Weer nieuwe aanvragen voor zendmasten

Herbert Raat

Zowel aan de Noorddammerweg, in de buurt van de Roda-voetbalvelden, als in het noordoosten van de gemeente komt waarschijnlijk een nieuwe zendmast voor mobiele telefonie. Maar daarover wordt beter gecommuniceerd met omwonenden dan is gebeurd bij de plaatsing van de mast achter de woningen aan de Amsterdamseweg. Daar voelden de niets vermoedende bewoners – de vergunningaanvraag was op de gemeentelijke website gepubliceerd – zich door de bouw van de mast overvallen. Dat de gemeente het nu heel anders wil doen, blijkt uit de brief van de voor handhaving en vergunningen verantwoordelijke wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. Recentelijk is de gemeente Amstelveen benaderd door een aantal aanbieders van mobiele telefonie voor het plaatsen van twee UMTS-masten. ‘De plaatsing van een soortgelijke mast achter de Amsterdamseweg en de daaruit ontstane commotie staan ons nog vers in het geheugen’, schrijft Raat. Daarom wil hij nu de gemeenteraad  zo vroeg mogelijk informeren over de (afhaneling van) de verzoeken.

Een aantal aanbieders van mobiele telefonie wil gezamenlijk aan de Noorddammerweg een zendmast plaatsen. Een exacte plaats is nog niet bepaald maar er wordt in eerste instantie gekeken naar het gebied bij de voetbalvelden van Roda, meldt Raat. De aanbieders hebben daarvoor formeel een aanvraag ingediend. Die is op de gebruikelijke wijze gepubliceerd, zeggen B&W. Op verzoek van de gemeente is de aanvraag evenwel weer ingetrokken. Daardoor kan er, zonder dat tijdsdruk ontstaat voor het afhandelen van de aanvraag binnen wettelijke termijnen, in overleg met aanbieders, bewoners en gemeente rustig naar mogelijkheden worden gekeken

Ook in het noordoosten van Amstelveen wordt gekeken naar een plaats voor een extra zendmast. Waarschijnlijk komen de aanvragers daarvoor niet met een formele aanvraag, omdat  kan worden uitgeweken naar een gebouw in die omgeving. Een losse mast is dan niet meer aan nodig en vor plaatsing op een gebouw is veelal geen gemeentelijke vergunning vereist.

Van de gemeente wordt een inspanningsverplichting gevraagd bij het plaatsen van zendmasten, schrijft Raat aan de gemeenteraad. ‘Dat betekent niet dat er altijd en onder alle omstandigheden moet worden meegewerkt aan het plaatsen van zendmasten. Niet alleen het belang van de providers geldt, maar ook dat van de omgeving. Bewoners willen dat de masten zo min mogelijk zichtbaar zijn. Als gemeente moeten we ook rekening houden met de bereikbaarheid van de stad. In noodgevallen moet je te allen tijd de politie, brandweer of ambulance kunnen bellen.’

 

120 zenders

In Amstelveen staan nu 120 zenders. Providers proberen die zoveel mogelijk gezamenlijk te plaatsen. Het gemiddelde in Amstelveen is 2,5 zender per mast. Er staan er nu in totaal 48. Op de site www.antennebureau.nl staan alle Amstelveense locaties aangegeven. Het is een informatiebureau van de rijksoverheid, dat een bijdrage kan leveren bij de toekomstige communicatie over zendmasten naar burgers en bedrijven in de stad. B&W gaan overleggen met de toekomstige aanvragers van de zendmast. Verscheidene locaties worden onderzocht en afgewogen. Als er een exactere locatie bekend is, gaat de gemeente met de omgeving praten. Over wat daaruit komt wordt de gemeenteraad op de hoogte gehouden.

 

 

 

 

Lees ook:Raat: ‘Geen oorlog rond nieuwe zendmast’
Lees ook:Deining over zendmast aan bosrand
Lees ook:Raat: ‘Geen bijeenkomst in zomer over zendmast’
Lees ook:Ergernis wekkende zendmast blijft gewoon staan
Lees ook:Zender RTV Amstelveen nog steeds niet in de lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.