College wil inhaalslag leefbaarheid rond Schiphol

Voordat Schiphol verder mag groeien, moet eerst de leefbaarheid in de omgeving sterk worden verbeterd. Er is op dat punt een inhaalslag nodig. Dat zeggen B en W in reactie op het in april naar buiten gebrachte standpunt van het kabinet, waarover zij al eerder hun teleurstelling uitspraken. De aanbevelingen van het college, die tot doel hadden de leefbaarheid in Amstelveen te waarborgen, bleken in dat standpunt niet te zijn overgenomen.

Het college vindt dat er bij de ontwikkeling van Schiphol een goede balans moet zijn tussen de lusten en lasten voor Amstelveners en Amstelveense bedrijven. Het heeft zijn standpuntnotitie gestuurd naar de vaste kamercommissie Verkeer en Waterstaat.

Het gemeentebestuur onderkent het economisch belang van Schiphol voor de regio. Maar groei van de luchthaven moet gepaard gaan met méér hinder- en minder ruimtelijke beperking. Het sluit zich aan bij het standpunt van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), die óók snelle verbetering van de leefbaarheid noodzakelijk acht.

Het college vindt salderen tussen handhavingspunten op het gebied van de geluidshinder geen geschikt instrument voor verbetering. Ook verwacht het daarvan onevenredige geluidbelasting voor Amstelveen. B en W kan zich vinden in een convenant tussen rijk en Schiphol, maar dat moet dan wel concrete doelstellingen en termijnen bevatten en bij de totstandkoming moet de regio worden betrokken. Binnen vijf jaar mogen vliegtuigen Amstelveen niet meer lawaaiig passeren en de nachtperiode moet worden verlengd van 06.00 naar 07.00 uur vindt het gemeentebestuur.

Donderdagmiddag (15 juni) heeft het college met minister Dekker gesproken woningbouw in de Legmeerpolder. Die zou weer mogelijk moet worden, vindt het. Nu bevindt dat gebied zich binnen de zone met een lawaaibelasting van 20 Kosteneenheden, waar de minister woningbouw heeft verboden. Het criterium voor bebouwing was eerder 35 Kosteneenheden, maar is door het kabinet aangescherpt.

Lees ook:Gemeente teleurgesteld over extra ruimte voor Schiphol
Lees ook:Kabinet stemt in met overkapping A9
Lees ook:Schiphol mag fors doorgroeien
Lees ook:Gedeputeerde tegen meer banen Schiphol
Lees ook:Pols praat voor drie gemeenten over Schiphol convenant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.