Onderzoek bij kickboxgala naar mogelijk crimineel netwerk

Zogenaamde ‘vechtsportgala’s’ gaan onder de wet Bibob vallen in Amstelveen. Het betekent dat een integriteitonderzoek wordt ingesteld naar de organisatoren ervan. Tot nu toe gebeurt dat niet. Wethouder Herbert Raat van handhaving denkt via Bibob-onderzoek te kunnen controleren of de organisatoren een criminele achtergrond hebben.  Er zijn de laatste tijd nogal wat incidenten met kickboksers geweest en bij kickbokswedstrijden. In Amstelveen wordt één zo’n wedstrijd per jaar gehouden. Inmiddels heeft ook de kickbokswereld zelf aangekondigd af te willen van wangedrag dat de sport ontsiert. “Een Bibob onderzoek bij elk evenement kan daar bij helpen”, zegt Raat op zijn weblog. “Uit onderzoek van de politie is gebleken dat veel evenementen netwerkbijeenkomsten van criminelen zijn. Met de Wet bevordering integriteitbeoordelingen (Bibob) kan bij een aanvraag de vergunning geweigerd worden.”

Herbert Raat

Raat is verantwoordelijk voor vergunningen heeft naar aanleiding van de schietpartijen in Veghel ambtelijk laten uitzoeken hoe het in Amstelveen geregeld is. Daaruit bleek dat in Amstelveen geen Bibob-onderzoek wordt gedaan bij vechtsportevenementen. Dit moet snel veranderen, vindt de wethouder. Hij heeft opdracht gegeven een voorstel daartoe uit te werken in overleg met de burgemeester. “De bedoeling is dat een Bibob-onderzoek standaard wordt bij de aanvraag van een vergunning voor een vechtsportevenement. Hiervoor moet de APV worden aangepast. We zitten hier onder de rook van Amsterdam dus dan moet je niet al te naïef zijn over de risico’s” vindt Raat. “Te vaak grijpt de overheid pas in als het mis is gegaan, nu proberen we dat eens anders te doen. Op bestuurlijk niveau is het streven om gezamenlijk op te trekken in Noord-Holland maar dat mag de boel niet vertragen, wij zijn verantwoordelijk voor Amstelveen.”
De in 2003 ingevoerde wet Bibob is bedoeld om vermenging van onderwereld en bovenwereld tegen te gaan. Dat het met het ene vechtsportgala in Amstelveen altijd goed is gegaan, is geen garantie voor de toekomst, beseft Raat.

 

Lees ook:Meer onderzoek naar integriteit bij afgeven vergunningen
Lees ook:Gemeente bekijkt band vechtsportgala’s met onderwereld
Lees ook:Van Zanen sluit brasserie Luxo
Lees ook:Jaarplan voor meer veiligheid
Lees ook:Raat: ‘Geen bijeenkomst in zomer over zendmast’

Eén reactie op “Onderzoek bij kickboxgala naar mogelijk crimineel netwerk

  1. Frank Bikker

    De kogelgaten zitten nog in het huis aan de overkant bij die Chinees in het Oude Dorp waar minsters 10 jaar geleden een onderwereldfiguur is neergeschoten. Moeten nu ook alle Chinezen bekeken worden?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.