Woede in raad over vertrek VVD en CDA uit debat bestuurlijke vernieuwing

Coalitiepartners VVD en CDA hebben de werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing opgeblazen door eruit weg te lopen. Dat verwijt kwam woensdag (21 mei) in de raadsvergadering van de woedend PvdA-raadslid Harry van den Bergh. Hij diende met succes een motie in met steun van D66, GroenLinks, Burgerbelangen en Ouderencombinatie om de werkgroep weer aan de slag te krijgen. Onduidelijk is of de twee dwars liggende fracties weer mee gaan doen. De ChristenUnie deed dat van meet af aan niet. Voorzitter Rien Alink (D66) heeft, na het opstappen van VVD en CDA, de opdracht van de werkgroep teruggegeven aan de opdrachtgevers: het overleg van fractievoorzitters.

 

Via de motie gaf de raad nu de opdracht een politiek debat voor te bereiden over onder meer de rol van de raad, de betrokkenheid van de burgers daarbij, zijn positie in regionale besluitvorming, onderzoek naar andere vergadersystemen en bezinning op het functioneren van het dualisme in het huidige bestuursstelsel. Ook moet de werkgroep komen tot een analyse, gericht op vergroting van de burgerparticipatie.

VVD en CDA stemden tegen de motie en leken zich niet te herkennen in de beschuldigingen van Van den Bergh en Alink. De werkgroep startte een jaar geleden, kwam met een door de fractievoorzitters gesteunde notitie over zijn ambities en doelen en kreeg een vervolgopdracht. Vervolgens haakten de twee fracties af. VVD-raadslid Enschede had een andere lezing. Volgens haar heeft bij stemming een meerderheid van de werkgroep besloten de opdracht terug te geven. Logisch, redeneerde Alink: het kon niet anders, omdat twee leden afhaakten, onder wie de vertegenwoordigster (Enschede) van de grootste fractie (VVD). Enschede zei in de raad dat het huidige vergadersysteem prima werkt, bezoeken van de werkgroep aan andere gemeenten hadden nog weinig nieuwe inzichten opgeleverd en Amstelveen moet naar haar mening geen proeftuin worden. De VVD ging het er om efficiënter te gaan werken en op dat punt zag zij weinig verbeteringen. Zodat wat haar betreft alles kan blijven zoals het nu is. En meer in contact treden met burgers is de persoonlijke verantwoordelijkheid van raadsleden, constateerde Enschede.
GroenLinks-raadslid Maarse zei juist van VVD en CDA meet steun te hebben verwacht voor het ‘ondernemersinzicht' dat stilstand achteruitgang betekent. En Alink zei in een vurig pleidooi dat bestuurlijke vernieuwing ook moet worden onderhouden: men moet er mee aan de gang blijven. Maarse vond overigens de weergave van de gebeurtenissen door Enschede niet correct. "Er was democratisch besloten verder te gaan, maar daarna hebben VVD en CDA een spaak in het wiel gestoken." BBA-raadslid Oord moet de werkgroep vooral verkennend en inventariserend aan het werk, alternatieven zoeken en voorstellen doen aan de raad.

Lees ook:Gemeente wacht nu op atelier-initiatief kunstenaars
Lees ook:Extra impuls openbaar groen
Lees ook:Kappen bomen gemakkelijker
Lees ook:Cadeautjes uit VES voor helpende partners
Lees ook:B&W mijden het woord ‘bezuiniging’ nog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.