Supermarkten lappen verbod alcohol tieners aan hun laars

Supermarkten mogen geen alcoholische dranken verkopen aan tieners die jonger zijn dan zestien, maar het gebeurt toch op grot schaal. Wie jonger is dan zestyien heeft zestig procxent kans dat hij gewoon zijn blikjes bier aan de kassa kan afrekenen. Dat blijkt ui onderzoekj door de gemeente, die er 15-jarige mystery shoppers voor inzette. Alleen Albert Heijn Westwijk bleek onverbiddelijk en kwam dus met glans door de test. Verder hield men zich maar bij 42 % van de aankopen aan de regels. Elf lokale supermarkten werden de laatste maanden drie keer door een mysterie shopper bezocht. Bij 13 van de 33 aankooppogingen werd niet om leeftijd en identiteitsbewijs gevraagd en de alcohol dus gewoon verkocht.  In zes gevallen verkocht de medewerker van de supermarkt de drank na het tonen van het identiteitsbewijs, waaraan was te zien dat de klant nog geen zestien was. Maar de meeste mensen achter de kassa kunnen nu eenmaal zelf niet rekenen.   C1000 Waardhuizen, Jumbo Groenhof en de Avondwinkel aan de Nieuwe Kalfjeslaan presteerden het slechtst. Alle drie de keren verkochten zij alcohol aan de vijftienjarigen. Drie andere supermarkten leefden maar één keer op de juiste manier de regels na. De gemeente heeft nu alle bezochte supermarkten een brief gestuurd, waarin wordt aangedrongen op naleving van de wettelijke regels. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Jan van Zanen en wethouder Herbert Raat van handhaving. Dat vindt half oktober plaats. Hun gegevens worden ook doorgegeven aan de Voedsel en Waren Autoriteit, die de wettelijke bevoegdheid heeft leeftijdscontroles uit te voeren en bij overtreding boetes op te leggen. Er wordt overigens wetgeving voorbereid die ook gemeenten die bevoegdheid geeft.

Raat (VVD) vindt de uitkomsten van het onderzoek teleurstellend, maar ze verbazen hem niet. “Gebruik van alcohol op straat door jongeren is gewoon een probleem in Amstelveen. Als college zetten wij hard in op preventie en handhaving van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Zowel in het belang van de gezondheid als om overlast op straat te beperken”, zegt hij.

Lees ook:Alcohol kopen gemakkelijk voor Amstelveense tieners
Lees ook:Gemeente vraagt minister alcoholcontrole supermarkten
Lees ook:Gemeente verbiedt happy hours
Lees ook:Bredere handhavingstaak voor parkeerwachters
Lees ook:Gemeenteraad kan gaan optreden tegen happy hours

Eén reactie op “Supermarkten lappen verbod alcohol tieners aan hun laars

  1. x

    Kinderen verkopen alcohol aan kinderen. Natuurlijk helpt zo’n regeltje dan niet. Naar mijn smaak moet alle alcoholhoudende dranken direct de supermarkt uit en de slijterij in. Is wel niet “modern”, maar wel effectief, want een slijterij bedenkt zich wel 2 keer voordat ze alcohol aan < 16 jarigen verkoopt, want dan zijn ze direct hun vergunning kwijt.De mensen uit een slijterij weten er ook ueberhaupt ook meer van af, als een melkboerfiguur als hr. Kuyer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.