Medewerkers RTVA stoppen

De medewerkers van de lokale omroep RTV Amstelveen stoppen met hun werkzaamheden voor TV en internet. Maar zij stappen volgens eindredacteur Ernst Jan Wilhelmis nog niet op. Er is sprake van opschorting, meldt hij. Het lijkt een dreigement in de richting van de politiek.

Nu wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) niet het gevraagde extra geld wil geven, hebben vrijwilligers, stagiairs, de medewerker in vaste dienst (eindredacteur) en de hoofdredacteur geconstateerd hun werkzaamheden ten behoeve van televisie en internet niet langer te kunnen uitvoeren.

Zij melden dat los van het bestuur van de stichting. “Wij willen door, maar zo kan het niet”, zeggen ze. Overigens is onduidelijk of ook de radiomedewerkers stoppen.

De TV- en internetstaf verwijst naar het rapport van journalist Erik van Zwam, voormalig hoofdredacteur van AT5, dat vrij positief was over de zender, maar ook vond dat met de huidige geldelijke middelen doorgaan eigenlijk niet mogelijk was, gelet op de ambities. Ook uit een door de gemeente Amsterdam verricht kijk- en luisteronderzoek bleek dat RTVA kan rekenen op een groot draagvlak en een positieve waardering voor de programma’s, zeggen de medewerkers. “Zoals wij eerder hebben duidelijk gemaakt, is doorgaan dus onmogelijk geworden”.

Anders dan wethouder Veeningen zien zij positieve aspecten in beide rapporten. “Uit het rapport van de heer Van Zwam blijkt zonneklaar dat er bij RTVA geen geld wordt verspild en dat het buitengewoon en eigenlijk onmogelijk is dat met de huidige middelen nog zoveel tot stand wordt gebracht.”

Uit het Kijk- en Luisteronderzoek blijkt dat RTVA met een budget van €140.000 een groot bereik heeft in Amstelveen. Althans via televisie, want naar de radio – voornamelijk een muziekzender en in een van de rapporten als hobbystation aangeduid – luistert vrijwel niemand.

Maar 48% van de bevolking kijkt naar RTVA, constateren de medewerkers op basis van het onderzoek. “Voor een lokale omroep is dat hoog. Bij het matige rapportcijfer (5,3) moet worden bedacht dat ook de mensen die nooit naar RTVA kijken een cijfer mochten geven. Regelmatige kijkers geven een hogere waardering.”

RTVA krijgt nu van de gemeente jaarlijks € 82.000, dat is 32 mille boven de wettelijke norm, zegt Veeningen. Maar naar de mening van de medewerkers kan het station zich meten met AT5, dat per jaar € 2,4 miljoen krijgt en met RTV Noord-Holland, waar € 17 miljoen heen gaat.

“Met onze beslissing nu niet langer door te kunnen gaan willen wij zowel ons respect voor, als de gevolgen van, een politiek besluit duidelijk maken”, zeggen de medewerkers. Op de internetsite, waar het nieuws niet meer wordt bijgehouden, staan de beide uitgebrachte rapporten en de conclusie van de wethouder, zoals verwoord in een raadsbrief.

 

 

Lees ook:B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA
Lees ook:RTVA: Gemeente overtreedt Mediawet
Lees ook:Bedelbrief RTVA aan raad niet naar B&W
Lees ook:RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie
Lees ook:‘Gemeente verplicht RTVA te bekostigen’

17 reacties op “Medewerkers RTVA stoppen

 1. Olaf Oomes

  Ach ach, welk een frustratie spreekt uit deze reactie.
  Elke doodsstrijd is lastig en pijnlijk, zo ook deze. Echter soms brengt een overlijden ook iets moois b.v. kansen voor andere opties. RTVA u zou blij moeten zijn dat de Amstelveense gemeenschap, uit publieke gelden, jarenlang uw hobby heeft willen bekostigen.
  Nu is het over. Draag uw verlies sportief, toon ruggengraad en verlaat s.v.p. met opgeheven hoofd het slagveld. Dat zou u sieren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Die van der Zwam( what’s in a name) zeker nooit de reacties gelezen op Amstelveen Blog en Dichtbij.nl.

   Daarnaast begrijp ik dat er wel een markt is voor een lokale omroep, maar dat er dan flink veel geld bij moet. Ja zo lust ik er ook nog wel één.

   RTVA zou zich kunnen meten met AT5 en TV- NH beweerden enkele medewerkers als meer geld zouden krijgen. Dat is natuurlijk de grootste lariekoek want de eerstgenoemde zenders hebben natuurlijk een veel grotere groep kijkers, dus de bedragen die zij krijgen zijn navenant.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Harm Jan Volkers

    Soms krijg ik het idee dat u schrijft zonder na te denken. U stelt dat de bedragen navenant zijn. Amsterdam heeft 10x meer inwoners dan Amstelveen. De zender AT5 krijgt niet 10x maar 50x meer subsidie dan RTVA. Dus wat nou navenant?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Herrie

     AT5 krijgt van de gemeente Amsterdam 2,8 miljoen per jaar. Dat is 35x zo veel als RTV Amstelveen; een keuze van de hoofdstad en diens gemeenteraad en bestuur om dat zo te organiseren. Als we het delen op het aantal Amsterdammers is dat 3,29 euro per Amsterdammer. RTV Amstelveen krijgt circa 1 euro per Amstelvener per jaar.

       /   Beantwoorden  / 
    2. frank bikker

     U weet heel goed dat ATV5 niet alleen in Amsterdam is te ontvangen, maw ze hebben een veel groter bereik. Gaat dat ook op ATVA? Daarnaast is Amsterdam wel de culturele hoofdstad met een grote uitstraling naar de gehele regio, wat je niet van ons grootsteedse dorp kunt zeggen.Hoeveel Amstelveners gaan niet naar Amsterdam voor Ajax, stappen, culturele bezienswaardigheden enz. enz.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Harm Jan Volkers

      De zenders ATVA en ATV5 zijn mij onbekend. Moeilijk he om toe te geven dat de gemeentelijle subsidiebedragen anders dan u makkelijk beweerde NIET navenant zijn!

        /  
     2. Frank Bikker

      Een beetje infantiel om er een semantisch woordspelletje van te maken.
      Ik zal het nog eens anders zeggen. Bij een subsidie verwacht je iets. U heeft zelf in eerdere reacties alhier gezegd, dat de kwaliteit belabberd is van uw zender. U levert niets, dus dan is elk bedrag wat aan subsidie gegeven wordt te veel en nogmaals waar is AT5 allemaal te ontvangen en waar RTVA? Daar heeft u nog geen antwoord op gegeven. Dan heb ik nog argument wat ik niet eerder heb genoemd; Billijkt het nieuws in Amstelveen om een zender te hebben? En wat betreft de andere programma’s; Wat voegen zij aan andere programma’s toe, die elders al te zien zijn?

        /  
    3. Herrie

     Is het moeilijk voor RTV Amstelveen om toe te geven dat ze op de RADIO er met de pet naar gooien Harm Jan Volkers?! En dat je zelf het ook de feiten niet zo nauw neemt; 35x is iets anders dan 50x. En ja AT5 krijgt naar verhouding 3x zo veel. Als jij de burgemeester interviewt dan is er weinig journalistieks aan anders dan beleefdheidsgesprekken als je zo trots bent op jezelf. In het rapport wordt over dat gebrek aan journlistieke en kritisch/onafhankelijk zijn ook kritiek gegeven. Daarover en over de radio hoor ik jullie nooit. (Radio wordt totaal afgebrand als ware het hobbyproject waar NIEMAND naar luistert!)

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tante Trees

      De cijfers die Harm Jan te berde brengt zijn allemaal zeer creatief in zijn voordeel uitgelegd. Hij doet als een brullende baby, die zijn speen is afgepakt.

        /  
   2. Robert van Waning

    Hoeveel Amstelveners kijken regelmatig naar ATV5 en hoeveel Amsterdammers naar ATVA?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     RTVA, bedoel ik, voordat Harm Jan mij daarop aanspreekt. Kennelijk aanstekelijk, zo’n vergissing.

       /   Beantwoorden  / 
    2. frank

     Ik kijk regelmatig naar AT5 en misschien eens in de 14 dagen naar ATVA. RvW, ondertussen blijft het nog oorverdovend stil over het aantal kijkers naar de respectievelijke zenders aan de kant van hr. Volkers.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Herrie

  Het heroinemodel van RTV Amstelveen:
  Je geeft meer geld uit dan je hebt. Doet meer dan je uberhaupt kan.
  Vervolgens lopen je schulden op.
  Je maakt elke dag televisie terwijl niemand je er toe verplicht. Je kan ook een weekjournaal maken!

  Als je schulden te hoog worden kom je aanzetten met dat je dreigt uit de lucht te gaan en meer geld nodig te hebben.
  Je schermt met termen als bekostiging. En roept moord en brand.

  Gebruikt/misbruikt ook het eigen medium ter propaganda van zichzelf om nog even uit te leggen dat heroine echt betaald moet worden.
  En dat medium wordt helemaal niet voor dat doel ‘bekostigt’ (propaganda bedrijven voor zichzelf). En gaat vervolgens ‘staken’.

  Gaat vervolgens selectief shoppen uit de rapportages.
  In totaal heeft RTV Amstelveen een budget van 140.000 euro.

  Vervolgens gaat RTV Amstelveen, een lokale omroep voor circa 85.000 mensen vergelijken met publieke omroepen voor ruim 850,000 (10x zo veel!) (AT5) respectievelijk
  2,7 miljoen (RTV Noord Holland) mensen.

  Zie hier het heroinemodel van RTV Amstelveen. Benieuwd wie er in trapt!
  Een publieke lokale omroep heeft publieke verplichtingen, niet het opzetten van heroinemodellen.

  Dit lees ik ook uit het rapport van Van Zwam:
  - Hoofdredacteur (VVD’er Tim Lechner): GEEN journalistieke ervaring en kennis van het nieuws en het maken van programma’s voor radio, televisie en internet, hetgeen niet verstandig is om te zorgen voor de kwaliteit van het medium
  - De voorzitter van het bestuur ((Pieter Monkelbaan) zit te dicht op de uitvoering: de voorzitter zit soms te dicht op de journalistieke uitvoering. Een zorgelijke kwestie
  - Radio is stiefkind, geen samenhang, vooral hobbyproject. Luisteraars zijn er weinig tot zeer weinig. Radiomedewerkers geven toe dat zij daar hun hobby uitvoeren.
  - Radio doet niet of nauwelijks aan nieuws.
  - De lokale omroep Amstelveen is eigenlijk niet meer dan een faciliteerder voor radio hobby’s.
  - Radio is niet meegenomen in de het onderzoek naar kijkcijfers, dus geen luistercijfers…
  - Toezicht en uitvoering te dicht op elkaar
  - RTVA harkt 140.475 in totaal bij elkaar (subsidie en reclame en barters)
  - Radio met nieuwsbulletins mag verwacht worden
  - Het rapport geeft ook mogelijkheden met bestaande middelen een lokale omroep met wat lagere ambities te maken! (maar dat wil RTV Amstelveen natuurlijk niet)

  ALS RTV Amstelveen nu stopt met televisie, wat gaan ze dan op de radio doen? Door met hobbyprojecten waar niemand naar luistert?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   DAB+ maakt misschien een radiozender met lokaal nieuws nog mogelijk, maar dan moeten die radiootjes wel worden gesubsidieerd tbv gezinnen die die paar tientjes niet kunnen opbrengen. Ik heb er nu eentje van 70 euro. Ideaal.

     /   Beantwoorden  / 
 3. ciska

  Onze Tim, wat zielig!
  Eerst afgeserveerd in de politiek en toen als “mediatycoon”.

    /   Beantwoorden  / 
 4. P.G. van Faassen

  “Het heroinemodel van RTV Amstelveen”

  Zou Herrie (heroine?) een deskundige op dit terrein kunnen zijn? Dit is al de zoveelste keer dat hij/zij deze terminologie gebruikt.

  Voorzichtig hoor, met een beetje pech doe je een O.D.

  Gekkie.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Er is een minimumbedrag waaronder een omroep niet naar behoren kan funtioneren. Op grond van algemeen belang of van een grote maatschappelijke behoefte kan een gemeente besluiten om dit basisbedrag te leveren. Voor minder geld heeft het geen zin. Dat blijkt wel in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.