GroenbLinks ‘zwaar teleurgesteld’ over AV duurzaamheid

Martin Kortekaas

Uit de brief van wethouder Peter Bot aan de gemeenteraad erover, maakt GroenLinks op dat de ambitie van de gemeente in 2040 energieneutraal te zijn, nu al is mislukt. Het naar de raad gestuurde energiebeleidsplan geeft daartoe volgens die fractie aanleiding. Zij heeft het college er schriftelijke vragen over gesteld en zegt zwaar teleurgesteld te zijn in de houding van B&W.

Uit de informatie van de wethouder blijkt dat Amstelveen totaal niet op schema ligt en verschillende aangekondigde acties niet zijn uitgevoerd, zegt GroenLinks. Zelfs als dat met alle acties wel zouden zijn gebeurd, werden de doelstellingen in 20490 niet gehaald, liet de wethouder weten. Hij stelde een De ‘herbezinning’ voor. Maar GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas spreekt pver een ernstige situatie.

“Het klimaatakkoord van Parijs, vorig weekend gesloten door de hele wereld, liet zien hoe urgent het is de opwarming van de aarde tegen te gaan. In Amstelveen horen we nu al dat een doel voor over 25 jaar niet gehaald wordt, en krijgen we een voorstel om nog minder te gaan doen,” verzocht hij.

Kortekaas wil een openbare discussie in een raadscommissie erover. De vragen komen er op neer dat de fractie wil weten waarom de duurzaamheidsambitie niet wil lukken, wat B&W gaan doen om weer op schema te komen, wanneer ze wisten dat het mis dreigde te gaan en waarom de raad dit nu pas hoort.

Kortekaas: “Dit college zit er nu al anderhalf jaar en we moesten steeds maar wachten op nieuwe plannen. Het stuurt bij wijze van spreken wel voor elke nieuwe zonnepaneel op een dak een persbericht, maar het grote einddoel blijkt ondertussen te versloffen.”

 Motie

In de jongste raadsvergadering werd een door GroenLinks en andere fracties ingediende motie door de raad aangenomen, teneinde het klimaatakkoord van Parijs op te nemen in gemeentelijk beleid. De VVD stemde daar tegen. “Veel partijen in de raad en ook de wethouder zijn een kei in mooie woorden over duurzaamheid, maar het gaat erom wat je doet om die woorden om te zetten in actie”, zegt Kortekaas. “Dat vraagt inspanning, ambitie en ook investeringen die de economie stimuleren. Mooie woorden kosten vooral CO2, maar leveren niks op.”

 

 

Lees ook:GroenLinks: Gemeente maakt foute woonkeuze
Lees ook:Energie
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:Raad unaniem achter verticaal groen
Lees ook:Andere bestemming Dorpskerk te voorbarig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.