Openbaar vervoer nu funest voor ouderen

Sander Kneppers. Foto: amstelveenweb.com

Het openbaar vervoer is Amstelveen laat door de nieuwe dienstregeling van Connexxion veel te wensen over. Dat vindt A.W.G. Kneppers, die in een open brief reageert op de gemeentelijke advertentie waarin wethouder Jeroen Brandes triomfantelijk meldt dat met het OV een eerste stap in de goede richting is gezet, doordat hij enkele wijzigingen in de regeling voor elkaar kreeg. Kneppers schrijft:

‘In het Amstelveens Nieuwsblad van 3 januari 2018 plaatste u als wethouder Vervoer, een bericht waarin u stelt dat de eerste stap richting fijnmaziger OV is gezet. Maar dat verbeteringen noodzakelijk zijn. Uit ons vorig schrijven en de vele reacties op de nieuwe OV, begrijpen wij uw conclusie niet, want de dienstregeling die Connexxion hanteert is niet fijnmazig. De dienstregeling zorgt voor een kortere reistijd, maar het vervallen van veel halten weegt niet op tegen deze tijdswinst.’

‘Het OV hoort een dienstverlening te zijn. De concessie lijkt vooral op budgettaire gronden genomen te zijn en het eigenbelang van Connexxion. Eén van uw verbeteringen is R-Netlijn 357 via een andere route, dan via de Jane Addamslaan te laten rijden. Wij begrijpen niet wat de verbetering naar een fijnmaziger OV zou bijdragen. Bus 357 komt uit Aalsmeer halte Nieuw Oosteinde en rijdt over de Jane Adamslaan naar halte Westwijkplein.’

 ’De afstand tussen de halten is meer dan 1000 meter en met de voorgestelde verbetering wordt de afstand tussen de halten alleen maar groter. Wij ervaren het OV net niet als fijnmazig. De 172 was fijnmazig en de wens om de halte Cannenburg in de stopplaatsen van de 357 op te nemen, missen wij in de verbeteringen. Wij hebben er bij herhaling op gewezen dat de afstanden tot de halten te groot zijn. Wij denken dat er een vergissing wordt gemaakt met uw routewijziging Jane Addamslaan. Zoals dit wordt omschreven klopt dit niet.’

 Aantasting

‘De 357 gaat op 22 juli niet verder dan Station Zuid rijden. Weer een aantasting van de fijnmazigheid en een verdere aantasting van het OV. Het onderzoeken in de eerste helft van 2018 van een doelmatiger OV, klinkt ons vreemd in de oren. Waarom is dat niet vóór de aanbesteding gedaan? Dan had de sociale functie van het openbaar in de aanbesteding opgenomen kunnen worden. Het onderzoeken of de 165 voor een fijnmaziger OV kan zorgen, betwijfelen wij. De 165 rijdt van ongeveer 10 tot 18 uur en met een frequentie van een uur. Naar wij begrijpen ook in de concessie weggegeven.’

 Onprettig

De 357 heeft een dienstregeling van soms 8 ritten per uur, maar wij ervaren de dienstregeling als onprettig. Er wordt zeer hard gereden met te grote bussen. Er is geen tijd om te wachten tot passagiers zitten als de bus optrekt van de halte en met zo een hoge frequentie is verstoring hiervan voorspelbaar. De grote afstanden tussen de halten zal er toe leiden dat deze afstanden overbrugd gaan worden met auto, fiets of scooter. Alleen bij het Westwijkplein is er parkeergelegenheid voor de auto. Bij de rest van de halten niet. Waarom is deze afstand overbrugging niet terug te vinden vóór de aanbesteding?’

Bij een beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, begrijpen wij niet dat de concessie verleend is. Er is maatschappelijke onrust over arbeidsomstandigheden van buschauffeurs. Beseft de wethouder, als gedeeld opdrachtgever, dat de nieuwe dienstregeling niet bijdraagt in de verbetering van de werkdruk en pauzen tussen de ritten?’

A.W.G. Kneppers Westhove 65 – 1187 DB

 

 

 

Lees ook:Brandes wil beter busvervoer in Amstelveen
Lees ook:Wethouder Brandes luidt noodklok openbaar vervoer
Lees ook:Fijnmazigheid OV beter geworden als ‘eerste stap’
Lees ook:GroenLinks: ‘wethouder onduidelijk over Amstelveenlijn’
Lees ook:Over openbaar vervoer in A’veen beslist Amsterdam

8 reacties op “Openbaar vervoer nu funest voor ouderen

 1. Jasper

  Het ov wordt stilletjes steeds slechter gemaakt dmv opheffing van haltes en buslijnen. Kleine verbeteringen worden echter met veel bombarie in peperdure paginagrote aangekondigd. Zo werkt deze coalitie aan haar herverkiezing in maart. Laat je niet voor de gek houden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Een boze burger

  De hr Kneppers geeft slechts een voorbeeld van de uitholling van het ov . Voor elke wijk in Amstelveen zou je dezelfde treurnisverhalen betreffende dit onderwerp kunnen ophangen. De 5 vertegenwoordigers van de raad die zitting hebben in de ondemocratische regioraad, die oa gaat over wonen en ov hebben de belangen van de Amstelveners , m n de ouderen en gehandicapten op deze manier , verslonst. En brengen het naar buiten op kosten van de belastingbetaler als zijnde een overwinning!
  Een voorbeeld van hoe een overheid zijn burgers bedriegt en het gekke is dat diezelfde burgers nog op deze mensen stemmen ook.

    /   Beantwoorden  / 
 3. 😂

  En de pvda (Brandes)blijft zich maar afvragen waarom het zo slecht is gegaan bij de laatste verkiezingen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Advies: in maart stemmen op een partij die nu niet in de coalitie zit (nu dus nog in de oppositie).

    /   Beantwoorden  / 
 5. Francois

  De buslijn Amstelveen / Gondel naar Ouderkerk is zomaar opgeheven. Nu zomaar de baan opzeggen in Ouderkerk?!
  Het openbaar vervoer is echt slecht geregeld in Nederland. Mijn zoon moest twee jaar lang van Amstelveen naar zijn school in Hilversum; abonnement bestellen via de NS site is een nachtmerrie, loei duur en de trein is totaal onbetrouwbaar gebleken.
  Het is trouwens nog de vraag of de trein zo milieuvriendelijk is; volgens TNO onderzoek juist niet, maar dat even terzijde.
  DE bus is dus nu ook ongeschikt voor dagelijks vervoer. Maar vervolgens niet meer zeuren over te veel auto’s!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Nou je mag toch weer een keer extra overstappen voor een “vluggere” verbinding!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

   Trouwens die bus zat in het spitsuuur altijd bommetjevol. Waarom die er uit is gegaan is mij dus een volstrekt raadsel.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Gerben

  OV in Amstelveen een drama in 1 klap. Afrekenen in maart: stem op een partij die niet in de huidige coalitie zit. En schande over heel de uitgaande Raad.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.