RTVA: Te weinig geld om in de lucht te blijven

Al gaat de gemeentelijke geldkraan niet verder open, de lokale omroep RTVAmstelveen wil voorlopig toch doorgaan, onder meer om de zeven daar nu actieve stagiaires hun stageperiode (tot januari 2016) volledig te laten afronden. En als een lopend onderzoek de omroep in het gelijk stelt, kan de gemeenteraad een nieuwe aanvraag voor extra subsidie tegemoet zien. Nu voortijdig afbreken van de stages zou de betrokkenen in studieproblemen brengen. Dat zegt het stichtingsbestuur in een uitgebreide verklaring.

De omroep had, om dit jaar door te komen, € 25.000 extra gevraagd en wil daarna eigenlijk € 170.000 extra subsisdie per jaar hebben, bovenop de 82 mille die zij al ontvangt. Het bestuur zegt ondanks de weigering van B&W extra subsidie te verstrekken nog niet van plan te zijn ‘de handdoek definitief in de ring te gooien’.

De omroep heeft naar eigen zeggen één minimaal betaalde kracht in dienst. Verder werken volgens haar de vrijwilligers geheel belangeloos en energiek. De omroep wil samen met radiostations in de omgeving na 2016 doorgroeien naar een streekomroep. “Die intentie en inspiratie houden ons op de been”, meldt het bestuur.

De gemeente betaalt elf mille voor onderzoek en advies, uit te voeren door journalist Erik van Zwam, om de kansen voor de omroep te peilen en de zender verder te professionaliseren. Van Zwam was hoofdredacteur van AT 5 en is tegenwoordig chef van de economieredactie van Trouw. Hij zal, zo luidt de opdracht, met een ‘realistisch plan’ ter verbetering komen.

Het stichtingsbestuur zegt al sterke signalen te hebben dat de resultaten van het onderzoek voor de omroep gunstig zal uitvallen. “Het is dan ook jammer dat de definitieve resultaten van dit onderzoek nog niet betrokken zijn in het besluit van het College. Nu baseert B&W zich los daarvan louter op financiële kaderstellingen en bezuinigingsoperaties in de culturele sector”.

Volgens het bestuur heeft het herhaaldelijk noodkreten naar B&W en gemeenteraad gestuurd om dit en volgend jaar financieel gezond door te komen en daarnaa aan een ‘succesvolle en gewaardeerde omroep’ te werken, ‘die voldoet aan alle normen van het convenant VNG / OLON’ (Vereniging Nederlandse Gemeenten en Organisatie Lokale Omroepen Nederland, red.).

Er is volgens RTVA een gemeentelijke garantstelling gevraagd ‘om de benodigde en gewenste stappen te kunnen maken’.

B&W hebben gezegd keer op keer financieel te zijn bijgesprongen, wat niet heeft geleid tot continuïteit van de omroep. Maar het bestuur spreekt tegen dat de armoede en huurachterstand (volgens B&W 14 maanden) zijn ontstaan door gebrek aan begrotingsdiscipline. Volgens RTVA gaat tweederde van de beschikbare middelen naar niet beïnvloedbare vaste lasten. “De beïnvloedbare kosten zijn tot op het bijna onverantwoorde bot afgekloven”, voegt zij daaraan toe. “En met extra inkomsten via reclame, speciale productieopdrachten en barters steekt RTVA met kop en schouders uit boven andere lokale omroepen. In de gesprekken die wij met de door de gemeente aangestelde expert hebben gehad is dit ook door hem bevestigd”, luidt de verklaring.

“Wij zijn dus niet de ‘Grieken’ van Amstelveen, zoals soms en hopelijk gekscherend, maar volslagen onterecht valt te beluisteren valt. De extra steun die wij nu vragen is er puur op gericht, los van de vaste lasten, de broodnodige ruimte te scheppen om het productiebedrijf RTVA een steviger basis te geven.”

De gemeente betaalt jaarlijks € 25.000 meer dan de wettelijke bijdrage van het Rijk (€ 57.000). Maar daarvan kan de kachel niet blijven branden, zegt bet bestuur. Dat herinnert er ook aan dat van die extra € 25.000 weer € 19.481 retour gaat naar de gemeente voor de huur.

RTVA: “De € 580 die wij nu per maand overhouden voor producties en alle andere kosten (reparaties, promotie, kantoormaterialen, enz.,) zijn met de beste wil van de wereld volstrekt onvoldoende om naast radio en internet ook een tv-station, dat dagelijks lokaal, laat staan regionaal, nieuws en informatie verstrekt, in de lucht te houden.”

Het bestuur zegt er op te vertrouwen dat Van Zwam dat gaat bevestigen, waarna de gemeenteraad een nieuwe aanvraag voor extra subsidie tegemoet kan zien.

 

Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA
Lees ook:RTVA: Gemeente overtreedt Mediawet
Lees ook:Veeningen niet bij B&W-besluit RTVA
Lees ook:Medewerkers RTVA stoppen

8 reacties op “RTVA: Te weinig geld om in de lucht te blijven

 1. Olaf Oomes

  Dit kan toch niet waar zijn. De intentie is dus om jaarlijks € 170.000,– uit “onze” belasting portemonnee te roven om een hobby voort te kunnen zetten. Er is (zie de gemiddelde reacties in de diverse Amstelveense media) echt geen bestaansrecht voor deze club. De gemeente lijkt dit zo langzamerhand te onderkennen. RTVA ga samen met RTV-NH of beter nog AT5 die toch al Amstelveens nieuws op hun zender brengen mocht dit interessant zijn om te melden, iets wat overigens zelden het geval is in een slaapstad als de onze. Voor hobbyisme is in deze tijd van financiële schaarste geen ruimte. Er zijn echt andere prioriteiten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Herrie

  Dus RTV Amstelveen bestaat om stagiaires van dienst te zijn? Huh? Begrijp er nu helemaal niks meer van. Een nieuwe drogreden voor het ship van bijleg.
  En ik maar denken dat het een publieke lokale omroep is die de feiten checkt en alle partijen aan het woord laat en daarom gratis en verplichte frequentieruimte krijgt, en met beperkte middelen haar best doet dit via radio (ja radio) en televisie te doen.

  Niet een organisatie die vol is geplempt met oud-politici, oud-gemeentemensen en (oud)partijbonzen waarvan het dus om de stagiaires blijkt te gaan.
  Van Zwam was met AT5 en het willen verkwanselen aan UPC ook heel realistisch bezig trouwens.

  14 maanden huurachterstand? Bij deurwaarders op tv zie je dat een normale huurder na 6 maanden achterstand wordt uitgezet en ontruimd door de gerechtsdeurwaarders. Als je mazzel hebt nog een paar maandjes later.

  Trouwens je zal maar de Griekse nationaliteit hebben, wordt je ook lekker neergezet door RTV Amstelveen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   De stekker eruit, maar het is nu eenmaal de hobby van onze (ex)politieke “élite”. Dus je weet het nooit. Ik vind dat onderzoek van die journalist al zeer verdacht. Eén persoon die na “gedegen onderzoek” bepaalt of iets nuttig is of niet, geeft mij te denken.

     /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Juist nu is er behoefte aan RTVA , een onafhankelijke werkplaats in journalistiek.

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  Als je de historie er een beetje op naleest, dan hangt RTVA aan elkaar van intern geruzie, geldtekort, gebrek aan financiële transparantie en vooral het voortdurend moeten bijstorten door de gemeente. Zowel structureel als incidenteel. En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van het gebodene. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de gemeente daar nu, in elk geval financieel gesproken, een streep onder zet en niet verder wil gaan dan de norm per inwoner omdat de mediawet dat nou eenmaal voorschrijft. Ik hoop ook echt dat de gemeente haar rug recht houdt voor een keer.

  De enige manier om het enigszins ‘rendabel’ te maken is naar mijn idee samenwerken met omliggende gemeenten en er een regionale omroep van maken. RTV Amstelland zullen we maar zeggen. Niet dat het persé hoeft wat mij betreft. Ik kan prima zonder TV. Al meer dan 8 jaar..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Volkomen mee eens.

   En voor mij komt daar nog bij de kwaliteit van het gebodene. Zou dit nou hoog zijn en ondersteund worden door redelijke kijkcijfers, beoordelingen van alle Amstelveners enz. dan kan ik het nog billijken.

   Dat idee van RTV Amstelland klinkt wel sympathiek, maar denk je dat de Amstellandgemeentes bereid zullen zijn om geld te steken om te participeren in een financieel ongezonde zender en die ook nog programma’s heeft die vaak van een erg amateuristisch niveau getuigen.

   We kunnen ons geld wel beter gebruiken.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Bijenkorfje

  Dit wordt lachwekkend dat bedelen om geld van inwoners. Deze zender, waarnaar ik misschien ooit twee keer heb gekeken, maar waar ik voortdurend mee moest rijden met auto’s langs kliko’s, heeft geen bestaansrecht. En dan nu weer 11000€ voor een ‘onafhankelijk’ onderzoekje? Alsof Amstelveen een wereldstad is….Er was toch een betaalde ‘Directeur’? Die behoorlijk wat geld heeft opgestreken, maar er blijkbaar een nog grotere zooi van heeft gemaakt..misschien terugvorderen????

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Bijenkorfje. RTVA moet IN de kliko!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.