Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker

Van alle instanties waar de vereniging ‘Sloop de Bunker’ bezwaar maakte tegen het besluit van B&W de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg tot gemeentelijk monument te verklaren, kreeg zij tot nu toe een afwijzing. De gemeente reserveerde € 150.000 om de bunker op te knappen.

De vereniging, gesticht door omwonenden ervan, vindt dat het door Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog gebouwde object geen monument mag worden, omdat het herinnert aan het boosaardige naziregime. Ook verdenkt zij wethouder Herbert Raat van vriendjespolitiek, omdat fotograaf Anco Stoffels de bunker wilde kopen en toen pas het idee van opknappen en verhuur werd geboren. De gemeente wil het nu verhuren en er bijvoorbeeld een expositieruimte van maken met foto’s uit de bezettingstijd.

Eerder al protesteerde het AFVN (Verbond van Antifascisten) tegen het gemeentelijke besluit en diende mr. H. Loonstein namens Federatief Joods Nederland (waarvan hij voorzitter is) een aanklacht in bij het OM tegen Raat, wegens het naziverleden van de bunker. Het OM zag geen zaak in het bunkerverhaal en doet dat ook nu niet met de aanklacht die de vereniging ‘Sloop de Bunker’ tegen hem aanspon.

Ook de directeur van het verzetsmuseum Zuid-Holland is zonder succes door de omwonenden om steun voor het standpunt gevraagd. Zijn reactie was de vereniging ‘onwelgevallig’ laat de directeur weten. In een brief aan haar schrijft hij dat de bewoordingen waarin zij dat liet blijken mogelijk mede blijk gevel van haar spraakgebruik en een oorzaak kunnen vormen voor gebrek aan steun voor haar standpunt.

Volgens het OM bevat de aanklacht tegen Raat geen strafbare feiten om omstandigheden, zodat ook die is geseponeerd. Ook de commissaris van de Koning in Noord-Holland vindt aantasting van de bestuurlijke integriteit van Raat te weinig onderbouwd en legt de klacht dus naast zich neer. De gemeenteraad heeft met opknappen en tot gemeentelijk monument maken van de bunker ingestemd en die is het hoogste orgaan in de gemeente, zegt commissaris Remkes.

Als de vereniging besluit niet akkoord te gaan met de afwijzing door het OM, kan zij in beroep gaan bij het Gerechtshof in Amsterdam.

 

Lees ook:OM maakt gehakt van ‘bunker-klacht’ tegen Raat
Lees ook:Omwonenden bunker vragen sloop aan rechter
Lees ook:Klagers ‘bunker-monument’: Raat misleidt
Lees ook:Vereniging tegen bunker telt nu 70 leden
Lees ook:Raat verwacht eind 2017 voorstel bunker

36 reacties op “Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker

 1. Tomaat

  Pervers, dat we in tijden van grootscheepse bezuinigingen op de hulp aan onze ouderen, die ons deze welvaartsstaat hebben gemaakt, we nu anderhalve ton inzetten voor een verrotte Wehrmachtbunker met de schijnheilige bedoeling om de gedachte aan WO2 levendig te houden, terwijl we aan de andere kant kennisinstituten als een bibliotheek, bij uitsteek geschikt om info te geven, af te breken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet

   De gedachte aan WOII levendig houden is een goed streven. Al te vaak zie je hier weer enge geluiden opduiken.

   Wat betreft de bibliotheek, daar zullen zoals op scholen alle geschriften m.b.t. joden en gristenen en niet gelovigen verwijderd gaan worden. Want het is niet bedoeling dat je fascistisch links en/of migratie achtergrondiers kwetst.

   Trouwens je verwacht het niet, perverse tomaat :

   http://www.gelderlander.nl/algemeen/jongeren-weten-bibliotheek-steeds-vaker-te-vinden~ac47adaa/

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    De link die je hier geeft is volstrekt oud nieuws. Deze trend was al langer bekend en dat is natuurlijk gunstig voor het algehele kennisniveau , alleen wil onze kleffe clubjes-Piet, die blijkbaar volledig blind is toen een bij de heer Raat bekende fotograaf een aanvraag indiende om deze bunker te mogen huren als atelier of galerie men bij de gemeente wakker werd dat dit een “monument” zou zijn. Nou stikt het in het gehele land van de nazibunkers. En enkelen zijn inderdaad van waarde om de herinnering aan die verschrikkelijke tijd levend te houden. De meesten zijn volgestort met beton , prikkeldraad , zand enz. Of eenvoudig vernietigd.
    Deze heer Piet is zeker niet op de hoogte van het feit, dat de “linksfastoïde communisten en de gereformeerde gristenen als groep de meeste offers hebben gebracht in het verzet of bescherming van onze Joodse Nederlanders.
    Wat dat betreft moet onze domme perverse Piet zich nog van diverse zaken op de hoogte stellen in een goed geoutilleerde bibliotheek, waar niet alleen boeken staan over de verzetkoningin en haar corrupte schoonzoon.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Piet

     Zezien jouw zwakzinnig gebrabbel heb je e.e.a. niet helemaal begrepen. Kwijlde je ook toen je het opschreef?

     Kun je wel uitleggen wat “fastoïde” betekent?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Piet

      Zezien = Gezien

        /  
 2. Rotary-vriendje

  En daar gaan we weer…

  €150.000 gemeenschapsgeld aan een fotograafje, al of niet met hip baardje, onder het mom van historisch erfgoed. Hoe verzin je het.

  €750.000 aan een zwembadje in de Poel, waar vervolgens ondernemers wederom met gemeenschapsgeld in de watten worden gelegd. Je moet als bijstandsmoeder gewoon zeggen dat een hairstudio aan de poel wilt openen waar hipsters hun baardje bij kunnen laten knippen. Wordt er gelijk 5 ton op je rekening bijgeschreven.

  En dat allemaal in ons mooie liberale Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Plus 40 miljoen euro voor een plantsoen op de overkapping van de brede open verkeersgoot A9 die Amstelveen de komende tientallen jaren zal doorklieven en verdelen.

  Dat ‘Plantsoen van 40 Miljoen’ is het ENIGE voordeel dat onze gemeente zal hebben van vijf jaar bouwput, verkeerschaos en onmetelijke economische en maatschappelijke schade als gevolg van een wegverbreding waar onze woonplaats verder geen enkel belang bij heeft.

  Wethouder Raat (VVD) is als de dood dat er een onderzoek zal komen naar de mistige totstandkoming van dat besluit, het torpederen van de A9-tunnel en de gebrekkige afweging van (en discussie over) alternatieven. De gemeenteraad moet hierop blijven aandringen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Dit líjkt off-topic, maar het is onbegrijpelijk dat er wel wordt gediscussieerd en zelfs geprocedeerd over een bunkertje twv 15.000 euro waar vrijwel niemand last van heeft, maar niet over een project dat ons tientallen miljoenen euro’s gaat kosten (40 miljoen aan bijdrage en vele miljoenen aan economische schade) en vele jaren overlast, zonder dat onze woonplaats er beter van wordt. Integendeel.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  In de Bunker hebben we bier gedronken tot het krieken van de ochtend.

  Geen cent gemeenschapsgeld in die bouwval, zeg ik nu.
  De gegadigde mag zijn slag slaan voor € 1.00.

  Ik kom er nooit meer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Mee eens. Zonde van het gemeenschapsgeld.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Off topic gedram? Dat boeit me nou werkelijke geen ene flikker. Ik schrijf wat ik vind dat ik moet schrijven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   En zo wordt een artikeltje over de bunker weer helemaal naar rvw toegetrokken. Bah. Eén x zeggen ok, maar niet aan de gang blijven.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Frank, ik zei het maar één keer. Daarna vielen jullie weer allemaal over mij heen en moest ik daar wel op reageren. Trol Chriet kwam met iets wat iemand vijf jaar geleden(!) over mij had geschreven. Reuze on topic.

    Niemand heeft het daarna meer over dat bunkertje gehad.

    Jij, PeterPC, Chriet, Matthijs en Piet hebben zelfs niet één on-topic reactie op het artikel van Johan Bos geschreven en dan verwijten jullie mij in koor dat ík off-topic ben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Piet

     Mijn reactie, de 3e reactie bij dit topic ging over WOII, dus de bunker. Zelfs Tomaat, die het spoor bijster was had het niet over jouw geneuzel.

     Hoeveel is je woning nu waard?

     Dat jij dat niet begrijpt is niet erg hoor. Hou jij je nu maar bezig met off topic geleuter over een snelweg die door je hoofd loopt.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      Sindsdien heb je niets on-topic geschreven. Ook nu weer niet. Wat is de relevantie van de waarde van onze woning? (Het is niet te koop.) En van bibliotheken, migratie en het gekwijl van Tomaat?

      Die snelweg blijft dwars door Amstelveen lopen, niet door een tunnel (zoals elders) maar net als nu, alleen dieper. Het kost 5 jaar chaos in het centrum, 40 miljoen euro en enorme economische schade, maar we worden er niets beter van. Integendeel.

        /  
 6. Matthijs

  Knap dat u zelfs bij de bunker de A9 – uw hobby – weet te halen. Geen woord meer over die bunker. Zal wel on topic zijn, maar ik ben te stom om het verband te zien.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Matthijs, de topic is geldverspilling aan zinloze projecten. Dat bunkertje is daarvan een klein voorbeeld.

  Het verbaast mij dat daarover wel wordt gediscussieerd en geprocedeerd, maar niet over de grote ramp die zich door een één-tweetje tussen deze VVD-wethouder en een VVD-minister aan Amstelveen zal voltrekken.

  De A9 zou dé permanente topic moeten zijn zolang dat misschien nog zin heeft. De rest is peanuts.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Ga jij nu uitmaken wat hier een permanent topic zou moeten zijn?

   Maar daar heb je toch je eigen blog voor?

     /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   ChrietPC, ik ben liever een bekende ‘querulant’ dan een laffe anonieme trol zoals jij. Het echtpaar Remarque-Witteman van de Volkskrant houdt niet van tegenspraak. Zij laten geen middel onbenut om een kritische lezer uit te schakelen. Als je Sylvia’s laatste tweetje van een uur geleden leest, begrijp je misschien waarom ik mij niet veel van haar oordeel hoef aan te trekken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Chriet.

    Het zou mij verbazen als het eens niet aan een ander gelegen had.

    Trouwens Witteman was 1 van de vele hits, met dezelfde conclusie.

    En waarom dat schelden?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

     Ik vind die opmerking van mevr Witteman wel vermakelijk. Rvw verbeeld je je nu ook al dat je Napoleon of Jezus bent? Om maar wat te noemen of zo.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      Verkeerd geplaatst. (7 feb 7:21) Sorry.

        /  
     2. Johan Bos

      Waarom nou weer tot mij gericht? Ik weet allang dat u de beste docent van Nederland in journalistiek bent. Kan me ook niet herinneren daar recent met u over te hebben gecommuniceerd, mede uit angst dan weer een tirade van u op deze site te krijgen.

        /  
   2. Robert van Waning

    Tomaat, wie kritiek heeft op de pers wordt al gauw een querulant genoemd. Journalisten denken namelijk dat zij nooit iets verkeerd doen en per definitie boven alle kritiek verheven zijn. Dat is ook hier in Amstelveen gebleken.

    Wat Sylvia Witteman deed, was onbehoorlijk. Zij maakte mij publiekelijk zwart zonder mij een weerwoord te gunnen. Ik had regelmatig openlijk kritiek op de krant van haar echtgenoot geuit en dit was de manier waarop zij mij terugpakte. Mevrouw Remarque-Witteman Zij bewees daarmee hoe partijdig, onfatsoenlijk en onbetrouwbaar ook de zogenaamde kwaliteitskranten kunnen zijn. Wat dat betreft, heeft Trump gelijk.

    ‘De journalistiek verdient tegenspraak’ was destijds het motto van mijn VK weblog ‘Donqui’ . De Volkskrant heeft dat hele weblog opgeheven en alle weblogs, reacties en discussies verdonkeremaand, waarschijnlijk omdat daarin te veel kritiek op de krant werd geuit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Matthijs

     Hoe weet u wat – naar ik aanneem alle – journalisten denken. Hebt u ze allemaal ondervraagd of kunt u gedachten lezen? Ik denk het laatste, want u weet ook precies hoe bestuurders en politieke partijen denken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. headbanger

      En waarom hebben niet journalisten het zo moeilijk met gefundeerde kritiek.

        /  
 8. Matthijs

  Volgens mij ging het alleen over overal bot vangen van de bestrijders van de bunker. Ik begrijp nog steeds niet wat dat met de totaal niet genoemde a9 heeft te maken. Maar zoals ik al zei: Iemand die daarin de rode lapm ziet tovert die natuurlijk bij elk onderwerp wel tevoorschijn.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  Matthijs, de bestrijders van de open verkeersgoot A9 vingen tot dusver óók bot bij alle instanties. Daarbij gaat het om véél grotere bedragen en belangen dan bij dat stomme bunkertje.

  Over een maand neemt de VVD-minister een definitieve beslissing die zal leiden tot onafzienbare en onherstelbare schade aan Amstelveen voor de komende tientallen jaren EN ER IS GEEN DISCUSSIE OVER!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Matthijs

   Kan me niet herinneren dat tegen de A9 juridische procedures zijn aangespannen, zoals tegen de bunker.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Matthijs, precies! Dat is juist waar ik op wil wijzen.

   Het is toch idioot dat over dat bunkertje wél wordt geschreven, gediscussieerd en geprocedeerd, maar niet over het desastreuze miljoenenproject van de verbreding van de A9 in een brede open goot die Amstelveen voor altijd zal blijven verdelen en verpesten?

     /   Beantwoorden  / 
 10. Gerben

  Schuilen en huilen in de bunker, 5 jaar lang. Moet lukken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.