Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA

logo rtvaDe plaatselijke politiek heeft in de raadscommissie Burgers & Samenleving gepraat over de lokale journalistiek. Die bestaat trouwens vrijwel uitsluitend uit de lokale omroep, volgens de gemeente. De titel van de notitie die B&W hadden geproduceerd mocht dan heten ‘Koester lokale journalistiek’, maar dat heeft kennelijk alleen te maken met de gesubsidieerde tak, dat wil zeggen RTV Amstelveen. Wethouder Maaike Veeningen liet nog even weten dat de gemeente jegens de lokale omroep nu eenmaal een wettelijke verplichting heeft, in afwijking van andere media.

De journalistiek moet onafhankelijk blijven, constateerde de commissie wel, wat GroenLinks er niet van weerhield de mogelijkheid te opperen een verslaggever op kosten van de gemeente bij – is ie weer – RTVA te laten werken. Dat ging andere fracties wel een beetje ver. RTVA heeft een huurschuld bij de gemeente van 22 mille, maar mag die in natura betalen, door filmproducties voor haar te leveren tegen een ‘zakelijk’ tarief, wat natuurlijk de concurrentie met andere producenten een tikkeltje moeilijk maakt. Want ja, het beschikbare budget moet wel de totale huursom ophoesten.

In de notitie werden diverse scenario’s genoemd om met RTVA, die een extra subsidie van 170.000 euro heeft gevraagd (maar niet gekregen), door te gaan. Krachtens een nieuwe mediawet moet een lokale of streekomroep minimaal 100.000 inwoners gaan bedienen. Dat betekent een streekomroep, met Aalsmeer en Uithoorn erbij. Of aanhaken bij RTV Noord-Holland. En er zijn nog andere scenario’s mogelijk. De VVD zei blij te zijn met de notitie. Maar, betoogden fractievoorzitter Bakker van Burgerbelangen (BBA) en commissielid Hulsman van het CDA, niet alléén RTVA. Dat beaamden de andere fracties wel, maar het weerhield er niet van vrijwel uitsluitend over die omroep te praten. Logisch, want de geldelijke problemen daar waren in feite oor oorzaak van de notitie. Kernvraag: hoe behouden wij de lokale omroep voor de toekomst. Het stuk was ook na overleg met RTVA tot stand gekomen, waarbij geen enkel ander medium werd betrokken. Maar de SP miste in het stuk werkelijk nieuwe initiatieven. En Hulsman had toch een beetje vragen over de schuldderving bij een omroep via overheidsgeld dat aan voorlichtende filmproducties wordt besteed. D66 noemde lokale journalistiek belangrijk voor democratie en politieke besluitvorming, juichte uiteraard de notitie van partijgenote Maaike Veeningen toe, maar had het ook verder louter over RTVA. Vraag was nog wel bij die fractie hoe professionele journalistiek zich zou kunnen onderscheiden van die der vrijwilligers (voornamelijk het bestand van RTVA uitmakend), terwijl ook nog het feit speelt dat met moderne online media in feite iedereen zich journalist kan noemen.

Maar het mag met de lokale journalistiek allemaal wel een beetje spannender, vond Bakker. Of de rest van de commissie dat ook vindt werd niet duidelijk.

 

Lees ook:Glas
Lees ook:Gemeenteraad: lokale journalistiek is omroep
Lees ook:Veeningen houdt vast aan onderzoek media in mei
Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie

6 reacties op “Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA

 1. Ilika Polderman (burgerlid GroenLinks Amstelveen)

  Graag wil ik verduidelijken dat ons plan niet ging over zelf een journalist aan te nemen, dat zou de onafhankelijkheid inderdaad geen goed doen. Wel deden we de suggestie om bijvoorbeeld 1fte bij de afdeling communicatie weg te halen, om te investeren in lokale journalistiek en zo de balans wat te herstellen tussen pers en voorlichting door het college. Denk aan een potje waar de Amstelveense pers met een goed plan een beroep op kan doen. Meer partijen wilden hierover doorpraten, dat gaan we binnenkort waarschijnlijk dus ook doen.

  Ilika Polderman
  Burgerraadslid GroenLinks Amstelveen

  (De persoon die hierover sprak in de commissie B&S gisteren.)

    /   Beantwoorden  / 
 2. PRmachine

  Aha dus de politiek gaat bepalen wat ‘goed’ is om in journalistiek in te investeren. Wat GroenLinks goed vind mbt journalistiek, daar heeft de VVD in ieder geval een heuuuul andere opvatting over (schuiven maar die flesjes wijn en sponsoren maar AmstelveenZ!)

    /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat eigenlijk alleen Ilika Polderman een concrete suggestie deed om de lokale journalistiek wat meer (financiële) armslag te geven. Zij was daarmee ook de enige die inhaakte op andere media dan alleen RTVA. Beetje jammer dat het niet werd opgepakt en zelfs een beetje werd afgeserveerd door de wethouder.

  Ik denk overigens dat het college -zoals overigens ook in de notitie staat- met RTVA zwaarder en vooral sneller moet inzetten op samenwerking (met de overige gemeenten) in Amstelland. RTVNH is vast ook een prima club, maar ik heb het idee dat die toch meer op andere regio’s is gericht.

    /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  Hoe dan ook, leve de vrije pers.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Hoe ‘onafhankelijk’, kritisch en betrouwbaar zijn media die afhankelijk zijn van subsidies, paginagrote advertenties en ‘investeringen in de lokale journalistiek’ (plan van GL) en vriendschappelijke persoonlijke verhoudingen?

  Vriendjespolitiek leidt tot vriendjesjournalistiek.

  Wat de Amstelveense democratie (of wat daarop moet lijken) nodig heeft om evenwichtig, transparant en vitaal te worden, is tegenspraak zonder sancties voor onwelgevallige kritiek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Onder ‘Recente reacties’ werd deze reactie afgekort tot ‘Hoe..’ terwijl er genoeg ruimte was voor het volgende woord: ‘onafhankelijk’. QED.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.