‘Tabak liet zich piepelen’ met overeenkomst N201

Wethouder Joss Tabak heeft forse kritiek te verduren gekregen op de samenwerkingsovereenkomst die zij met de provincie wil sluiten om weer aan te kunnen schuiven bij het regionale bestuurlijke overleg over de N 201. De gemeente moet wel bijna 26 miljoen euro meenemen, waar volgens een politieke meerderheid te weinig provinciale garanties tegenover staan. De oppositie liet dinsdag (23 september) in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur geen spaan heel van het concept dat op tafel lag. “U hebt zich laten piepelen,” verweet fractieleider Mager van GroenLinks de wethouder. Maar ook haar eigen VVD en coalitiepartner PvdA hadden nogal wat vragen. Tabak heeft toegezegd nog voordat de gemeenteraad de overeenkomst behandelt met de provincie te gaan praten om hardere toezeggingen te krijgen.

 

De samenwerkingsovereenkomst gaat overigens niet alleen over de N201, maar over de totale bereikbaarheid van Amstelveen en de regio, waarin ook de A9 en een door de gemeente gewenst hoogwaardig openbaar vervoerknooppunt (bij de Carmenlaan) een rol spelen. Duidelijk is wel wat de gemeente moet ophoesten, maar niet op welke bijdragen van de provincie kan worden gerekend. Wat daarover in de overeenkomst staat, blijft steken in algemeenheden als dat de provincie het belang van de overkapte A9 onderkent en zich wil inspannen om bijdragen te leveren. D66 wilde weten of de wethouder nou echt vertrouwen in de zaak heeft en GroenLinks constateerde dat met geen woord wordt gerept over de risico’s van het totale project M201. “Mooie woorden, geen garanties, een slappe hap,” zei Mager. Hij  verweet het college ook dat nu vrijwel al het bij de gemeente beschikbare geld (er moet acht miljoen uit de algemene reserve komen) naar asfalt gaat en niet naar openbaar vervoer. Ook het mobiliteitsfonds, dat voor duurzame bereikbaarheid bedoeld was, raakt als gevolg van de overeenkomst leeg.  “Het geduld van onze fractie is een beetje op,” zei Mager.

De dekking moet goeddeels komen uit het bedrijventerrein langs de N201, maar PvdA-raadslid Smits wees even op de recessie waarop de economie afstevent. Het CDA lijkt nauwelijks moeite met de gang van zaken te hebben.

Dat er nog geen bijdrage van de provincie voor het OV-knooppunt in het vooruitzicht is gesteld, komt doordat nog niet bekend is wat het kost, betoogde Tabak. Maar de commissie het meerderheid wel graag geweten of om een substantiële bijdrage zal gaan. En of er geen percentage kan worden genoemd. Het risico van de door Amstelveen gewenste ongelijkvloerse kruising van de N201 met de Zijdelweg wordt volgens Tabak door de provincie afgedekt.

  

Lees ook:Raad toch akkoord met overeenkomst N201
Lees ook:Gemeente mag รก raison van 26 miljoen weer meepraten over N201
Lees ook:Oppositie vrijwel geheel akkoord met forse investering in N 201
Lees ook:College wil nu 23 miljoen in N201 steken
Lees ook:Gemeente en provincie tekenen overeenkomst N201

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.