VVD-er Raat: ‘Zelfstandig AC niet te kwetsbaar’

Ten onrechte geldt in Amstelveen als hoogste waarheid dat zelfstandige scholen, zogenoemde ‘eenpitters’, te kwetsbaar zijn. Dat zegt VVD-raadslid Herbert Raat. Zijn fractie steunt het voorstel van Burgerbelangen af te zien van fusie van het Amstelveen College met de Haarlemse stichting Dunamare, die al 22 scholen beheert. “Iedereen weet dat schaalvergroting en megafusies het onderwijs veel schade hebben gedaan,” zegt Raat.  Volgens hem heeft de gemeenteraad met de beste bedoelingen enkele jaren gelden paar besloten de school te verzelfstandigen en zo mogelijk naar schaalvergroting te zoeken. Maar toen waren megafusies nog de trend. Daar is men inmiddels van terug gekomen. In Amsterdam en in andere steden zijn volgens Raat goede voorbeelden te zien waaruit blijkt dat eenpitters best bestaansrecht hebben. “Sterker nog, de meeste succesvolle scholen hebben kleinschaligheid hoog in het vaandel staan. Voorwaarde is de aanwezigheid van een enthousiaste directeur, goede leerkrachten, betrokken leerlingen en ouders,” aldus Raat.Het bestuur van het AC zou het ambtelijk apparaat kunnen vragen met een breder advies te komen en geen prestigekwestie moeten maken van de fusie, vindt Raat. “Ook zal de huidige directeur zich eens achter de oren moeten krabben. Waarom veel energie verliezen in fusieperikelen? Wees trots op je leerkrachten en de betrokken ouders en leerlingen. Ga samen met hen aan de slag om alle energie in het onderwijs te steken in plaat van fusies.” 

Lees ook:Schoolbesturen in Amstelveen schatrijk
Lees ook:Panta Rhei koppelt goede leerlingen aan ‘praktijkcoaches’
Lees ook:Wethouder Veenboer wil zelf regie AC
Lees ook:BBA tegen fusie Amstelveen College met provinciale stichting
Lees ook:Inventarisatie huisvestingscapaciteit voortgezet onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.