College weert Turkse ‘elitaire’ basisschool

Herbert Raat

Het college van B&W wil een Turks georiënteerde basisschool uit Amstelveen weren. De stichting Cosmicus in Rotterdam had de gemeente gevraagd er een op haar scholenplan te plaatsen, de eerste stap om de komst ervan mogelijk te maken. Maar onderwijswethouder Herbert Raat voelt daar niets voor, hoewel zegt de vrijheid van onderwijs een belangrijk grondrecht te vinden. Maar volgens hem is in Amstelveen bij ouders nooit behoefte aan de door Cosmicus gewenste school gebleken. Verder is de financiële positie van de gemeente volgens hem op het ogenblik te zwak om, naast de tachtig miljoen die de komende jaren in nieuwbouw en verbouw van scholen wordt gestoken, ook nog eens een compleet nieuwe onderwijsrichting te gaan subsidiëren.In een brief aan de stichting merkt Raat op dat het verzoek voor de vestiging van de nieuwe variant in het onderwijs volledig aanbodgestuurd is, nu in Amstelveen zelf geen enkel initiatief daarvoor bestaat. Volgens Raat kent de gemeente al een rijke diversiteit aan scholen van diverse richtingen, zoals protestants christelijk, katholiek, openbaar, vrije school en een internationale school.

Overigens schijnt Cosmicus wel onderzocht of er enige interesse voor een door haar gewenste school in Amstelveen bestaat. Zij leverde daarvoor de resultaten van een zogenaamde ‘indirecte meting’ aan. Een ‘directe meting’, die Raat graag zou willen,  wordt door de wetgever nu nog alleen toegestaan als een indirecte meting onvoldoende oplevert, meldt de wethouder.

Raat: “Kennelijk gebruikt Cosmicus de vrijheid van onderwijs om in allerlei plaatsen aanvragen in te dienen. Maar de vrijheid van onderwijs is niet bedoeld om stichtingen en hun bestuurders aan het werk te houden. Het grondrecht moet ervoor zorgen dat ouders onderwijs kunnen kiezen dat overeenkomt met hun eigen godsdienstige en filosofische overtuigingen.”

De stichting kan wel via een juridische procedure proberen haar gelijk te halen in Amstelveen. Raat: “Mochten we in het ongelijk worden gesteld als gemeente dan is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. Wat mij betreft, wordt bij een aanvraag een directe meting verplicht gesteld. Want het gaat ons om de wens van ouders en niet om schoolbestuurders.”

In Rotterdam, waar het eerste Cosmicus College voor voortgezet onderwijs van start ging met subsidie van toenmalig minister van onderwijs Van der Hoeven, kwam daar uit het onderwijsveld veel verzet tegen. Daar hekelde men vooral het elitaire karakter van de school met vrijwel uitsluitend Turkse leerlingen: alleen wie hoog scoort met de Cito-toets wordt toegelaten. Volgens de andere scholen bevordert een dergelijke aanpak niet de integratie, zoals Van der Hoeven vond, maar de segregatie. Een deel van het stichtingsbestuur is gelieerd aan de islamitische beweging Nurcu, wist een voormalige directeur van de Islamitische Scholen  Besturen Organisatie te melden. Die beweging is destijds door Ataturk, stichter van het moderne Turkije, verbonden.

Lees ook:College stelt raad voor huisvesting nieuwe school te weigeren
Lees ook:Raat: AV ontkomen aan Turkse onderwijsstrijd
Lees ook:Raat wil discussie in Kamer over praktijk onderwijsvrijheid
Lees ook:‘Islamitische stichting wil school dicht bij Amsterdam’
Lees ook:Subsidie ter stimulering verbetering onderwijs

4 reacties op “College weert Turkse ‘elitaire’ basisschool

 1. de schoolmeester

  Daar is deze Turkse school heus niet uniek in. Een paar jaar geleden ging over het HWC hetzelfde verhaal.

    /   Beantwoorden  / 
   1. de schoolmeester

    En dan is elke drogreden voldoende. Zo heeft indertijd ook het Rooms Katholieke deel van onze bevolking zich geëmancipeerd, maar dat vergeet je maar voor het gemak.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  Wij hebben oudere rechten! Kappen ermee! En anders ga je ook maar in Izmir wonen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.