Aantal aangiften delicten gedaald met twee procent

Hoewel het aantal inbraken, diefstallen, drugshandel, vermogensdelicten, overlast veroorzakende jeugdgroepen en andere hinder er fors toenamen, beschouwt het college van B&W Amstelveen toch als ‘relatief veilig.’  Oorzaak daarvan is mede dat het totale aantal aangiften ten opzichte van 2007 vorig jaar met twee procent is gedaald, tot ruim 4500. Wat er overigens verband mee kan houden dat veel bewoners geen aangifte meer doen, omdat zij menen dat het weinig zin heeft. De conclusie dat sommige soorten delicten zijn verminderd, is gebaseerd op de jaarlijkse regionale veiligheidsrappprtage. Het aantal meldingen van overlast door jeugd  daalde van 703 naar 633, maar daar staat tegenover dat het aantal hinder veroorzakende jeugdgroepen meer dan verdubbelde (van twee naar vijf), terwijl dat in de totale regio afnam. Het aantal gestolen motorvoertuigen steeg met 31 procent (tot 85). Er werden 534 brom-, snor- en gewone fietsen gestolen, een stijging met 21 procent. Diefstal van en uit andere voertuigen steeg met 53 procent.De zakkenrollerij nam met 27 procent toe, de hoeveelheid gevallen van huisvredebreuk verdubbelde. Daar staat tegenover dat er minder werd gemoord. In 2007 kwamen twee mensen gewelddadig om het leven, vorig jaar één. Het aantal pogingen tot doodslag of moord daalde met zestig procent, van vijf naar twee. De overlast door drugs en drank steeg met 53 procent. Van huiselijk geweld namen weliswaar de incidenten toe, maar resulteerde dat uiteindelijk in minder aangiften.

De politie hanteert een via tientallen indicatoren tot stand gekomen objectieve en subjectieve veiligheidsindex. Die geven aan dat Amstelveen Zuid wat veiligheid betreft beter scoort dan Amstelveen Noord. Volgens de gemeente is dat vooral veroorzaakt door toename van inbraken en drugsdelicten in Noord. Die score is overigens sterk beïnvloed door 19 aanhoudingen tijdens een groot evenement in het Amsterdamse Bos.

Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Amstelveen steeds grijzer
Lees ook:Woninginbraken naar dramatisch Amstelveens record
Lees ook:Totale overlast door jongeren daalt vrijwel niet
Lees ook:Straatroof, winkeldiefstal en zedenmisdrijf stijgt

5 reacties op “Aantal aangiften delicten gedaald met twee procent

 1. Jan Demming

  Ik kan me voorstellen dat politie en B & W tevreden zijn met de afname van het aantal aangiften met twee hele procenten. Maar zoals in het begin van het stukje al wordt gemeld, is het aantal inbraken, diefstallen, handel in drugs, vermogensdelicten, overlast veroorzakende jeugdgroepen en andere vormen van overlast juist toegenomen. Toch is dit eenvoudig te verklaren door te stellen dat de mensen op een gegeven ogenblik murw raken als er steeds niet of niet adequaat wordt gereageerd op hun belletje naar 0900 8844. Bovendien wagen tal van bewoners zich – het is te gek voor woorden – ‘s avonds niet meer op straat. De constatering dat het aantal aangiften gedaald is zal ongetwijfeld op waarheid berusten, maar het aantal klagers en klachten daarentegen is volgens mij fors toegenomen en neemt overigens nog steeds toe. De zomer moet nog beginnen……..

    /   Beantwoorden  / 
 2. eric

  Amstelveeners zijn ‘softies’ en daar moet maar is verandering in komen….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Als je nou eens uitlegt wat je daar precies mee bedoelt, dan wordt het denk ik een stuk duidelijker!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Bos

  Het is nauwelijks gedaald. In het persberichtvan de gemeente stond geen enkel cijfer. Voornamelijk gejuich dat het zo veilig is. Ik heb de cijfers zelf uit de rapportage gehaald.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  Johan, ik doelde eigenlijk op de reactie van een zekere eric op 16/4 om 19.12 uur.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.