Wethouder Raat: ‘Raadhuis blijft aan de Poel’

Herbert Raat

Kapitaalvernieting. Weinig andere woorden kan wethouder Herbert Raat van Financiën bedenken voor de wens van D66 en PvdA het raadhuis te verplaatsen naar het Stadshart. Beide partijen hadden die optie in hun verkiezingsprogramma staan. Helemaal niets voelt hij er voor het gemeentelijke apparaat maar onder te brengen in het door KPMG verlaten en daarom  leegstaande huurpand aan de Burgemeester Rijnderslaan. Elke vervanging van het volledig afbetaalde raadhuis aan de Poel zou geld gaan kosten, constateert het college van B&W.Raat roemt ook het prachtige uitzicht aan de Poel, de gratis parkeerruimte in directe omgeving voor bezoekers en de bouwkundige kwaliteit van het gebouw. Hij kan dan ook nauwelijks argumenten bedenken om duurder te gaan wonen met de lokale ambtenarij en het stadsbestuur. Intussen probeert de Duitse vastgoedeigenaar van het voormalige KPMG-gebouw de gemeente ertoe over te halen dáár maar haar intrek te nemen. Volgens Raat is in vastgoedkringen bekend dat de eigenaar het pand veel te hoog gewaardeerd in de boeken heeft staan. “Ze moeten er misschien wel honderd miljoen op afboeken. Maar dat is hun probleem, niet dat van de gemeente,” constateert hij.

Aan verplaatsing naar het Stadshart is in politieke kring ook gedacht, omdat daardoor een unieke en goed te gelde te maken locatie aan de Poel vrij zou komen voor bijvoorbeeld. Een hotel. De opbrengsten zouden de baten uit de herontwikkeling van het A9-gebied stevig kunnen verhogen. En die zijn nodig om de A9-tunnel te helpen financieren, waarvoor Amsteveen volgens het bestaande contract 100 miljoen euro zelf op tafel moet leggen.

Raat is er intussen van overtuigd dat de gemeente die honderd miljoen nooit kan ophoesten. En hij wenst daar zeker het bestaande raadhuis niet aan op te offeren, om vervolgens een duurdere huisvesting te kiezen. “Dit is een prima plek en goedkoper kunnen wij nergens onderdak krijgen,” zegt hij. “Het is volstrekt onverantwoord dot tafelzilver te verkopen. Zolang ik hier wethouder van Financiën ben, gebeurt dat gewoon niet. We gaan ons niet in i gewikkelde vastgoedconstructies steken om een marktpartij te helpen. Het wordt tijd dat we als gemeente eens lessen uit het verleden gaan leren.”

Lees ook:Raadhuis aan de Poel
Lees ook:OZB stijging in Amstelveen onder wettelijke norm
Lees ook:Gemeente: dit jaar verlies van ruim 8 miljoen
Lees ook:Gemeente kan 100 miljoen voor tunnel niet betalen
Lees ook:Geld IJsland nu volledig terug

11 reacties op “Wethouder Raat: ‘Raadhuis blijft aan de Poel’

 1. Boris Bruin

  Zo is het! We blijven kilometers kantoor bij bouwen en de rest blijft leeg staan. Zonde.
  Overigens staat ons raadhuis toch op een prachtige plek? Wat is er mis mee om daar te blijven zitten? Ons geld kunnen ze beter aan andere dingen besteden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. j

  Niet erg centraal gelegen ,wat zou het mooi geweest zijn als het net zoals bv.soms in Duitsland boven de winkels gelegen zou zijn en bv. op koopavond de raadsvergaderingen.

  Ze zijn er tenslotte vóór de burgers.
  Velen klagen erover dat het moeilijk per OV te bereiken is en niet te combineren met je boodschappen doen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nou, nou, nou. Alsof Amstelveen een wereldstad is. Hemelsbreed ligt het twee kilometer van ons zogenaamde stadshart, in het vroegere centrum: het Oude Dorp, helaas stedebouwkundig goeddeels door vroegere bestuurders volledig naar de knoppen geholpen. Raadsvergaderingen op koopavond? Om er zeker van te zijn dat niemand erheen komt, zeker, omdat men aan het winkelen is.

     /   Beantwoorden  / 
 3. DE Tommy

  Je kan bij het gemeentehuis gratis je auto parkeren en ook je fiets zonder wegsleepproblemen:). Er rijdt met regelmaat een bus voorbij en in de zomermaaden zelf een tram :) :)

    /   Beantwoorden  / 
 4. j

  niet iedereen heeft een auto,
  niet iedereen kan fietsen
  niet iedereen kan dat stuk lopen
  koopavond dan kun je het combineren
  eerst winkelen/eten dan naar de vergadering.
  je moet zichtbaar zijn voor de burgers,
  zoveel/zo ver mogelijk naar de burgers toe……….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Moet je toch ook behoorlijk kunnen lopen, op zo’n koopavond. Aan de Poel ben je behoorlijk zichtbaar voor de burgers. Dat gemeentehuis in Amsterdam, bij het Waterlooplein, staat ook niet bepaald in het hart van de stad. En Amsterdam is toch even groter dan Amstelveen, het dorp met grote stads hallucinaties.

     /   Beantwoorden  / 
  2. DE Tommy

   Alsof mensen naar een vergadering willen gaan….
   Als je niet kan fietsen, autorijden en lopen hoe wil je dan in het stadshart komen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Slim

    Achterop een fiets; achterin een auto; rolschaatsend of je gaat in een buggy zitten lekker met je duim in de mond.

      /   Beantwoorden  / 
 5. DE Tommy

  Herbert,je hebt helemaal gelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 6. bakker bik

  Dit kost tenminste geen geld hr. Raat. Prima.

    /   Beantwoorden  / 
 7. j

  vast geen gebruiker van het ov

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.