Gemeente wil schonere lucht in de stad

Nu nog worden de normen voor de aanwezigheid van fijnstof en stikstofdioxide bij diverse Amstelveense wegen overschreden, maar in 2010 moeten zij eraan voldoen. Dat is althans de bedoeling van B en W. Zij hebben een actieplan opgesteld om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Dat wordt voor inspraak aan de bevolking voorgelegd. Er komt een jaarlijkse monitoring om na te gaan of de lucht beter wordt.

 

In 2010 mag de concentratie van stikstofdioxide niet boven de 40 µg per kubieke meter komen. Die van fijnstof mag dan de zogenaamde 24-uurs gemiddelde waarde niet vaker dan 35 maal per jaar overschrijden. Op onder meer de Beneluxlaan, de Bovenkerkerweg en de Burgemeester Boersweg is dan nu nog wel het geval. In het actieplan krijgen die verkeersaders de eerste aandacht.

De gemeente wil eerst de schadelijke uitstoot van het eigen verminderen, door het aanbrengen van roetfilters. Door milieueisen te stellen bij het verlenen van concessies – zoals mogelijk gebruik van schonere brandstof – wil zij het openbaar vervoer schoner krijgen. Ook denkt het college aan het instellen van milieuzones met eisen voor de uitstoot door vrachtverkeer. De gemeente gaat verder LARGAS propageren (langzaam rijden gaat sneller) en zij wil Amstelveners bewust maken van hun energieverbruik. In totaal bevat het actieplan elf maatregelen die moeten leiden tot verbetering van de luchtkwaliteit tussen nu en 2015.

 

 

Lees ook:Twee ‘schone’ vuilniswagens
Lees ook:GroenLinks geeft ‘mager zesje’ voor collegeplan schone lucht
Lees ook:Luchtkwaliteit slecht op aantal wegen
Lees ook:Roos (bbA): ‘Geen nieuws in fijnstof rapport’
Lees ook:Fijnstof reductie systeem kan lucht rond A9 schoner maken

9 reacties op “Gemeente wil schonere lucht in de stad

 1. ed van vugt

  wie weet hoe de milieunromen fijnstof en stikstof zich verhouden tot nieuwe bouwplannen binnen de gemeente. worden deze ingeschat bij nieuwe ruimtelijke plannen? en worden deze getoetst ten opzihte van de gestelde norm? maw, wordt een plan beoordeeld op deze criteria? en is dit wettelijk verplicht?

  ed van vugt
  amstelveen

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob Nijkamp

  Een simpele gok zal opleveren dat de normering wordt overttreden. Maar let op, de gemeente stelt een plan op wat in 2010 gerealiseerd moet gaan worden, dus tusen nu en 2010 is er nog geen belemmering. Toevallig omdat het uitkomt is 2010 ook weer verkiezingsjaar voor de gemeenteraad.
  Een plan nu wordt niet beoordeeld aan de criteria en in hoeverre hiervoor een verplichting is weet ik helaas niet. Degene die dit wel weet is misschien het Ministerie van VROM en zeker de Raad van State. De laatste instantie heeft voor de gemeente Amstelveen mbt fijnstof ook een uitspraak hierover gedaan. Maar deze uitspraak volgen? Welnee, komt niet uit en waarom slapende honden wakker maken? Getuigt wel van respect voor de inwoners waar de gemeente de mond vol van heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 3. De Gouverneur

  Inwoners van Amstelveen! Wordt wakker! Het gemeentebestuur vergiftigt u met fijnstof! Neem de verkiezingen van 2010 te baat om te laten zien dat u het hier niet mee eens bent!

    /   Beantwoorden  / 
 4. ed van vugt

  Nijkamp en de Gouveneur
  dank voor uw reacties. ik begrijp dat u mijn zorgen deelt maar dat er nog weinig inzicht is in de situatie. een uitspraak van de RvS volgen is klaarblijkelijk niet nodig? zijn er wellicht enkele politieke partijen die hier een uitspraak over gedaan hebben?
  ik ga zelf ook nog wel even verderzoeken

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans van der Liet

  Ach, de Raad van State, ik heb er zelf ooit mogen werken. Het is een mooi College, maar soms wat realiteitsvreemd. Niet zelden zeggen lokale bestuurders dan ook: dat zijn regeltjes uit Den Haag, maar we zitten hier in Vught, Almelo of Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Rob Nijkamp

  Goed lezen en nthouden! De reactie van Hans vd Liet, waar blijft die man zich mee bemoeien, geeft aan hoe het CDA denkt over volgens echte democraten het hoogste rechtscollege. Gebruiken als het uitkomt en anders is het te ver van de realisteit. Regeltjes uit Den Haag zijn “spelregels”war de bevolking geacht wordt zich aan te houden. En voor wat betreft realiteitsvreemd,dat vd Liet daar niet werkt!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Hans van der Liet

  Je moet eens ophouden mijn persoonlijke opvattingen steeds aan het CDA toe te schrijven! Ik ben ook voorstander van de doodstraf en tegenstander van de monarchie, maar dat zijn allebei geen CDA-standpunten hoor.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Rob Nijkamp

  Goed zo Hans een eigen mening. Maar hoe past dit ten opzichte van alle geleverede inbreng waarbij jij jezelf steeds afficheerde als vertegenwoordiger van de zwijgende meerderheid?
  Iedereen kan en mag lid zijn van een politieke partij en daar zijn/haar overtuiging bij hebben, ik vond en vind dit prima, maar vaak gaf je aan dat het CDA het prima doet en gedaan heeft. Zal vortaan geen verwijzing maken of er moet weer een reactie komen die absoluut niet past ten opzichte van het beleid. Dat is discussie op basis van beleving en kennis en daar heb je toch geen moeite mee?

    /   Beantwoorden  / 
 9. Hans van der Liet

  Dat heeft weer niets te maken met het steeds toeschrijven van mijn mening aan die van het CDA op individuele thema’s!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.