Gemeente bekijkt band vechtsportgala’s met onderwereld

Evenals voor bijvoorbeeld de vestiging van horecazaken willen B&W voortaan voor vechtsportgala’s in de gemeente een toets kunnen toepassen op basis van de wet Bibob (Bevordering Integriteits Beoordeling door het Openbaar Bestuur). Het gaat er daarbij om onder meer na te gaan of – en zo ja welke – contacten de eigenaars of organisatoren hebben met het criminele circuit. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college over de vechtsportgala’s: “Wij achten het nodig vergunningaanvragen voor dergelijke evenementen op deze manier te kunnen toetsen. Dit gezien de risico’s van vervlechting tussen onder- en bovenwereld, maar zeker ook wegens de incidenten die zich in het land hebben voorgedaan rondom dit soort evenementen.”   Om die Bibob toets op een aanvraag voor het houden van zo’n gala te kunnen uitvoeren, moeten de Algemene Plaatselijke Verordening en de Bibob beleidsregels van Amstelveen op bepaalde punten worden aangepast. In de APV moet een toevoeging komen die het mogelijk maakt een levensgedragtoets uit te voeren naar de organisator.

In de huidige Bibob beleidsregels staat nu nog dat een Bibob toets kan worden toegepast op vergunningaanvragen in de branches horeca en prostitutie. Die regels moeten dus worden aangevuld. Een voorstel tot wijziging van de APV wordt op korte termijn aan de gemeenteraad voorgelegd.

In regionaal verband is vorig jaar door het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum) voorgesteld wat Bibob en gala’s betreft gezamenlijk op te trekken, om het zogenoemde ‘waterbedeffect’ – uitwijken naar gemeenten die geen toetsing voor dergelijke evenementenvergunning toepassen – te voorkomen. Vooral doordat Amstelveen dichtbij Amsterdam ligt, vinden B&W het onverantwoord te wachten op initiatieven uit de regio. Zij gaan de zaak voor Amstelveen vast zelf regelen.

Lees ook:Onderzoek bij kickboxgala naar mogelijk crimineel netwerk
Lees ook:D66 tegen minder subsidie voor scouting
Lees ook:Meer onderzoek naar integriteit bij afgeven vergunningen
Lees ook:Amstelveen College spoort rekenachterstand nieuwe leerlingen op
Lees ook:CDA vreest voor handhaving kwaliteit kinderopvang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.