Vereniging tegen bunker telt nu 70 leden

De in totaal zeven bezwaarschriften tegen het tot monument verklaren van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg zijn door de gemeente allemaal van tafel geveegd als niet-ontvankelijk. Voor de restauratie van de bunker is, zoals bekend, € 150.000 gereserveerd. “Een monumentale fout”, zegt de door omwonenden opgerichte vereniging ‘Sloop de Bunker’, die inmiddels ruim zeventig leden (á € 10 contributie per jaar) telt.

Onder meer heeft het AFVN (Verbond van Antifascisten) geprotesteerd. Die adviseerde de gemeente al in juli namens de oud-verzetsstrijders de bunker niet op te knappen en stelde voor het geld aan herdenking van bijvoorbeeld de Jodenredders in Amstelveen te besteden of aan educatie over de oorlog. Op dat advies is door de gemeente nooit gereageerd.

Vriendjespolitiek

De vereniging ‘Sloop de Bunker’ verwijt wethouder Herbert Raat – zoals al eerder gemeld – vriendjespolitiek. Hij zou op kosten van de gemeenschap de in Wereldoorlog II door Duitsers gebouwde bunker opknappen voor de bekende fotograaf Stoffels, die er een atelier in wil vestigen. Daartoe is een monumentale status aan de bunker verleend, zegt de vereniging.

Voorzitter E. Boorsma beschuldigt Raat ervan ambtenaren te verbieden met hem te praten en ook raadsleden dat sterk te hebben ontraden. De wethouder spreekt dat overigens tegen. “Raadsleden kan ik sowieso niets verbieden”, zegt Raat. “De raad controleert het college en iet andersom. En ambtenaren zijn nog steeds met hem in gesprek. Er komen bijna wekelijks WOB-verzoeken (WOB= Wet openbaarheid van bestuur, red.) van de vereniging binnen. Maar wij kijken wel naar de belasting van onze mensen. Er is aangekondigd dat wij, als wij niet de vereniging gelijk geven, wij samen een heel lang juridisch traject ingaan. Het staat iedere bewoner vrij daarvoor te kiezen. Maar ik verander niet opeens van standpunt, omdat daar verzet tegen komt. En de raad is met die € 150.000 akkoord gegaan. Ik begrijp ook niet dat iemand jarenlang tegenover een bunker woont, of er recent een duur huis heeft gekocht, die nu opeens wil slopen. Je kunt in Amstelveen wel een huis, maar niet de omgeving erbij kopen.”

Geschiedenis

De vereniging vindt dat door het tot gemeentelijk monument verklaren van de bunker een gewelddadig verleden wordt opgehemeld, dat bij velen – vooral de Joodse gemeenschap – dramatische herinneringen oproept. De gemeente stelt daar tegenover dat ook dat behoort tot de geschiedenis van Amstelveen die niet mag worden vergeten en ziet in de opgeknapte bunker een object voor educatie. Maar volgens Boorsma, die de bunker sinds de gemeentelijke plannen betekend werden gesloopt wil zien, neemt het verzet tegen de monumentale status toe.

“Het is echt onbegrijpelijk dat de wethouder een subsidievoorstel van maar liefst € 150.000 door de gemeenteraad kreeg”, zegt Boorsma, die graag verwijst naar de situatie rond Jos van Rey in Roermond. Ook hem werd vriendjespolitiek verweten, hoewel de bevolking, waarbij hij populair was, hem massaal herkoos in de gemeenteraad.

Putten

De vereniging verwijst naar de gruwelen die de nazi’s in Nederland hebben bedreven, in onder meer Putten en ziet herstel van de bunker als saluut aan hun optreden. ‘Dat is een fout signaal’, zegt zij. Volgens haar zouden B&W een voorbeeld moeten nemen aan het Twents Veilinghuis, waar de veiling van die portretten van nazi-kopstukken werd afgelast uit respect voor mensen die aanstoot aan de werken nemen. “Met name het CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël, was woedend op het veilinghuis”, zegt Boosma. Hetzelfde heeft volgens de gemeente ten aanzien van de monument-plannen positief geadviseerd, maar is er volgens de vereniging helemaal niet in het besluit over de ‘nazi-bunker’ (de gemeente spreekt liever over ‘schuilkelder’) gekend.

Volgens de vereniging is het onbegrijpelijk dat de gemeenteraad naar haar mening ‘de ogen sluit voor de protesten en de walging vanuit verschillende kanten van de samenleving’. Boorsma: “Dit dossier is een aaneenschakeling van pijnlijke politieke blunders waar de wethouder veel kwaad bloed mee heeft gezet.”

 

 

Lees ook:Anti-bunkerclub: Raat vertelt onwaarheid
Lees ook:Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker
Lees ook:OM maakt gehakt van ‘bunker-klacht’ tegen Raat
Lees ook:Raat: Verzet tegen bunker gaat om waarde woning
Lees ook:Actievoerders bunker trekken schorsingsverzoek in

3 reacties op “Vereniging tegen bunker telt nu 70 leden

 1. Frank

  De argumenten zijn van alle 2 niet zuiver, maar een feit blijft dat het ronduit belachelijk blijft dat er 150.000 euro + onderhoudskosten gemeenschapsgeld in wordt gestopt. En dat voor iets wat totaal geen historische of monumentale waarde heeft. En dan wil de hr. Raat nog uitstralen dat hij op de centjes let!

    /   Beantwoorden  / 
 2. KGB

  Poelbadje, bunker, etc, etc.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Waar bemoeien jullie je mee? Het is zíjn bunker, het is zíjn geld en fotograaf Stoffels is zíjn vriend. Dus: Koppen dicht en gewoon op de VVD blijven stemmen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.