Nationale ombudsman wil opheldering gemeentelijke behandeling klacht Golfodrama

De nationale Obudsman vindt dat de gemeente een klacht van de actiegroep Golfodrama tegen het in de Bovenkerkerpolder te bouwen golfcentrum niet naar behoren heeft behandeld. De gemeente moet dat volgens hem alsnog beter doen. Dat im;liceert ook kritiek op de gemeentelijke ombudsman die, in strijd met de lokale verordening waaronder hij functioneert, heeft geweigerd zijn bevindingen over de klacht van de actiegroep op schrift te stellen. “Daar begin ik niet aan,” zou hij volgens Golfodrama hebben gezegd.

Golfodrama heeft over de opstelling van de gemeente, inclusief de gemeentelijke ombudsman geklaagd. Er zijn gesprekken van de actiegroep met de ambtenaren geweest, waarvoor de ombudsman had bemiddeld. Maar die wilde zich vervolgens niet zelf schriftelijk uitspreken over de ingediende klachten. Dat is volgens hem niet gebruikelijk. Onzin vindt Golfodrama, want in de verordening Algemene Instructies Gemeentelijke Ombudsman staat dat hij daartoe verplicht is. Maar hij weigert zijn bevindingen op schrift te stellen. Dat is blijkbaar bij zijn nationale ‘collega’ verkeerd gevallen. Een delegatie van de landelijke ombudsman kwam dezer dagen naar Amstelveen voor opheldering.

De actiegroep tegen het Golfodrome, een initiatief van Loogman Vastgoed, vindt dat de gemeente de burgers onzorgvuldig en gebrekkig heeft geïnformeerd. Ook is de groep van mening dat er te weinig mogelijkheden voor inspraak zijn geweest. Hoewel de gemeente al eind 2004 op de hoogte was van de plannen en B en W begin vorig jaar positief reageerden, kregen de lokale organisaties en agrariërs daar pas in oktober toevallig lucht van. De gemeenteraad werd pas in januari van dit jaar geïnformeerd. Op een informatieavond in januari voor omwonenden bleek weinig informatie beschikbaar. Een maand later stelde de raad de Nota van Uitgangspunten voor het plan vast, waarin staande de vergadering nog een paar wijzigingen werden aangebracht, waarop de burger niet kon reageren.

Overigens hebben B en W inmiddels de periode voor inspraak op de milieu-effectrapportage (MER) verlengd. Die zou eerst in de zomer vallen, als veel mensen met vakantie zijn. De gemeenteraad wil er meer tijd voor geven. Inmiddels zijn wel de richtlijnen voor een MER vastgesteld door de raad. Die rapportage moet duidelijk maken wat het golfcentrum voor het milieu betekent.

Onder druk van de raad is het college ervan teruggekomen dat het zelf beslist of de rapportage goed is uitgevoerd. Volgens wethouder Pols is een dergelijk mandaat gebruikelijk en makt het sneller werken mogelijk, maar daar trapte de raad toch maar niet in. Overigens is die er wel mee akkoord dat Grontmij de MER uitvoert, die volgens de actievoerders niet onafhankelijk is, omdat het bedrijf is betrokken bij de realisatie van vijftien golfbanen in het land, binnen een strategisch samenwerkingsverband met de Golf Management Groep. Maar daar had een meerderheid van de raad geen moeite mee.

Lees ook:Lokale ombudsman wordt ‘burgerraadsman’
Lees ook:Golfodrama: ‘Burgerbelangen en CDA gewoon onbeschoft’
Lees ook:Ambtelijke traagheid bovenaan klachtelijst burgers
Lees ook:Gemeente vindt kritiek Ombudsman in zaak Golfodrama ‘niet negatief’
Lees ook:Ombudsman: gemeente miste kans bij actie tegen golfcentrum

Eén reactie op “Nationale ombudsman wil opheldering gemeentelijke behandeling klacht Golfodrama

 1. Actiecomite Golfodrama

  Beste Johan,
  Kleine opmerking: dat Grontmij 15 golfbanen wil aanleggen klopt. Maar daarnaast participeren ze ook in een ander samenwerkingsverband dat het aantal golfbanen in Nederland (nu circa 150) wil verdubbelen. Zie daarvoor ook de grontmij site http://www.grontmij.nl/site/nl-nl/Profiel/Nieuws/Nieuwsarchief/Binnen%2Btien%2Bjaar%2Bverdubbeling%2Bvan%2Bgolfbanen%2Bin%2BNederland.htm

  en de informatie op onze eigen website:
  http://www.golfodrama.nl/grontmij.htm
  Met vriendelijke groet,
  Actiecomite Golfodrama

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.