantelzorgers in feite niet eens door dat zij mantelzorg verrichten, waarbij zij denkt aan partners en kinderen van verzorgden.

Juist omdat Amstelveen zich ontwikkeld tot een stad met een vergrijsde, hoog opgeleide en veelal draagkrachtige bevolking neemt de behoefte aan zorg er toe. Men woont er vaak in grote huizen, betoogde raadslid Smits. De zorgverleners moeten van buiten de gemeente komen, omdat er binnen geen woonruimte voor hen bestaat. Smits pleitte opnieuw voor doorstroming op de woningmarkt, waardoor oom starters daar beter terecht kunnen.

 

 

Lees ook:PvdA ziet ‘rode parels’ in nieuwe coalitie
Lees ook:Yeter Tan kandidaat wethouder
Lees ook:PvdA ontevreden over armoedebeleid
Lees ook:PvdA wil tolerantieles op scholen
Lees ook:Voorstander PvdA: Golfodrome geen gelopen race voor raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.