Wethouder opent wormenhotel voor compost

Er is nu ook een hotel voor wormen in Amstelveen. Wethouder Peter Bot (bbA) opende het maandagavond 15 mei het eerste exemplaar ervan in de gemeente, aan Suze Groeneweglaan, hoek Jeanne d’Arclaan. Een proef om de wormen voor compost te laten zorgen. Als die slaagt komen er nog twee.

Het is de bedoeling dat bewoners van twee appartementencomplexen aan Suze Groeneweglaan hun groente- en fruitafval naar dit ‘hotel’ brengen, waarna de wormen er compost van maken. De gemeente wil het inzamelen van groente- en fruitafval bij hoogbouw weer nieuw leven inblazen. Daarnaast bevordert het project volgens haar de sociale cohesie in de buurt.

BBA-wethouder Peter Bot van duurzaamheid en afvalbeheer is vindt scheiden van groente- en fruitafval bij de hoogbouw een uitdaging. Die passie deelt hij naar zijn zeggen met veel andere gemeenten.

 

De gemeenteraad van Amstelveen stelde geld ter beschikking om afvalscheiding bij hoogbouw te verbeteren en de pilot moet daartoe bewoners stimuleren. Het plan van Bot is bij andere flatgebouwen pilots te starten met het inzamelen van gf-afval in bovengrondse containers. “Dit afval vergisten we om er biogas en compost van te maken”, zegt hij. Bij het wormenhotel is de gemeente afhankelijk van omwonenden die willen meedoen. Bot: “Het is een relatief dure methode. Na de zomer gaan we de pilots evalueren.”

Compostrijk

De wormen in het wormenhotel versnellen het composteringsproces en maken het groente- en tuinafval tot rijke compost. Die kunnen de deelnemers aan de pilot zelf gebruiken. Bijvoorbeeld voor hun bloembakken op de balkons. Het wormenhotel aan de Suze Groeneweglaan heeft een kijkvenster zodat voorbijgangers het proces kunnen zien. De schooltuinleider van de nabijgelegen schooltuin Bankrasflora leert kinderen door middel van het wormenhotel over kringlopen en circulaire economie. De overgebleven compost mogen de kinderen gebruiken op de schooltuin.

 

Lees ook:Afvalproject 100-100-100 wordt afgesloten
Lees ook:Gemeente deelt weer gratis compost uit
Lees ook:Woningen Suze Groeneweglaan opgeleverd
Lees ook:Gratis compost halen bij gemeentewerf
Lees ook:Zaterdag gratis compost halen

3 reacties op “Wethouder opent wormenhotel voor compost

 1. Tomaat

  Wormen worden ook commercieel gekweekt. Dus misschien brengt het de gemeente ook weer wat op. In ieder geval wel iets leuks om mee te experimenteren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  De Bunker in Noord ook uitermate geschikt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Mee eens.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.