OZB in AV 13,5% lager dan landelijk

 

Herbert Raat

Terwijl landelijk de onroerend zaakbelasting (OZB) dit jaar stijgt met 3,4%, blijft dat percentage in Amstelveen beperkt tot een gemiddelde van 1,7%.  Het komt er op neer dat men in Amstelveen gemiddeld € 242,55 gaat betalen. Dat was vorig jaar € 238,47. Een stijging van iets meer dan vier euro dus, maar nog altijd 13,5% onder het landelijke gemiddelde van € 280,55. Dat blijkt onderzoek van de organisatie Eigen Huis.  Die vereniging onderzoekt jaarlijks de gemeentelijke woonlasten.

Volgens financieel wethouder Herbert Raat is Amstelveen opnieuw goed uit het onderzoek gekomen, net als vorige jaren. “Voor ons is de OZB geen melkkoe”, zegt hij.  In onder meer Muiden, Boekel en Oirschot leek dat wel het geval. “In Amstelveen doen we het anders”, zegt Raat.

 “We kijken kritisch naar alle uitgaven. Dat is politiek vaak lastig, maar wel noodzakelijk. Inwoners en bedrijven hebben het in deze lastige economische tijd al moeilijk genoeg”, aldus Raat op zijn persoonlijke weblog.

Lees ook:Betaallimiet bijstand ter voorkoming blunders
Lees ook:Onderzoek bij kickboxgala naar mogelijk crimineel netwerk
Lees ook:FNV in beroep tegen stop ‘vogelvrijheid’ PMA
Lees ook:B&W onderzoeken kritiek op zorg
Lees ook:Ondanks verhoging bouwleges onder landelijk gemiddelde

9 reacties op “OZB in AV 13,5% lager dan landelijk

 1. gerben

  Compliment voor het bestuur (B&W en gemeenteraad).

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Tja, de stijging van lasten is lager dan elders en dus mogen we blij zijn. Hoezeer ik ook kan waarderen dat onze gemeente de OZB niet als melkkoe wil gebruiken, het blijft een merkwaardige redenering.

  De meetlat voor de (hoogte van de) lasten is immers niet de portemonnee van de burger of zelfs de gemeentebegroting, maar hoeveel andere gemeenten rekenen aan lokale lasten. En als je onder het gemiddelde (van de stijging) zit, dan doe je het goed is het nieuwe dogma.

  Wat mij betreft is de OZB pas melkkoe af als het tarief in absolute en relatieve zin omlaag gaat. Dan staan we de komende jaren met afstand op nummer één van lijst van aantrekkelijkste (woon)gemeenten en mogen alle andere gemeenten wat mij betreft Amstelveen als meetlat hanteren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   CeeBee heeft volkomen gelijk en met de verkiezingen in zicht,weet Raat alles op zijn conto te schrijven. Slim!Ook al is het gebakken lucht.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Johan, ik snap jou ook niet dat je ruimte wilt geven aan dit non-nieuws.

      /   Beantwoorden  / 
   2. CeeBee

    Ik weet dat Herbert er zich hard voor maakt -het is immers een niet onbelangrijk thema voor (ons) liberalen-, maar als je even googelt weet je ook dat hij dat elk jaar doet. Of er nu verkiezingen zijn of niet.

    Mijn punt is eerder dat we het gewoon zijn gaan vinden dat we het alleen nog maar over de hoogte van de stijging hebben en niet meer over de (hoogte van de) OZB an sich. De OZB is inmiddels zelfs bij de VVD politiek ‘ingebed’. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is en dat is het wat mij betreft niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Van mij mag Raat bij de mensen waar hun huis een flink eind “boven” water staat de OZB verhogen, net zoals zijn partij ALLES van de sociale woningbouw heeft aangepakt. De huren zijn daar de laatste 2 jaar bijna 10% gestegen en dit jaar komt er nog 1 aan. Gelijke monniken, gelijke kappen!

       /   Beantwoorden  / 
     1. gerben

      De monikken staan op uitsterven.
      Wel boeiend idee, beste Frank.
      Werk het uit in een artikel op deze of gene site. Ten slotte: water is ook razend actueel, CE moment.

      Jammer dat enkel oude lui reageren op deze site, maar dit ter zijde.

        /  
 3. gerben

  Gunst, OZB instrument an sich im Frage (zelfs bij een enkele VVD er).
  Tja, voor je het doorhebt mis je een tunnel, de bewouwing van een polder, etc.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Alweer een meevaller in korte tijd. Eerst IJsland en nu de A9. Het lijkt wel verkiezingstijd.

  AmstelveenBlog fungeert als ‘Uitzending gemist’ voor wie niet regelmatig het weblog van wethouder Raat leest.

  Hopelijk houden de Amstelveners de werkelijkheid in het oog. IJsland heeft ons dankzij een VVD-wethouder een hoop geld gekost en de A9 blijft nu – eveneens dankzij de VVD – tot in de verre toekomst een stinkende, giftige en lawaaiige bak ellende midden in onze woonplaats.

  De landelijke VVD kan trouwens wel een goede voorlichter gebruiken om een dramatsch verlies aan stemmen te voorkomen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.