Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA

Als hoofdredacteur ad interim van RTVA is Tim Lechner, voormalig VVD-raadslid, opgestapt. Zijn functie wordt – eveneens ad interim dus – voorlopig overgenomen door eindredacteur Ernst Jan Wilhelmis, de enige betaalde kracht bij het station.

Lechner had bij zijn aantreden al aangekondigd dat hij tijdelijk hoofdredacteur zou zijn. Hij vindt dat die functie eigenlijk door een professionele journalist moet worden bekleed. Aan die voorwaarde voldoet Wilhelmis trouwens, die voorheen werkte voor het Amstelveens Nieuwsblad. Het bestuur zegt op zoek te zijn naar een nieuwe hoofdredacteur. Wilhelmis zat trouwens al bij die zender toen Lechner dat werd.

Die trad in zijn nu neergelegde functie aan, nadat hoofdredacteur Bert Kuizenga eind 2013 was vertrokken. De omroep kon hem niet langer betalen. Kruizenga had landelijke TV-ervaring en leverde eerder al één van de twee dagen bij RTVA in om de aanstelling van Wilhelmus mogelijk te maken.

Toen Lechner hoofdredacteur a.i. werd, was hij al enkele maanden – na niet herkozen te zijn als raadslid – vrijwilliger voor de omroep. Dat blijft hij. “Gedurende een jaar heeft Tim met buitengewone inzet de inhoudelijke leiding en coördinatie van de redactie ingevuld”, zegt het bestuur. Hij blijft zich volgens het station ‘inzetten voor de groei van RTVA’.

Financiële problemen

Omdat RTVA in financiële moeilijkheden verkeert, is onduidelijk of de nieuwe hoofdredacteur een betaalde kracht wordt. De lokale omroep vroeg eerder € 170.000 extra per jaar aan de gemeente om overeind te kunnen blijven. Nu B&W de extra steun hebben geweigerd (het blijft voorlopig bij 82 mille), blijkt dat opeens ook te lukken zonder die bijdrage. Maar waar in de huidige opzet het salaris voor de nieuwe functionaris vandaan moet komen, is onduidelijk. Tenzij Wilhelmis doorschuift of de baas van de redactie een vrijwilliger wordt, met journalistieke professionele ervaring.

Kuizinga volgde in 2013 Peter Leemeijer op, die na ontzettend tumult de laan werd uitgestuurd. De tientallen vrijwilligers zeiden aanvankelijk als een blok achter hem te staan, maar van het verzet bleef niets over toen puntje bij paaltje kwam. Het bestuur leek vooral als bezwaar tegen Leemeijer aan te voeren dat die zowel directeur als hoofdredacteur wilde zijn. Een volgens dat orgaan onjuiste combinatie van functies. Overigens is onduidelijk wie tegenwoordig directeur van de organisatie is. Mogelijk functioneert het bestuur zelf als zodanig.

 

 

 

 

Lees ook:Tim Lechner voorzitter Ouderencombinatie
Lees ook:Nieuwe hoofdredacteur RTV Amstelveen
Lees ook:Kuizenga weg bij RTV Amstelveen
Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Jan van Galen hoofdredacteur ‘Arme’ lokale omroep

4 reacties op “Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA

 1. Gerrie

  Er zijn mensen met een vaste aanstelling die korter dan een jaar werken, of het nu politici of ambtenaren zijn. De aanduiding ad interim lijkt me dan ook enigszins afleidend.
  Goed echter dat een persoon die voorheen geen enkele journalistieke ervaring maar vooral politiek (VVD) gelieerd is, zich samen met RTV Amstelveen nu de kritiek uit de rapportages heeft aangetrokken zodat op hoofredactioneel niveau de schijn van belangenverstrengeling weg is, nu nog het programmabeleidsbepalend orgaan. Blijft natuurlijk wel een curiositeit dat Lechner nog vrolijk blijft meewerken aan RTV Amstelveen en evt. reportages over zijn voormalige (VVD) kompanen.

  Wilhelmus is weliswaar een ‘professional’ maar heeft in zijn carriere bizar weinig gedaan aan het checken van feiten en het doen van hoor- en wederhoor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. ciska

   Dat is toch ook exact de bedoeling. De bestuurlijke elite in Amstelveen wil heus niet zijn platvorm kwijt. Ik verneem in de nieuwsuitzendingen andere weinig over krachten en meningen tegen het gevoerde beleid. Het is er wel, maar heel summier.

   Ook merk ik weinig van (“toekomstige”) journalisten die zelf achter nieuws aan gaan.

   Bijvoorbeeld op dit moment heb ik namelijk de indruk dat de overgang naar van de huishoudelijke zorg naar de nieuwe bedrijven niet al te soepel verloopt. Ik heb namelijk de indruk dat het oude bedrijf dat de huishoudelijke hulpen aanstuurde de zaak er bij heeft laten zitten. Zo heb ik geluiden gehoord dat diverse mensen de hun beloofde hulp in de maand december niet heeft gekregen, ondanks diverse beloftes van dat bedrijf. Eén van de cliënten heeft dat zelfs gemeld bij de gemeente, waarop men laconiek reageerde met de opmerking: Het zal wel een incidenteel geval zijn.
   Het zou kunnen, maar het lijkt me toch verstandig om hier achter aan te gaan, omdat dit alle partijen (cliënten& gemeente) geld kost, want het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat dit bedrijf deze uren niet schrijft.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Amstelveense media zijn allemaal pro-VVD. Hoe komt dat toch? Denken de andere partijen dat zij het zonder de steun van partijdige journalisten kunnen stellen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.