Harde actie tegen illegaal lozen festival-toiletten

Onacceptabel en een krachtige reactie van de gemeente vereisend. Zo noemt wethouder Herbert Raat van Handhaving (VVD) iun een brief aan de gemeenteraad de illegale lozing van toiletten naast de Burgemeester Colijnweg. Dat gebeurde tijdens het in het Amsterdamse Bos  gehouden festival ‘Dekmantel’ op 23 tot en met 25 augustus. Het dance evenement (voor maximaal 5000 personen) is overigens rustig verlopen en bij gemeente of politie kwamen geen klachten binnen. Maar die illegale lozing van eco-toiletten had niet gemogen, constateert Raat. De gemeente gaat de zaak straf-, privaat- en bestuursrechtelijk aanpakken. Tegelijk gaat voor dergelijke middelgrote evenementen de leges omhoog. Nu wordt € 147,50 gevraagd, maar dat bedrag staat niet in verhouding tot de noodzakelijke ambtelijke inzet, vindt Raat. B&W gaan onderzoeken hoeveel het tarief omhoog moet.

In de vergunningvoorwaarden festival ‘Dekmantel’ eiste de gemeente één toiletvoorziening per 150 bezoekers. Maar de organisator had de verzorging van het sanitair uitbesteed aan de firma Port-o-Let, die weer een eenmansbedrijfje inhuurde om de klus te klaren. Die maakte zich er dus vanaf door de inhoud van de toiletten illegaal te dumpen. Achteraf is gebleken dat al eerder, op 7 augustus, door of namens Port-o-Let illegaal was geloosd de Noordpolderweg in Aalsmeer. “Een buurtbewoner maakte er een foto van en een alerte ambtenaar heeft het bedrijf meteen aangesproken”, zegt Raat. “Port-o-Let is ondanks hoogdravende praatjes over het milieu nog niet van ons af. De directeur zegt op de site van het bedrijf dat het voor de klant de complete sanitaire zorg uit handen neemt. Dat kan niet betekenen dat Amstelveen en Aalsmeer hun bende mogen opruimen”, briest Raat.

Na het ontdekken van de illegale lozing tijdens of na het festival heeft de organisatie van het Amsterdamse Bos, samen met Dekmantel, een bedrijf ingeschakeld om de troep op te ruimen. Boswachters, die ook buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA’s) zijn, startten een onderzoek gestart naar de dader. De overtreder is volgens Raat snel achterhaald en gehoord. Hij heeft bekend. De provincie neemt bodemmonsters om vast te stellen of de opruimwerkzaamheden voldoende waren. Zonodig worden aanvullende werkzaamheden verricht. De eerdere melding wordt bij de aanklacht tegen het bedrijf betrokken. Het gaat om een ernstig milieudelict, vindt Raat. En het veroorzaakt ook nog eens stank voor de omwonenden.

Herbert Raat

Voor de strafrechtelijke procedure maken de BOA’s een proces verbaal. Tegen de lozing in Aalsmeer vindt nog strafrechtelijk vooronderzoek plaats. Het Amsterdamse Bos gaat alle gemaakte kosten verhalen op de overtreder.

Dat is de privaatrechtelijke procedure. De bestuursrechtelijke aanpak komt er op nee r dat aan de vergunninghouder, de organisator van het evenement, een preventieve last onder dwang opgelegd van maximaal € 15.000 wordt opgelegd. “Hiermee geeft het college duidelijk het signaal af dat de gemeente dergelijke overtredingen niet tolereert. De vergunninghouder is er voor verantwoordelijk dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt.”, schrijft Raat aan de raad.

Overigens vindt hij niet dat in de toekomst op voorhand een vergunning aan de organisator moet worden geweigerd. Die heeft de opruimwerkzaamheden snel opgepakt en het was een onder-onderaannemer die voor de ellende zorgde.

 

 

Lees ook:ChristenUnie wil hogere leges festivals
Lees ook:Raat: ‘Letten op randverschijnsel bij festival’
Lees ook:Drie dagen festivalherrie teveel van het ‘goede’
Lees ook:Weer dreunende Dekmantel in A’damse Bos
Lees ook:‘Geluid festivals binnen normen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.