ChristenUnie wil toch busbuis in A9-tunnel

Jacqueline Koops

ChristenUnie, GroenLinks en Ouderencombinatie (OCA) in de gemeenteraad willen toch een extra buis in de A9-tunnel voor openbaar vervoer. Dat bleek dinsdag tijdens het debat in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur over de Noord-Zuiidlijn. Aanleg van een OV-buis zou betekenen dat de toch al verbrede rijksweg door een nog bredere tunnel moet gaan lopen, wat alsnog sloop van de Annakerk zou inhouden. Ook zouden veel woningen in het Oude Dorp tegen de vlakte moeten. Maar GroenLinks-raadslid Hans Koot vindt dat om dat te voorkomen de weg dan maar smaller worden. “Ik heb er geen moeite mee als ik in de Zuidtangent langs auto’s in de file in de tunnel kan doorrijden,” zegt hij. Koot verwacht, zoals GroenLinks sinds jaar en dag doet, dat minder asfalt mensen beweegt voor openbaar vervoer te kiezen en vanzelf tot minder files leidt.

De NZ-lijn moet de tunnel kruisen. Hoe dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. CU-raadslid Jacqueline Koops zou het liefst een ondergronds station zien gerealiseerd, aangesloten op het NS-net. Zij vindt dat er nu kansen voor Amstelveen liggen het openbaar vervoer veel hoogwaardiger te maken. Dat de OV-buis in de tunnel als is geschrapt en Amstelveen zich daar op voorhand bij neerlegt, is volgens haar nogal voorbarig.

Koops herinnerde er aan dat eerder ook alle coalitiepartijen (CDA, VVD en PvdA) zich voor openbaar vervoer door de tunnel hebben uitgesproken.

Lees ook:Rijkswaterstaat wil Annakerk kopen
Lees ook:College: tekening extra (OV)tunnelbuis oorzaak onrust sloop Annakerk
Lees ook:Tunnel A9: minstens tien jaar verder
Lees ook:SP ziet trams op tunneldak A9 niet zitten
Lees ook:Nieuw contract A9 nog steeds niet ondertekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.