Seks chatcontact Brandes al enkele jaren oud

Herbert Raat

Het seksueel getinte ‘laakbare chatcontact’ van wethouder Jeroen Brandes met een zestienjarig meisje is al van een paar jaar geleden. Dat blijkt uit een website van lijsttrekker Herbert Raat van de VVD, nu demissionair wethouder. Dat zij nu pas aangifte deed kwam doordat zij de foto van Brandes op een flyer en poster van de PvdA zag. Van die partij was hij namelijk lijsttrekker.

Of de jonge vrouw ook door de me too campagne van velen is gestimuleerd, is onbekend. Raat zegt bij de burgemeester te zijn geroepen wegens een integriteitskwestie met een wethouder. “Dat was het begin van een bizarre en vooral verdrietige week”, zegt Raat op zijn blog.

“Na het lezen van enkele chatgesprekken was het voor mij meteen duidelijk dat hij hiermee alle morele grenzen overschreden heeft”, constateert Raat over Brandes. “Juridisch strafbaar of niet, onze conclusie was meteen duidelijk. Dit gedrag tolereren wij niet.” Geconfronteerd met de feiten, trad Brandes af. “Om onderzoeken niet voor de voeten te lopen is de gemeenteraad na het weekend geïnformeerd.”

Verwoestend

Hij beseft de verwoestende werking van de zaak voor de voormalige wethouder.

“Toch doet dit niet af aan het feit dat dit gedrag eerder al het leven van een zestienjarig meisje heeft verwoest. Daarom kunnen we niet anders handelen dan we gedaan hebben. Amstelveners hebben het recht om te weten wat er gaande is.”

Herbert Raat vindt het verbijsterend dat iemand met wie hij jarenlang intensief samenwerkte een heel andere kant blijkt te hebben. “De vraag is nu is of dit het topje van de ijsberg is. Daarom gaan wij zowel binnen als buiten de gemeente organisatie na of er meer integriteitsproblemen opduiken.”

 

 

Lees ook:Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje
Lees ook:Herbert Raat doet aangifte tegen meisjes in metro
Lees ook:Raat: ‘Geen examenfraude Amstelland College’
Lees ook:Wethouder Brandes stapt opeens op
Lees ook:VVD: ‘Opnieuw tragedie voor Amstelveen’

11 reacties op “Seks chatcontact Brandes al enkele jaren oud

 1. Rotary-vriendje

  Ik begrijp er niets meer van. Wie is in Amstelveen nou de burgemeester. Herbert Raat of het beroepsburgemeestertje Bas Eenhoorn die geen enkele binding met deze stad heeft en die volgende week weer in een ander slaapstadje linten mag doorknippen?

  Het wordt tijd dat we zelf eens onze burgemeester kunnen kiezen. Dit zijn toch zaken die te ernstig zijn om aan een ad-interim over te laten.

  Op Wikipedia kwam ik een mooie passage tegen welke prachtige schets geeft van ons ‘dorp’:

  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Swiebertje)
  “De verhalen spelen in de kleinere (fictieve) plattelandsgemeente Ouder-Amstel, waar schijnbaar een ‘baron’ de dienst nog uitmaakt. De aristocratisch pratende burgemeester, broer van de baron, wordt met ‘edelachtbare’ aangesproken en heeft een huishoudster in uniform, die de zwerver Swiebertje af en toe een boterham toestopt.”

    /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Had de raad zich hierover niet eerst moeten uitspreken? Het heeft de schijn van een onliberale ingreep buiten medeweten (laat instemming) van de raad om.

  Dat het om strafbaar handelen gaat, staat nog geenszins vast.

  Ondanks een stevig opgetuigde afdeling Communicatie en ondanks een oud-voorlichter als wethouder, nemen de vraagpunten eerder toe dan af. En dat terwijl het niet om een onbelangrijke zaak gaat.

  Heeft Raat trouwens als enige bestuurder een weblog? Dit weblog lijkt soms wel Raat.blog ipv Amstelveen.blog.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kritische burger

  Ongelooflijk onkies, dat een wethouder zich op deze manier uitlaat op zijn blog. In eerste instantie niks willen zeggen en dan nu opeens ‘transparant’ de boel nog eens aandikken. Raat zou zich hier verre van moeten houden en de zaak overlaten aan advocaten en eventuele rechters. Dat de Amstelveense burger recht heeft op de feiten is wat anders dan persoonlijke berichtgeving op een particulier blog. In dit geval het blog blijkbaar van de heer Raat zelf. Heeft ook niets te maken met het informeren van Amstelveners. Overigens vraag ik me ook af wie de burgemeester van Amstelveen is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kritische burger

   Overigens als aanvulling, met integere kwesties hoeft men maar naar de VVD te kijken.Hun Haga bijvoorbeeld, wel een andere kwestie dan een meisje van 16 belagen, maar toch ook gewoon machtsmisbruik. Onderzoek moet dat nog uitwijzen. Onderzoek op zn VVD’s. Raat zou zich verre moeten houden van integriteitsonderzoeken. Blijkbaar staat hij boven de gewone normale burger. En kan hij op zijn eigen website iedereen de maat nemen. Neemt niet weg, dat Brandes gewoon een zielig figuur is die het verwoestende effect van zijn daden zal moeten doorlopen. Geen medelijden met dat soort figuren. Maar wethouder Raat had zich niet publiekelijk mogen uiten.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Jij, kritische burger, weet toch ook dat wethouder Raat het met de moraal niet zo nauw neemt. VVD en moraal, heb je even ?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Meester Burger

    moraal van dit verhaal,

    Wethouder Brandes houdt zich niet aan de wet
    en gaat met een zestienjarige naar bed

    De burgermeester spreekt over schandes
    zoals deze, is er geen
    Het was groot nieuws, schande des landes
    ach en wee, groot het geween

    Burgemeester en wethouders, niets menselijks is hen vreemd.
    ook zij lopen soms hun Piet achterna.
    Bas kan zijn oren niet geloven
    van wat hij nu weer verneemt

    Het is een grof schandaal
    Klaar voor de schandpaal

    Koning Keizer Admiraal
    Apen zijn het allemaal

    ik zou zeggen: doe effe normaal
    Hou je handen thuis!
    Ook al ben je van de raadzaal!’

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kees

   Wel eens bij je opgekomen dat dit een vlucht naar voren is geweest na die publicaties in de landelijke pers. Je kan ook zeggen dat men dit onder de pet wilde houden vanwege zijn gezin, en dat men daarom de term zwaarwichtige priveredenen gebruikte. Dat Brandes weg is , is natuurlijk heel terecht.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Tja, noteer dit in je eigen dagboek. Het ontgaat me waarom zo’n ontboezeming op een publieke blog moet. Bij de weg: als we de burgemeester gaan kiezen kennen we bij voorbaat de uitslag al.
  Dus een briefje naar de CdK te Haarlem is al toereikend.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotaray-vriendje

   Er ontgaat jou wel meer. Dus laat maar.

     /   Beantwoorden  / 
 5. App

  Was Brandes ttv zijn grensoverschrijdende gedrag al wethouder Jeugdzaken van Amstelveen of was hij nog baas van een jongerencafé?

  Brandes was een ‘poppetje’ dat Raat graag in zijn college wilde hebben, ongeacht de politieke partij waartoe hij behoorde. Dat laatste beweerde Johan Bos tenminste onlangs in zijn column ‘Soep’.

  Lobby, cliëntelisme of amateurimse? Zullen wij het dankzij de door de burgemeester gepropageerde ‘radicale transparantie’ ooit te weten komen?

  ‘Soepzooi’ was een passender betiteling geweest voor

    /   Beantwoorden  / 
 6. Frank Wijlens

  Toen ik 16 was vond ik meisjes van 16 ook heel interessant. (psst, eigenlijk zijn ze dat nog steeds maar contact zoeken met jonge puberende meisjes is niet goed voor die kindertjes, zie ook leeftijdsverschil, machtsverhouding etc etc)

  maw, goed dat hij opstapte maar ik heb er geen enkele moeite mee om met die Brandes uit eten te gaan of zoiets. Iedereen maakt wel eens fouten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.