B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA

Maaike Veeningen

Ook na twee rapporten op basis van onderzoek, blijven B&W erin volharden dat de lokale zender RTVA geen extra geld krijgt. Dat heeft wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) het station persoonlijk laten weten. Ze heeft dat ook in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad meegedeeld. Volgens haar staan de rapporten van enerzijds het kijk- en luisteronderzoek en anderzijds dat van journalist Van der Zwam, ingehuurd als expert, op gespannen voet met elkaar wat de waardering voor RTVA betreft.

Het station wilde voor dit jaar 35 mille hebben, om uit de schulden te komen, bovenop de 82 mille die het al kreeg. En voor volgende jaar € 170.000. Terwijl Van der Zwam redelijk positief is over het werk van de lokale omroep, geeft het kijk- en luisteronderzoek – bekeken vanuit het perspectief van de kijkers en luisteraars – een kritischer beeld. Volgens dat laatste is de waardering voor en het bereik van RTVA veel minder dan Van der Zwam meldt.

Het college vindt dat de ingezette financiële middelen daarmee in balans moeten zijn. ”De huidige financiering is al substantieel hoger dan de landelijke norm”, zegt Veeningen. “Extra investering zou niet in verhouding staan met het dagelijks aantal kijkers. Daarnaast zou het ten koste gaan van de bijdrage aan andere initiatieven of instellingen. Dit kunnen we als college niet verantwoorden”.

Huurachterstand

In het gesprek met RTVA zijn de rapporten (die de gemeente elf mille kosten) overhandigd en is het standpunt van het college toegelicht. RTVA moet nu voor 30 november met een sluitende exploitatiebegroting komen voor 2016. Hierin moet aangegeven worden wat de zender met de beschikbare geldelijke middelen aan lokaal media aanbod kan realiseren. Ook moet er een voorstel liggen voor het inlopen van de opgelopen huurachterstand van 21 mille bij de gemeente.

Overtreding van de wet

Het zit B&W blijkbaar niet lekker door RTVA te zijn beschuldigd van het overtreden van de Mediawet. Op 29 oktober bracht de omroep naar buiten dat de financiering door de gemeente wettelijk een ‘bekostiging’ in plaats van een subsidie moest zijn. Door de zender nu alleen te subsidiëren zou de gemeente de wet breken. In de mediawet van 2010 wordt inderdaad gesproken over bekostiging, redeneert de wethouder. Maar volgens het college staat nergens eenduidig wat bekostiging inhoudt. Als RTVA voor 2016 een verzoek tot bekostiging indient in plaats van een subsidieverzoek, zal de gemeente die formulering wel gebruiken, voegt zij er aan toe.

B&W vinden dat zij de mediawet naleven. Volgens hen blijkt uit diverse beleidsduidingen van ministerie van OC&W, VNG en OLON dat bekostiging geen vrijbrief is om als lokale omroep naar eigen inzicht uitgaven te doen die door de gemeente vergoed moeten worden. Ook bij bekostiging moeten partijen vooraf een begroting indienen en afspraken worden gemaakt over de te leveren kwaliteit. Beide partijen moeten zich daarna aan de afgesproken begroting houden, zegt het college.

 

Lees ook:RTVA: Gemeente overtreedt Mediawet
Lees ook:Medewerkers RTVA stoppen
Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:‘Gemeente verplicht RTVA te bekostigen’
Lees ook:Weer € 25.000 naar RTV Amstelveen

16 reacties op “B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA

 1. Olaf Oomes

  Terecht besluit Mw. Veeningen. Na de vele dikke minnen komt er thans een klein plusje achter uw naam bij.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Herrie

  Dit lees ik ook uit het rapport van Van Zwam:
  - Hoofdredacteur (VVD’er Tim Lechner): GEEN journalistieke ervaring en kennis van het nieuws en het maken van programma’s voor radio, televisie en internet, hetgeen niet verstandig is om te zorgen voor de kwaliteit van het medium
  - De voorzitter van het bestuur ((Pieter Monkelbaan) zit te dicht op de uitvoering: de voorzitter zit soms te dicht op de journalistieke uitvoering. Een zorgelijke kwestie
  - Radio is stiefkind, geen samenhang, vooral hobbyproject. Luisteraars zijn er weinig tot zeer weinig. Radiomedewerkers geven toe dat zij daar hun hobby uitvoeren.
  - Radio doet niet of nauwelijks aan nieuws.
  - De lokale omroep Amstelveen is eigenlijk niet meer dan een faciliteerder voor radio hobby’s.
  - Radio is niet meegenomen in de het onderzoek naar kijkcijfers, dus geen luistercijfers…
  - Toezicht en uitvoering te dicht op elkaar
  - RTVA harkt 140.475 in totaal bij elkaar (subsidie en reclame en barters)
  - Radio met nieuwsbulletins mag verwacht worden

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Wat doet de politiek kleur van de hoofdredacteur er toe? Afgezien van het feit dat erg een sowieso geen namen worden genoemd in het ‘rapport’.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Wil je daarmee zeggen dat wat herrie zegt niet waar is?

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Dat is mijn vraag niet frank en ik heb ‘m ook niet aan jou gesteld. Dus als je eens een keer niet overal doorheen wil fietsen met je losse flodders, dan graag.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      CeeBee aangezien hier iedereen mag reageren, gelieve zich van arrogante opmerkingen te onthouden.

        /  
     2. P.G. van Faassen

      Jeetje, frank. Geen passend antwoord te vinden?

        /  
   2. Rotary-vriendje

    ‘Wat doet de politieke kleur…. er toe?’
    Nou, zeker wel. De heer Tim Lechner is toch een VVD-er ? Ik zou niet weten waarom je iemand dan niet op zijn eigen principes mag aanspreken ? De VVD heeft altijd de mond vol van een terugtredende overheid en behoedzaam omgaan met gemeenschapsgeld. Mij dunkt dat dat er zeker toe doet !

    €140.000 om een hobbyproject op de been te houden, vind ik absurd. Zeker als je de erbarmelijke kwaliteit en interesse ervoor in ogenschouw neemt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Stoutertje

     Alles idd, want subsidieslurpen is toch van die linkse kerk? Boontje komt om zijn loontje zullen we de VVD en haar media dan maar even inwrijven. Ga lekker sponsoren zoeken ipv de belastingbetaler te laten opdraaien voor dit oeverloze slechte TVkanaal. Fijn, dat de stekker er uit gaat.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Frank Bikker

     Helemaal mee eens. Van mij mag hij staken, maar dan dient het salaris ook niet doorbetaald te worden. Ook geen recht op een uitkering.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Stoutertje

      Juist en hoe zit het met die huurachterstand?? Als jij en ik dat hadden, zouden we allang uit onze woning gezet zijn…..was of is het niet 14000€?

        /  
     2. Johan Bos

      22 mille

        /  
     3. frank

      Je hebt gelijk, voormalig hemaworstje.

        /  
   3. CeeBee

    Kennelijk heb ik een gevoelige snaar geraakt want alle ‘usual suspects’ reageren, behalve degene aan wie ik de vraag heb gesteld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Wat onvriendelijk om andere deelnemers aan te duiden als ‘usual suspects’, alsof je daar zelf niet bijhoort.

     Wat maakt het uit door wie jouw vraag wordt beantwoord? Reageer eens op het antwoord dat ik daarop gaf. (Zie hieronder.)

       /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  CeeBee, Herrie heeft zich erin verdiept en kent de namen dus wel. Dan mag hij die toch wel noemen? Je wilt toch niet zeggen dat de personen er niet toe doen?

  De politieke kleur van de hoofdredacteur is wel degelijk relevant, omdat journalistiek – in het ideale geval (dus niet in Amstelveen) – onpartijdig is. Dit riekt naar vriendjespolitiek en -journalistiek.

  VVD en het neoliberalisme zijn in Amstelveen dominant in politiek en journalistiek. Zodoende is er te weinig oppositie, weerwerk en tegenspraak. Kritiek wordt genegeerd of zelfs daadwerkelijk gesmoord. Democratie op z’n Amstelveens.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.