VVD fel tegen door B en W gewenste verkoop Eneco

Herbert Raat

De VVD voelt er niets voor de aandelen van de gemeente in Eneco te verkopen, zoals B&W willen. VVD-raadslid Herbert Raat gaat de raad voorstellen het college niet te volgen en van verkoop af te zien. Amstelveen bezit samen met Aalsmeer, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmerliede, Uithoorn en Zandvoort 5% van de aandelen. De gemeente ontvangt jaarlijks twee miljoen euro aan dividend. “Die aandelen zijn een prima deelneming voor de gemeente en de positie die we nu hebben, krijgen wij nooit meer terug,” meent Raat. Het is volgens hem ook helemaal niet nodig de aandelen te verkopen. ” Sterker nog: wij denken dat verkoop van belangrijke nutsvoorzieningen, zoals energiebedrijven, aan vooral buitenlandse ondernemingen ons in Nederland duur kan komen te staan.”De VVD is een van de drie coalitiepartners, waarop het college van B&W steunt. Het geluid van de fractie is enigszins opvallend, omdat de partij landelijk altijd nogal was geporteerd voor liberalisering, privatisering en vrije marktwerking. Maar voor Raat weegt het niet verliezen van de controle op de energievoorziening nu toch sterker. Hij schrijft op zijn weblog: “Voor gemeenten en provincies is het natuurlijk prettig een zak geld te incasseren, maar onze burgers en bedrijven zullen driedubbel moeten betalen. De argumenten om te verkopen zijn altijd hetzelfde: de energiebedrijven zijn te klein en hebben een sterke partner nodig die investeert. Eind van het liedje is dat we de controle op de energievoorziening verliezen en het tafelzilver verkopen.”

Met de uitverkoop van de gesplitste energiebedrijven wordt Nederland de ┬┤Malle Henkie┬┤ van Europa, vindt Raat. “Wie zegt ons dat de mededinging in Europa op orde is? Met alle staatsmonopolies die erbij betrokken zijn, zou daarop vertrouwen wel eens een illusie kunnen blijken. NUON wordt waarschijnlijk overgenomen door een Zweeds staatsbedrijf! Mocht de opvolger van Poetin over 10 jaar de gaskraan naar Europa voor de helft dichtdraaien dan kun je op je vingers natellen dat het gas naar Zweden gaat in plaats van Nederland. Daarom is het zeker van belang dat wij in Nederland een minimale productie capaciteit overhouden in plaats van uitverkoop. Als VVD zijn we voor marktwerking, maar de Europese energiemarkt is geen gewone en transparante markt.”

Raat wijst er op dat ook Rotterdam, met 31 procent van de aandelen, tegen verkoop is. B&W van Amstelveen zeggen die opstelling te betreuren en willen samen met andere gemeenten een tegengestelde koers uitzetten. Dat moet niet gebeuren, vindt de VVD, die hoop de hele gemeenteraad achter zich te krijgen, zodat die het standpunt van Rotterdam zal steunen.

Lees ook:B&W zien af van verkoop aandelen ENECO
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.