AV adopteert namen slachtoffers holocaust

Esther Veenboer

In een nog op te richten nationaal Holocaust Namen Monument worden namen van uit Amstelveen in wereldoorlog 2 weggevoerde inwoners geadopteerd. Daartoe besloot de gemeenteraad woensdagavond. Hij nam unaniem een door fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA ingediende motie aan bij de behandeling van een krediet voor het verhogen van het historisch besef in de stad, onder het motto ‘mensen maken Amstelveen’.

De raad ging ermee akkoord dat voor het project € 142.000 wordt uitgetrokken, nadat er overigens al eerder geld zestig mille aan was uitgegeven. Volgens B&W is de gemeente in het verleden nogal onzorgvuldig met haar geschiedenis omgegaan. Lessen uit de lokale geschiedenis vormen volgens de gemeenteraad een belangrijke basis voor gesprek over een ‘samenleving die niemand buitensluit’. Er zijn of worden vier projecten gestart: ‘Nooit meer terug gekomen’, het scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’, een digitale beeldbank (met historische foto’s van Amstelveen) en het opnieuw uitgeven van enkele historische boeken, waaronder ‘Jaren van verduistering’ van Tiny Visser over de oorlogsjaren.

Het historisch besef wordt volgens de raad vergroot door het adopteren van namen op het nationale monument in Amsterdam.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Daar verschijnen er in totaal 102.000 van Nederlandse slachtoffers van de holocaust, die nooit een graf kregen. Het adopteren van een naam kost € 50. Onderzocht wordt of de adoptie binnen het bestaande budget kan geschieden. Zo niet dan met er geld komen uit de algemene reserve, vindt de raad.

In de maandelijkse talkshow BV Amstelveen in Grand Café ‘Oude Dorp’ wordt op maandag 27 maart een website gelanceerd waar alle Amstelveners hun verhalen op kwijt kunnen. Met die mededeling van burgemeester Mirjam van ’t Veld gaat een wens van GroenLinks raadslid Martin Kortekaas in vervulling.

Hij was er eigenlijk tegen dat veel geld wordt uitgegeven aan herdruk van boeken uit het verleden, die overigens ook worden gedigitaliseerd. Wat hem betreft bleef het bij dat laatste. “Ik zou er financieel een wat andere invulling aan geven”, zei hij, zonder zich overigens tegen het project als zodanig te keren.

In het geheel speelt volgens wethouder Herbert Raat ook de tot lokaal monument opgewaardeerde bunker aan de Wolfert van Borsselenweg een rol. Over de inhoudelijke invulling daarvan komt  een voorstel naar de raad. Onder meer wordt het ingericht als educatief project.

 

 

Lees ook:GroenLinks boos over niet meedoen in B&W
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:ICT blijft probleem voor gemeente
Lees ook:GroenLinks: Pak verzakte fietspaden aan
Lees ook:GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid

33 reacties op “AV adopteert namen slachtoffers holocaust

 1. PeterPC

  Dat had zoveel meer kunnen zijn met geld van het ‘zwembad’ en de ‘drol’

  Verder is het een goed plan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Maar rijkelijk te laat, 72 jaar na dato, maar beter laat dan nooit.
   Ook zit ik mij af te vragen of een gedeelte van dat geld niet beter besteed kan worden aan die laatste paar overlevenden die Amstelveen rijk is. Ik denk aan die joodse organisatie die er op gericht was om huishoudelijke hulp te verlenen conform joodse wetten. ( die was , dacht ik weggesaneerd als zijnde te duur) . Ook omdat we als samenleving tijdens en vlak na WO 2 nu niet direct ons best hebben gedaan tav deze groep.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Tinus Trekveer

  In Rotterdam moeten potentiële holocaust ontkennende scholieren aparte holocaust lessen krijgen.

  Te verschrikkelijk voor woorden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   TT Laten we het beestje maar even bij de naam noemen. Die groep van ontkenners hebben meestal een moslimachtergrond, hoewel ik ben er ook tegengekomen met een Poolse.( zeldzaam). Deze zelfde ontkenners zijn er in 99% van de gevallen ook niet van op de hoogte dat op bijvoorbeeld Franse oorlogskerkhoven zeer veel mensen afkomstig uit de Magrib liggen. Zij behoorden vaak tot de stoottroepen en gingen voorop. Ze stonden ook als zeer fanatiek bekend met alle gevolgen voor de aantallen gesneuvelden onder hen.

   En TT , wat denk je wat de jeugd nu weet van de Shoah . Ik denk nu ook schrikbarend weinig. Dat komt ook omdat het vak geschiedenis de laatste jaren behoorlijk aan slijtage onderhevig is geweest.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    Juist Frank, het zijn niet alleen scholieren, maar ook heel veel volwassenen met bepaalde ideeen die altijd vermijden er iets over te zeggen. In mijn ogen is dat pure ontkenning.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     Misschien verklaren deze cijfertjes 1 en ander:
     1940 een 33.000 NSB leden.
     1943! !! 101.000 NSB leden.
     20.000 Nederlanders hebben bij SS Waffendivision Viking gediend. Naar verhouding het grootste percentage in West Europa.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   TT, wat zijn ‘potentiële holocaust ontkennende scholieren’?

   Die hebben dus niets gedaan, gezegd of geschreven wat als ontkenning kan worden beschouwd. Op grond waarvan worden zij geselecteerd voor aparte lessen?

   JB, waarom heeft u deze vraag verwijderd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    Vraag dat maar aan je hamas vrienden.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Wat is een ‘samenleving die niemand buitensluit’?

  Betekent dit ook dat niemand willekeurig, zonder opgave van deugdelijke reden en zonder mogelijkheid van verweer voor onbepaalde tijd uitgesloten mag worden uit het publieke debat op een openbaar forum van het medium waarin het gemeentebestuur haar officiële bekendmakingen plaatst?

  En betekent dit ook dat niemand in het openbaar uitgescholden, beledigd en belasterd mag worden omdat hij opkomt voor de rechten van de door Israël verjaagde, beroofde, gediscrimineerde, bezette en onderdrukte oorspronkelijke Arabische bewoners van Palestina?

  Kortom: Wat betekenen die mooie woorden in de praktijk?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   1. De gemeente gaat niet over dit forum, als u dat bedoeld. Dit is net zo particulier als het uwe (waar niemand op kan reageren).
   2. Zij start een eigen website voor verhalen over de historie, maar ik vrees dat eindeloze herhalingen over steeds hetzelfde daar niet direct onder vallen.
   3. Openbaarheid heeft nu eenmaal een prijs.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   JB, goed lezen. Ik had het over ‘het publieke debat op een openbaar forum van het medium waarin het gemeentebestuur haar officiële bekendmakingen plaatst’.

   U heeft er altijd bezwaar tegen als ik dat medium ‘het gemeenteblad’ noem (terwijl het dat in de natuurlijk wel is).

   Iedereen kan reageren op mijn weblog http://www.donqui.nl, maar ik zou het jammer vinden als het lokale publieke debat zou versnipperen.

   http://Www.amstelveenkanbeter.nl is geen forum maar een pamflet dat niet meer wordt bijgehouden ivm de beperkte functionalieit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Had ik wel gezien, maar in die krant zag ik ook wel eens een ingezonden brief van u.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Bikker

   Wat heeft de Sjoah te maken met het conflict in Israël en Palestina? Helemaal niets! Ik wil daarom JB vragen om alle opmerkingen te schrappen wat hier maar enigszins naar riekt, inclusief de mijne.

     /   Beantwoorden  / 
  4. Jan van der Kraats

   Robert van Waning U wordt al jarenlang uitgesloten van het reageren op artikelen in diverse kranten, zoals Volkskrant en NRC, omdat U aan geschiedsvervalsing doet. U mag blij zijn dat U nog mag reageren op dit blog en hiervoor credit aan Dhr. Bos. U kruipt nu weer in de bepaalde huid. Als het over joden gaat springt U direct weer in een bepaalde houding met eenbeen omhoog en Uw rechterarm onder Uw neus. Uw moet U schamen om uzelf te vergelijken met Joden.

     /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

   Jvd Kraats, u geeft geen rechtstreeks antwoord op mijn vraag, maar u laat wel zien wat ik bedoel.

   U liegt vwb uitsluiting door NRC en VK. Framing.

   Frank, ik had het niet over de Shoah maar over onverdraagzaamheid mbt onwelgevallige opvattingen over mensenrechten die voor iedereen zouden moeten gelden, ongeacht afkomst.

   Ik had het niet over joden, maar over het soort uitsluiting dmv lasterlijke beschuldigingen waarvan u een voorbeeld geeft.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Dan gaan ze niet over de inhoud van dit artikeltje. Dat moet iemand die zelfs maar 1 wet heeft gelezen toch nog wel snappen.
    Ik snap ook niet waarom u de hr van der Kraats van framing beschuldigt. U doet namelijk zelf niet anders zo gauw het woord jood voorbij komt.

      /   Beantwoorden  / 
  6. expat

   En wat heeft dat met de holocaust te maken?

   Ben je al eens een keer op de trein gezet? Natuurlijk niet niet want jij zat tijdens WOII leeker veilig in verre buitenlanden.

   Jan van der Kraats: ” Uw moet U schamen om uzelf te vergelijken met Joden.”

   Daar heeft de man volkomen gelijk in. Net zoals laats dat je je zelf vergeleek met Spinoza. Je beint echt gevaarlijk te worden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Rvw = Spinoza?? Huh?
    LOL
    Volgens DSM 5 een schoolvoorbeeld van een narcist, maar ja ik ben een leek.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Robert van Waning

   VdKraats schreef: “Als het over joden gaat springt U direct weer in een bepaalde houding met een been omhoog en Uw rechterarm onder Uw neus.”

   Hij noemt mij dus een nazi, terwijl niemand één uitlating van mij kan noemen waarop deze lasterlijke antijging kan worden gebaseerd.

   Volgens jou doe ik niet anders dan framen ‘zo gauw het woord jood voorbij komt’. Toe maar. Geef één voorbeeld.
   (Al mijn blogs en reacties van de afgelopen jaren staan op http://www.donqui.nl.)

   Jullie geven voorbeelden van de manier waarop mensen in Amstelveen worden uitgesloten zonder dat zij ooit iets fouts of verdachts hebben gezegd, geschreven of gedaan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. jan van der Kraats

    Van Waning, ik heb mijn stuk nog eens nagelezen, maar ik kan nergens vinden dat ik U een nazi noem. Ik begrijp dat U geen gevoel voor humor heeft en dus de diverse comedies niet kent. Ik doelde eigenlijk op John Cleese uit Fawlty Towers, dus wilt U mij niet vals beschuldigen a.u.b. want anders klaag ik U nog eens aan.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Het gaat niet om de Holocaust (die is gelukkig voorbij), maar om ‘een samenleving die niemand buitensluit’.

  Jullie proberen om er juist weer iets exclusiefs van te maken. Etnisch exclusivisme lag aan de basis van de Holocaust.’Dat nooit weer.’

  ExpatPC, Spinoza werd verbannen omdat de sefardisch-joodse gemeenschap hem gevaarlijk vond vanwege zijn opvattingen. Typisch een geval van framing en uitsluiting.

  Ik vergelijk mij niet met de persoon Spinoza maar tussen alle vormen van uitsluiting bestaan wel overeenkomsten.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Gerben

  Allen door naar Talkshow BV. Te vroeg voor de hardwerkende incusieve Amstevener, maar dit ter zijde,

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Humor, Van der Kraats? U?

  Deed John Cleese ook voor de grap aan ‘geschiedvervalsing’? Mocht hij ook nergens meer reageren omdat hij ‘in de bepaalde huid kroop’? Sprong Cleese ook direct weer in een’ bepaalde houding’ als het over joden ging, ‘met een been omhoog en zijn rechterarm onder zijn neus’? En moet John Cleese zich ook schamen omdat hij zich met joden vergelijkt?

  Noemt u dat humor?! Ik noem het een piging tot uitsluiting dmv ernstige belediging en smaad.

  U bewijst hoe noodzakelijk dat project van de gemeente is, maar dan niet om de reden waaraan men denkt. Er ligt hier nog een belangrijke taak voor de burgemeester. Haar mooie woorden zijn daarbij niet toereikend.

  Iedereen mag zich met joden vergelijken, want wij zijn allemaal mensen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Correctie: “Ik noem het een poging tot uitsluiting dmv ernstige belediging en smaad.”

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan van der Kraats

    By the way: Ik ben joods van Waning.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Bedoel je dat joden niet aan uitsluiting doen en dat jij de uitzondering bent die deze regel bevestigt?

     /   Beantwoorden  / 
 7. Frank Bikker

  De hr. Van Waning is zo voor gelijke behandeling, dat hij zowel Joden als Moslims varkenvlees wil voorzetten, omdat christenen en seculieren dat wel eten, anders sluit je de eerste 2 groepen uit. Zie hier de kronkelredeneringen van deze man. 😂

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Waarop baseer je dit, Frank? Die kronkelredenering zuig jij uit jouw duim. Pure laster en framing. Kap daarmee.

   Mensen mogen leven en eten zoals zij willen zolang zij daarbij geen wetten overtreden en geen rechten en vrijheden van anderen schenden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    Zeg dat maar tegen je hamas vrienden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   Gaan we nu weer terug naar het onderwerp? Dat was niet Van Waning, wiens opvattingen bekend zijn.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  JB, in mijn eerste reactie vroeg ik wat er in Amstelveen in de praktijk terecht kwam van het streven naar ‘een samenleving die niemand buitensluit’?

  Ik vroeg of dit betekende dat niemand op dit openbare forum uitgescholden, beledigd en belasterd mag worden omdat hij opkomt voor de fundamentele rechten van alle mensen, overal, ongeacht af- en herkomst.

  “Wat betekenen die mooie woorden in de praktijk?, vroeg ik. Daarop gaf nog niemand antwoord, terwijl het in dit verband de vraag is waar alles om zou moeten draaien.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Frank Bikker

  JB Jij zegt dat zijn opvattingen bekend zijn. Waarom laat je hem die hem hier dan spuien, want je weet zo gauw hij dat doet dat er anderen zijn die daar tegenin gaan? Dan gelijke monniken, gelijke kappen.
  Even over de inhoud van dat artikel. Ik vind dat een goed idee met de toevoeging van Joods maatschappelijk werk voor die paar overlevenden alhier en laat dat geld alsjeblieft niet besteed worden aan die rotbunker. Het uitgeven van een locale lesbrief hoeft namelijk heus niet zo veel geld te kosten. En de herdruk van enkele boeken over WO 2 in Amstelveen vind ik overdreven, want wie leest die. Dat zijn ook maar enkele specialisten. Die gaan wel naar de archieven. Het gaat tenslotte om de algemene kennis waarover elke ll van VMBO tot het VWO dient te beschikken. Deze staan duidelijk omschreven in de algemene leerdoelen van elk soort schooltype. Hier dient dan tevens duidelijk op getoetst worden door de inspectie.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  Frank, die anderen gaan niet tekeer tegen mijn opvattingen maar tegen mijn persoon.

  Wat is er volgens jou mis met mijn pleidooien voor gelijkheid, mensenrechten en voor vrijheid van meningsuiting, behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet?

  Mogen die niet worden gespuid in ‘een samenleving die niemand uitsluit’ (de topic)?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.