B&W zien af van verkoop aandelen ENECO

De verkoop door de gemeente van aandelen in energiebedrijf Eneco lijkt van de baan. B&W zijn blijkbaar gezwicht voor de politieke druk in de gemeenteraad. Dat valt op te maken uit informatie die het college vrijdagmiddag aan de raad stuurde. Het ziet ook af van een brief aan medeaandeelhouder Rotterdam, die niets ziet in verkoop. Amstelveen wilde samen met een aantal andere gemeenten een eigen koers varen en tot verkoop overgaan. De VVD was daar faliekant tegen en ook andere fracties voelden er niets voor. Het zou volgens Herbert Raat van de VVD neerkomen op het slachten van  de ‘kip met de gouden eieren.’ Jaarlijks ontvangt de gemeente € 2 miljoen aan dividend.Volgens Raat vormen de aandelen een prima deelneming voor de gemeente. “En de positie die we nu hebben, krijgen we nooit meer terug,” zegt hij. De VVD-er ziet ook geen enkele noodzaak voor verkoop. “Sterker nog: wij denken dat de verkoop van belangrijke nutsvoorzieningen, zoals de energiebedrijven, aan vooral buitenlandse bedrijven ons in Nederland duur kan komen te staan. Voor gemeenten en provincies is het natuurlijk prettig een zak geld te incasseren, maar onze burgers en bedrijven zullen het driedubbel moeten betalen. Op lange termijn brengen onze aandelen alleen maar meer op voor Amstelveen. Goed dat B&W terugkomen van hun standpunt.”

Ook bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van ECECO ziet niets in uitlevering aan het buitenland. Volgens hem zuigt Essent iedereen mee in de angst dat de gesplitste Nederlandse energiebedrijven niet kunnen overleven. Hij neemt dat Essent kwalijk. Verkoop levert weliswaar eenmalig een hoop geld, maar komt volgens hem en Raat neer op verkopen van het tafelzilver ten laste van de volgende generatie.

Lees ook:VVD fel tegen door B en W gewenste verkoop Eneco
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.