Gescheiden inzameling papier 1% gestegen in vier jaar

In vier jaar is de hoeveelheid afzonderlijk weggegooid papier met één procent gestegen. Die van de in de bekende zakken aangeboden plastic verpakkingen steeg sinds 2009 met 1,3 procent. Het gescheiden weggegooide afval van groenten, fruit en tuin steeg met zes procent. De gemeente constateert dat het totale percentage afvalscheiding steeg van 42 naar 52 % sinds 2009. Dat blijkt uit door de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad ingesteld onderzoek. Daarmee werpt het op meer scheiding gerichte afvalbeleid van de gemeente zijn vruchten af, zegt de gemeente. Het nieuwe beleid werd vorig jaar ingezet. De bedoeling is dat het scheidingspercentage in 2015 tot 55% is gestegen.

Uit het rapport blijkt dat er meer plastic en GFT is ingezameld dan aangenomen in het Afvalbeleidsplan en minder papier. Dat de doelstelling voor papier achterblijft is te herleiden naar de landelijke trend dat het aanbod van papier daalt door de economische crisis, zegt de gemeente. Of Amstelveen de doelstelling van 55% afvalscheiding haalt in 2015 hangt voor een groot deel af van de ontwikkeling van de papierinzameling. Papier levert de gemeente ook geld op, terwijl de rest van de afvalverwerking geld kost.

Wethouder Afval John Levie (bbA) ziet in de uitkomsten van het onderzoek een steun in de rug voor zijn afvalbeleid. “Mijn waardering gaat uit naar onze inwoners die de moeite doen om daadwerkelijk meer waardevolle afvalstoffen apart aan te bieden. Een verbetering van de afvalscheiding is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee”.

 

Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:Heel Amstelveen moet afval meer gaan scheiden
Lees ook:Laagbouw krijgt aparte gft-containers
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Gescheiden GFT-afval met 42% gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.