Hondencontrole blijft bij bijstandmensen

2014-herbert-raat-hondencontrole-12Uitvoering van de controle voor de hondenbelasting door – voor het eerst – mensen in de bijstand beviel vorig jaar zo goed dat de gemeente er mee wil doorgaan. Voorheen werd daar altijd een extern bureau voor ingehuurd, wat tien mille kostte.

Dat melden de wethouder Herbert Raat (Financien) en Maaike Veeningen (Werk en Inkomen)aan de gemeenteraad. De gemeente probeerde door de inzet van bijstandsgerechtigden twee vliegen in één klap te vangen. Niet alleen werd gecontroleerd of hondenbezitters wel belasting voor hun viervoeters betalen, maar ook was het de bedoeling dat de zeven nieuwe controleurs werkervaring opdeden. Zij werden begeleid door een ambtenaar van de afdeling Werk & Inkomen en iemand van het team Belastingen.

Vijf van de zeven deelnemers deden mee op grond van hun re-integratieverplichting. Eén had er wel een uitkering maar geen arbeidsplicht. En dan was er nog iemand zonder bijstandsuitkering, die gewoon graag wilde meedoen. Aan het einde van het project ontvingen alle deelnemers een kerstpakket

Vier deelnemers begonnen tijdens het project met een opleiding, om hun kansen op betaald werk te vergroten. Twee hebben nu een betaalde baan en dus geen uitkering meer. Twee anderen lopen in het kader van hun opleiding stage bij een bedrijf.

Kritiek

Volgens Raat is dat zowel voor de betrokkenen als de gemeente een goed resultaat. Een uitkering kost circa € 15.000 per jaar. Dat geld spaart de gemeente nu uit, zegt Raat. Er werden meer dan 13.000 huizen gecontroleerd en 232 honden bleken niet te zijn aangemeld. Dat gaat de gemeente € 14.000 opleveren. In totaal ontvangt zij jaarlijks ongeveer twee ton aan hondenbelasting. Volgens Raat waren de resultaten van de controle deze keer hoger dan in vorige jaren met inschakeling van het externe bureau.

Er kwam destijds overigens wel kritiek op het project. Voorzitter Piet van der Lende van de Amsterdamse bijstandsbond meende dat het de gemeente er alleen om ging geld te besparen en de fractie van de SP in de gemeenteraad klaagde dat de wethouder door bijstandsgerechtigden voor de controle in te zetten het recht op arbeid omzeilde.

“Gelukkig dachten de deelnemers er anders over”, laat Raat op zijn blog weten.  Hij citeert een van hem die op de lokale tv zei: “Of je nu kort of lang in de bijstand zit, een werkgever zal vragen wat heb je gedaan in de periode. Het is altijd beter om te zeggen: ik heb meegewerkt bij de hondenbelasting dan:  ik heb thuis gezeten”.

 

Lees ook:Mensen in bijstand op hondencontrole
Lees ook:Hondencontrole in Nes aan de Amstel
Lees ook:Weer controle voor hondenbelasting
Lees ook:Koolmonoxide door defecte CV-ketel aan Kierkegaard
Lees ook:SP: verdringt controleur in bijstand op arbeidsmarkt?

2 reacties op “Hondencontrole blijft bij bijstandmensen

 1. gerben

  Nou ja, lintje voor de ambtenaar van de Afdeling Werk & Inkomen en tevens voor iemand van het team Belastingen.
  Hoop dat de liberale wethouders alles op alles zetten om alle zeven aan duurzame arbeid helpen. Toezicht houden op Der Bogen, op het stadsstrand, what ever…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   De drol is er al en deze zwaargewicht zal heus niet weglopen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.