OZB stijging in Amstelveen onder wettelijke norm

De onroerend zaakbelasting (OZB) in Amstelveen steeg in Amstelveen sinds 2009 met in totaal drie procent. Dat is ver beneden de wettelijke norm: een maximale stijging van vijftien procent in vijf jaar. Dat constateert wethouder Financiën Herbert Raat. Hij reageert op onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, waarvan de resultaten bij RTL Nieuws bekend werden gemaakt. Daaruit bleek dat 220 gemeenten de wettelijke grens hebben overschreden. Ook in 2013 blijft de OZB-stijging met 1,5 procent in Amstelveen onder de inflatie, meldt Raat. Werd in 2009 gemiddeld € 246 per woning aan OZB betaald, in 2013 is dat € 253.

Herbert Raat

‘In Amstelveen hebben wij de politieke afspraak gemaakt dat de OZB uitsluitend met de index wordt verhoogd’, meldt Raat op zijn weblog. ‘Voor ons is de OZB geen melkkoe.’ Jaarlijks komt er bij de gemeente ongeveer € 18 miljoen aan OZB binnen. Wettelijk zou dat naar € 26 miljoen mogen stijgen. ‘Dat doen we niet, omdat Amstelveners het al moeilijk genoeg hebben’, zegt Raat.

Intussen vindt hij de reacties uit de Tweede Kamer op het onderzoek, die er vaak op neer komen dat ‘schande’ wordt geroepen, nogal gemakkelijk.

Als er in Den Haag geld tekort is wordt vaak klakkeloos de BTW verhoogd of gooit men nog meer taken, zonder behoorlijke financiële vergoedeing, bij de gemeenten over de heg, verzucht Raat. Hij wijst er op dat de gemeente bijvoorbeeld taken op het gebied van jeugdzorg en AWBZ moet gaan uitvoeren.

Voorheen deed het Rijk dat. Kosten voor de gemeente: € 70 miljoen. En uit Den Haag komt maar € 50 miljoen om de overname te realiseren. ‘Gemakkelijk bezuinigen op deze manier daar in Den Haag’, vindt Raat.

Lees ook:Gemeente verwacht tachtig procent terug van IJslandgeld
Lees ook:Tarief OZB wordt verlaagd
Lees ook:Gemeente compenseert waardedaling met 5,5 % stijging OZB
Lees ook:Betaalgedrag gemeente bijna wettig
Lees ook:Financiele meevaller voor gemeente

3 reacties op “OZB stijging in Amstelveen onder wettelijke norm

 1. B. Smit

  Beste heer Raat,

  Als eigenaar van de Nicolaas Beetslaan 30 kan ik u verklaren dat mijn WOZ waarde met 27.000,- euro is gestegen t.o.v. voorgaand jaar. Een stijging van maar liefst 9,44 %.

  M.b.t. de OZB is dit een stijging van 20%

  Zeer tegenstrijdig met bovenstaand artikel.

  Graag uw reactie!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Herbert Raat

  Geachte heer Smit,

  Jaarlijks verzenden wij 45000 gecombineerde aanslagen WOZ/OZB. De gemeente stuurt op het gemiddelde daarvan zodat de totaal opbrengst OZB voor de gemeente gelijk blijft, met een kleine correctie voor de inflatie. Als de gemiddelde waarde daalt, hetgeen in deze markt aan de orde is, gaat het tarief zoveel omhoog als nodig is om tot diezelfde uitkomst te komen. Uit de cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt dat wij ons daar in de afgelopen jaren strak aan gehouden hebben. Dat wil echter niet zeggen dat iedere individuele aanslag hetzelfde beeld geeft.
  U behoort kennelijk tot de groep -een minderheid overigens- waarbij de taxateur een stijging heeft geconstateerd ten opzichte van de eerdere waardevaststelling. De reden daarvoor is dat er referentieverkopen zijn die de WOZ-waardevastelling onderbouwen, u kunt dit overigens in bezwaar aanvechten. Nu in uw geval de waarde is gestegen en bovendien het tarief omhoog is gegaan komen de percentages die u noemt mij niet vreemd voor in uw specifieke geval. Ik heb begrepen dat u al telefonisch contact heeft gehad met een van onze taxateurs over de waardevaststelling. Zij zijn graag bereid u verder uitleg te geven over de waardevaststelling. U kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de teamleider belastingen, ik zal zijn gegevens per mail vandaag nog naar u sturen.

  Met vriendelijke groet,

  Herbert Raat

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Hr Smit,
  Advies: bellen. Foto’s gereed houden aangaande uw situatie.
  Kan zijn dat er iets mis ging met de taxatie.

  Bezwaar maken kan, maar let op de bezwaartermijn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.