Krankzinnige ambtelijke adviezen

Herbert Raat

Zo, een paar kwartjes beginnen blijkbaar te vallen op het raadhuis. Uit mijn mond of pen wilde nooit iemand het horen of lezen, maar nu heeft ook een wethouder blijkbaar door dat menige ambtenaar van de gemeente nog net weet waar Amstelveen ligt, omdat hij er tenslotte dagelijks heen moet, maar verder niks van die stad weet. Maar die betweters geven wel krankzinnige adviezen, theorie die ze uit een boekje hebben, waarop als het even tegen zit ook nog bestuurlijk beleid wordt geënt. Zeg maar zoiets als al die overbodige, scheppen geld verdienende managers in de zorg, die nog nooit een bed – laat staan een patiënt – van dichtbij hebben gezien, maar achter hun bureau orders uitdelen aan mensen in de harde praktijk. Nou, op het gemeentehuis is het vaak niet anders. Ik heb het niet van mezelf, maar wethouder Herbert Raat kondigde gisteren officieel bij de afdeling beleid op het raadhuis aan dat hij in het vervolg geen adviezen meer wil van medewerkers die geen binding hebben met Amstelveen. Directe aanleiding: iemand kwam hem en burgemeester Jan van Zanen een kennelijk idioot advies geven over de jeugd. ‘Al snel bleek dat hij nog nooit buiten het raadhuis had gekeken,’ meldt Raat nu op zijn weblog. ‘We konden beter hem adviseren.’ Hij baalde als een stekker, begrijp ik. En Raat constateerde dat veel ambtenaren in een papieren – tegenwoordig waarschijnlijk digitale – werkelijkheid leven. Die van de boekjes waaruit zij hun kennis hebben. Hij en de burgemeester gaven die betrokken medewerker de raad maar eens met de jongerenwerkers een avond mee de straat op te gaan. Terwijl ik het las moest ik denken aan de voormalige communicatieadviseur van de gemeente, die mij eens probeerde uit te leggen dat het Sandberghplein nu eenmaal minder druk is dan een andere locatie, in een van de wijken. Het ging over een kunstwerk of zoiets. Maar terwijl ik haar ondervroeg bleek steeds meer dat zij absoluut niet wist wat het Sandberghplein – bij het Cobra Museum- ligt. En maar de betweter uithangen. En stupide teksten reciteren. Als ik Raat goed begrijp wil hij van die onnozelheid af. Ik wens hem veel sterkte, want volgens mij wemelt het ervan aan de Poel.

‘Ik heb al eerder gepleit voor meer betrokkenheid van ambtenaren bij onze gemeente,’ zegt hij. Die schijnt intussen wel op alle afdelingen aanwezig te zijn. Dat laatste heb ik niet kunnen controleren, maar hij zegt het. Citaat: ‘Een mooi voorbeeld is Hans, officieel adviseur scholenbouw maar over elk onderwerp krijg je een prima advies. Hoewel hij uit Leiden moet komen, begint hij elke ochtend als eerste. Bovendien kent hij elke steen van onze schoolgebouwen. Zo zou iedereen moeten werken. Voorwaarde is dan wel dat de managers medewerkers de ruimte geven en stimuleren, om net als Hans ook buiten de deur te kijken. Want de grens is nu duidelijk. Kom je adviseren over iets waar je nog nooit geweest bent, dan ben je niet welkom.’ Ik hoop dat hij voet bij stuk houdt.

 

Lees ook:Graffiti als kunst mag blijven, rotzooi moet verdwijnen
Lees ook:Gemeente ‘Mantelzorg vriendelijk’
Lees ook:Schadeclaims Stadshart naar Burgerraadsman
Lees ook:Weth. Raat wil pols in zorg voelen…
Lees ook:Raat: ‘Geen examenfraude Amstelland College’

6 reacties op “Krankzinnige ambtelijke adviezen

 1. frank bikker

  Johan, praat je nu voor jezelf of voor de hr. Raat of heb je stukken van de blog van de hr. Raat overgeschreven? Je bent niet erg duidelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Jammer dat je slecht kunt lezen. Ik schreef een stuk n.a.v. uitlatingen van Raat, die herinneringen bij mij opwekten. Wat Raat heeft gezegd, is keurig aangegeven. Soms zelfs met letterlijke citaten. En ik heb ook keurig aangegeven waar in stukken van de blog van Herbert Raat overnam. Lezen vaklt niet mee, he?

     /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Check op het inwerkbeleid bij de gemeente A/A door de presidia en/of de raden is meer dan gewenst na deze ontspoorde publieke schoffering van een ambtenaar.

  Meteen de hele handel meenemen, van integriteit, nevenwerkzaamheden, klokkenluiden, etc.etc.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Eveline

  Goede actie dit van die wethouder. Ik spreek soms met ambtenaren en met name politici die geen enkel die hebben wat er speelt in de buurt. Het is zo fijn als jhe dan eens een keer op een inloopavond spreekt met mensen die wel passie hebben voor hun vak en stad! Goed voorbeeld waren die bikers die een tijdje gelden bij ons in de wijk waren. Goede kerels!

    /   Beantwoorden  / 
  1. gerben

   Vertel meer….

     /   Beantwoorden  / 
 4. Harry

  Helaas is de Heer John ‘Jablabla’ Leerdam niet meer beschikbaar als adviseur :)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.