GroennLinks wil ook Amstelveense ‘klimaattop’

Albert Maarse

De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad wil dat er ook een Amstelveense klimaattop komt.  Zij stelt zich daarbij een ontmoeting voor van gemeente, ondernemers, woningbouwcorporaties en andere instellingen en verenigingen die actief zijn op het gebeid van duurzaamheid en klimaat. Op die manier moet de gemeente tonen een actieve rol te spelen in klimaatbeleid, vindt GroenLinks. Zij komt in de raadsvergadering van 16 december, als de wereldwijde klimaattop in Kopenhagen nog gaande is, met een motie. Volgens GroenLinks hebben alle gemeenten zich in een convenant met milieuminister Cramer verplicht actief te zijn op het gebied van duurzaamheid. Volgens de fractie moeten B&W de lokale top organiseren.

Volgens GroenLinks-raadslid Albert Maarse hebben gemeenten een belangrijke rol bij het realiseren van Nederlandse klimaatdoelen. “Zij beloofden innovatie te stimuleren en een aanjagersrol te vervullen voor burgers en bedrijven. Ook het bedrijfsleven en woningcorporaties beloofden minister Cramer zich in te zetten voor energiebesparing. Als die partijen samenwerken kunnen er ook in Amstelveen snellere, betere en efficiëntere resultaten worden geboekt in de strijd voor een beter klimaat.”

Tijdens de lokale top moet volgens Maarse worden onderzocht op welke manier de deelnemers met klimaat bezig zijn en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Ook zou moeten worden nagedacht over samenwerking in binnen de gemeente uit te voeren projecten. De deelnemers kunnen volgens de fractie afspraken maken over samenwerking om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. En net als in Kopenhagen moeten de toezeggingen van de deelnemers worden vastgelegd in een slotverklaring. Volgens Maarse is de gemeente verantwoordelijk voor het lokale klimaatbeleid. “Een gemeentelijke klimaattop is een creatieve en innovatieve manier het beleid te versnellen. In Nijmegen en Deventer zijn al succesvolle klimaattoppen gehouden en diverse andere gemeenten zijn al een top aan het voorbereiden.”

Lees ook:Lokale klimaattop komt er binnen half jaar
Lees ook:GL-initiatiefnemer klimaattop enthousiast
Lees ook:GL: ‘Dwing bedrijven te investeren in energiebesparing’
Lees ook:GroenLinks: gemeente doet te weinig aan beter milieu
Lees ook:GroenLinks voert actie voor isolatie huurwoningen

5 reacties op “GroennLinks wil ook Amstelveense ‘klimaattop’

 1. Joost09

  Goed om te zien dat GroenLinks na jaren de lokale economie genegeerd te hebben, nu nadrukkelijk de samenwerking zoekt! Het kan dus echt anders :-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. hmmm

  Ja hoor: ook groen links probeert om aandacht te krijgen nu de gemeenteraadsverkiezingen naderen: vooral veel praaatjes!!!
  Ik zie de gemeente die haar grootste best doet m van het groen in amstelveen af te komen echt iets tekenen. Vergeefse moeite, albert, tot de verkiezingen ga je hier over lopen emmeren en daarna horen we er nooit meer iets van.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  Nou ja, GRoenLinks zoekt alleen samenwerking met het bedrijfsleven om het te laten betalen. Of dat nou echt samenwerking is, weet ik niet. Vergeet niet dat communisme een van de bloedgroepen binnen GL is.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Gezien de afkalving van de verzorgingsstaat, zou ik zeggen dat inderdaad het bedrijfsleven weer eens aan de beurt is. Kijk naar het gedrag van TNT, de idioot hoge lonen die uitbetaald zijn bij de ICTbranche, het opkomen van de managerscultuur (maar wie doet het werk nou eigenlijk?), de procentueel veel hogere stijging van het inkomen van de bovenste 10% tov de onderste 20%, het stelen van waarschijnlijk 2 jaar pensioen door slecht beheer. (ik praat niet over de AOW) enz. enz.

  Johan, het communisme is al 20 jaar geleden overleden op enkele fossielen na, maar dat betekent niet dat al hun ideeen waardeloos zijn, net zo min als het vrije marktdenken. Ik ben van mening dat beide systemen niets met het oorspronkelijke idee te maken hebben. En GL blijft gelukkig ver van deze extremen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Joost09

  Goh Johan,

  GroenLinks communistisch? Meestal verwijt je ze te liberaal te zijn. Jij shopt ook naar behoefte in argumenten he?

  Als ik het verkiezingsprogramma van GroenLinks er op na sla, dan hebben ze het daar over het sluiten van een convenant tussen Gemeente, Amstelveens bedrijfsleven en grote instellingen in Amstelveen. En in een convenant leg je vrijwillige afspraken vast. Niks dus dwingen om te betalen. wel aanspreken op hun verantwoordelijkheid en samen kansen verkennen en kansen creeeren!

  Tekst uit verkiezingsprogramma GroenLinks

  “Om klimaatneutraal te worden in 2020 komt er een Amstelveens Energieconvenant met grote bedrijven en instellingen. Dit convenant legt o.a. harde
  prestatieafspraken vast met de woningbouwcorporaties over energiebesparing in de sociale woningbouw; goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Hiermee gaan ook de lasten
  voor de mensen met lage inkomens omlaag.”

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.