Lokale ombudsman wordt ‘burgerraadsman’

De gemeentelijke ombudsman wordt omgedoopt tot burgerraadsman. Dat heeft te maken met nieuwe wetgeving voor behandeling van klachten over de gemeente. Daardoor kwam de bestaande lokale verordening daarover te vervallen. Toch willen B en W in feite niets veranderen aan de procedures.

Daarom wijzigen zij in een nieuwe verordening in feite alleen de naam, omdat een ‘ombudsman’ volledig onafhankelijk zou moeten kunnen opereren in een tweede ronde van de klachtbehandeling.

Daarvoor blijft de gemeente aangesloten bij de nationale ombudsman, hoewel het college vindt dat die in de praktijk nauwelijks meerwaarde oplevert. In 2004 en 2005 benaderden dertien van de 400 klagers hem en in maar één van die gevallen zag hij aanleiding een eigen onderzoek in te stellen. In de andere situaties vond hij de klacht ongegrond of had de klager de eerste instantie (kagen bij de gemeentelijke ombudsman) overgeslagen en werd de zaak naar hem terugverwezen.

B en W stellen de raad nu voor alles te laten zoals het is, maar dus alleen een andere naam voor de lokale behandelaar van de klachten te kiezen. Overigens kwam die recent in botsing met de actiegroep Golfodrama (tegen aanleg van een golfcentrum in de Bovenkerkerpolder), omdat hij weigerde zijn bevindingen over ambtelijke behandeling van de een klacht op schrift te stellen. Zowel in de oude als de nieuwe verordening staat dat hij daartoe wel verplicht is.

Met klachten over gemeenteraadsleden, gemeentesecretaris, leden van B en W of van een raadscommissie kan een burger alleen terecht bij de burgemeester. Ook een klacht over de burgemeester komt gemeentelijk niet verder dan het interne circuit: die wordt behandeld door een ander lid van hetzelfde college van B en W, te weten de loco-burgemeester. Daarna kan men naar de nationale ombudsman stappen.

Lees ook:Verordening over klachtbehandeling verdwijnt
Lees ook:Helft klagers ombudsman gemeente niet of matig tevreden over afhandeling
Lees ook:Klachten bij Onbudsman gemeente blijven toenemen.
Lees ook:Aansluiting AV bij Ombudsman Amsterdam
Lees ook:Burgerraadsman: elke dag een klacht

5 reacties op “Lokale ombudsman wordt ‘burgerraadsman’

 1. h. de Maal

  ach, hoezo onafhankelijk ,hij komt van een bep. afdeling-het zijn zijn vroeger collega’s!
  Een burgerraadsman/vrouw moet echt van buitenaf komen en ook niet in het raadhuis zijn bureau hebben staan.
  Trouwens lees de voorwaarden/eisen er maar eens op na….
  en wie schrijft het rapport over de gem. ombudsman…..

  Burgemeester had/heeft? een kordon van mensen om zich heen om de boot af te houden-probeer er maar eens doorheen te breken…

    /   Beantwoorden  / 
 2. G. van Hainault

  Maar de heer Van Zanen heeft het naast zijn Burgememeesterschap al zo druk
  met zijn politieke carriere als boodschappenjongen van de landelijke VVD. Dan moet je nu eenmaal prioriteiten stellen, nietwaar?

    /   Beantwoorden  / 
 3. h. de Maal

  weet het niet van deze burgemeester, vandaar ‘heeft?’, maar burgemeester is er toch in de 1e plaats voor zijn burgers-maar vaak zijn het de ambtenaren, er omheen, die de boot afhouden (zonder zijn medeweten, tenminste bij de vorige)…….
  idee…een burgemeester, die open spreekuur houdt!Zijn plaatsen, waar dat wel zo is– men wil toch dichter bij de burgers staan…

    /   Beantwoorden  / 
 4. h. de Maal

  WAAROM hier geen spreekuur van de burgemeester???

    /   Beantwoorden  / 
 5. G. van Hainault

  Omdat alles wat je op papier zet een geheel eigen leven gaat leiden. U hebt wel gelijk dat een discussie met bestuurders op dit forum de democratie zou kunnen bevorderen. Het geeft ook een stukje betrokkenheid tussen overheid en burger.Daarnaast kun je op die manier misschien ook sneller zaken doen met elkaar. De vraag is of dit wel gewenst wordt? Dit geldt alleen voor bestuurders die niet zo bang zijn, er daar zijn er erg weinig van in dit land.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.