RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie

Maaike Veeningen

Hoewel de lokale omroep RTV Amstelveen (RTVA) eerder aankondigde zonder de gevraagde € 170.000 extra gemeentelijke subsidie ten onder te zullen gaan, blijkt zij zich nu te kunnen vinden in de € 82.000 die zij al krijgt. Op de huurschuld van € 22.000 aan de gemeente en € 13.000 aan overige schuldeisers loopt zij in door commerciële producties voor gemeente en andere klanten te maken. De huurschuld blijft overigens voorlopig nog bestaan.

RTVA wilde zelf die complete huurschuld inlossen door voor de gemeente voorlichtingsfilms te maken, maar aan die constructie kleven volgens wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) nadelen. Bruto zou er volgens haar 33 mille moeten worden besteed aan producties om een huurschuld van 22 mille weg te werken. Maar de gemeente heeft geen 33 mille aan producties nodig, om binnen een half jaar de huurschuld weg te werken. Zodat de aflossing langer zal duren.

Maar ondanks de nadelen gaat de gemeente toch productioneel in zee met RTVA. Er worden films gemaakt over onder meer A9, Amstelveenlijn en zorg. De netto opbrengsten daaruit worden ingezet om de huurschuld te doen verminderen. De overige inkomsten, bijvoorbeeld door opdrachten voor derden uit te voeren, gaan naar de aflossing van de 13 mille aan overige schulden. Als dat laatste is geregeld, wordt de helft van de opbrengsten gebruikt voor versnelde aflossing van huurschuld en de andere helft voor onderhoud en vernieuwing van apparatuur, schrijft Veeningen aan de gemeenteraad.

“RTVA vroeg aan de gemeente veel meer subsidie dan zij nu krijgt. Dat gaan wij niet doen”, vertelt Veeningen. “Maar wij kopen wel vaker producties bij RTVA in en dat doen we dus ook nu.”

Volgens de wettelijke norm heeft RTVA recht op ruim € 46.487 per jaar. De gemeente vult dat met ruim 35,5 mille aan tot een totaal van € 82.000. Met dat financiële kader heeft RTVA nu ingestemd.

Begin 2016 voert de gemeenteraad overigens een debat over de lokale journalistiek, maar die komt voornamelijk neer op de televisie van RTVA. De dreigende teloorgang daarvan was ook de directe aanleiding voor de discussie. Over radio heeft RTVA het trouwens niet of nauwelijks gehad, maar volgens deskundigen is die tak niet meer dan een hobbyzender, voornamelijk gericht op muziek. Het debat kan mogelijk leiden tot nieuwe toetsingscriteria voor RTVA, zegt Veeningen.

 

 

Lees ook:Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA
Lees ook:Lokale omroep nog in financiële storm
Lees ook:B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA
Lees ook:‘Gemeente verplicht RTVA te bekostigen’

7 reacties op “RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie

 1. kareltje

  Gooi, die radio er toch uit of maak er een soort piratenzender van, waar snackbar Kees Kroket, lekker vet kan roepen en waar de mensen plaatjes aan kunnen vragen.
  Zijn promofilmpjes en nieuws gericht op expats niet wat? We zijn toch zo dol op expats!

  Heel vreemd dat het met die subsidie nu plotseling wel kan. Van beide kanten uit geredeneerd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Herrie

  Interesting, ineens kunnen er dus WEL dingen bij RTV Amstelveen met hetzelfde bedrag ondanks al die (loze) dreigementen.
  Maar een lokale publieke omroep mag die zich wel zo dienstbaar maken voor derden? in casu de gemeente? Commissariaat voor de Media?
  Als de NOS voorlichtingsfilmpjes zou maken voor de regering zou het land te klein zijn…….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Nou,nou, toen Maarten van Rossum iets had gezegd nav 9/11 heeft hij ook een poos een “Berufsverbot” gehad.

   Ik vind de houding van RTVA ongeloofwaardig, maar nou ja, maar geldt hetzelfde niet voor de gemeente, want ze kunnen hun propaganda ( pardon, info aan de bevolking) nog steeds op kosten van ons blijven verspreiden.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Een vestzak-broekzak constructie tussen de gemeente Amstelveen en RTVA. Hmmm. RTVA, dat volledig uit publieke middelen wordt gefinancierd gaat ook nog even de regeltjes bepalen waaronder zij hun schulden terug zullen betalen.

  Mevrouw Veeningen, u laat zich weer eens in de maling nemen.
  De VVD-ers die daar de scepter zwaaien en die anders zo wars van overheidssubsidies zijn, zijn nu hun boterham in gevaar komt niet te beroerd om de overheidskraan tot de laatste druppel leeg te drinken.

  Maar ach, zie de Teeven-deal….. en je begrijpt de principes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Even een reactie

   Juist, goed gesproken! Die VVD-ers willen slechts subsidie voor henzelf. Als ze die niet krijgen gaan ze staken hahahahahahaha…..laat die lui maar eens geld vangen uit particuliere handen. Maar ik heb nog nooit antwoord gekregen op de vraag wat die Kuizenga verdiende en waar die subsidie aan verdween.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Olaf Oomes

  Het was niks, het is niks en het wordt niks met die hobbyclub.

  Mw. Veeningen blijft haar uiterste best doen om gemeenschapsgeld in het putje te laten wegvloeien.
  Democratisch denken uit de zesenzestiger jaren blijkbaar.

    /   Beantwoorden  / 
  1. ciska

   Die mevr. Veeningen begint langzamerhand wel aan haar eigen stoelpoten te zagen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.