Raat: ‘Geen oorlog rond nieuwe zendmast’

Vodafone wil een zendmast voor UMTS plaatsen in de buurt van Noordammerweg 50C. Maar verantwoordelijk wethouder Herbert Raat wil niet dezelfde deining die voormalig wethouder John Levie over zich heen kreeg met de plaatsing van een zendmast achter de Amsterdamseweg, zonder dat één van de omwonenden daar iets van wist. Raat is kennelijk van plan de zaak transparanter aan te pakken.

Hij wil ook dat Vodafone tijdig met de omwonenden praat, terwijl ook de gemeente in een vroeg stadium al met bewoners over de aanvraag communiceert. Bewoners van de Amsterdamseweg ontketenden een juridisch gevecht met de gemeente dat nog steeds voortduurt. Raat informeerde ook de gemeenteraad al per brief over de aanvraag, wat in het voorgaande geval niet tijdig gebeurde.

Volgens Raat is de exacte plaats voor de Vodafone-mast nog niet bepaald. Van de gemeente wordt een inspanningsverplichting gevraagd bij het plaatsen van zendmasten’, meldt hij aan de gemeenteraad. ‘Dat betekent niet dat er altijd en onder alle omstandigheden moet worden meegewerkt aan het plaatsen van zendmasten. Niet alleen het belang van de providers geldt, maar ook dat van de omgeving. Bewoners willen dat de masten zo min mogelijk zichtbaar zijn. Als gemeente moeten we ook rekening houden met de bereikbaarheid van de stad. In noodgevallen moet je te allen tijd de politie, brandweer of ambulance kunnen bellen.’

Hij gaat binnenkort in gesprek met Vodafone en wil dat horen wat die al heeft gedaan om hierover in gesprek te gaan met direct betrokkenen en omwonenden. Daarna bepaalt de gemeente of er voldoende draagvlak is voor realisatie van deze zendmast.

In Amstelveen staan nu 132 zenders, verdeeld over 49 masten. Providers proberen masten zoveel mogelijk gezamenlijk te plaatsen. Het gemiddelde in Amstelveen is 2,7 zender per mast.  Op de sitewww.antennebureau.nl  staan alle locaties voor zendmasten in Nederland. Het antennebureau is een informatiebureau van de Rijksoverheid.

Lees ook:Weer nieuwe aanvragen voor zendmasten
Lees ook:Raat: ‘Geen bijeenkomst in zomer over zendmast’
Lees ook:Actievoerders tegen zendmast: ‘KPN treft geen blaam’
Lees ook:Bewoners tegen gemeente: ‘Zendmasten V&D illegaal’
Lees ook:Zendmasten boven V&D blijven staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.