Veeningen niet bij B&W-besluit RTVA

Maaike Veeningen

RTV Amstelveen is uiteraard teleurgesteld over het besluit van B&W geen extra subsidie aan de lokale omroep te geven. Zij kondigt aan volgende week met een uitgebreide verklaring te komen. Het besluit van de extra subsidie af te zien overigens deze week in een vergadering van B&W waar verantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) als enige niet bij was.

Het enige medium in Amstelveen dat subsidie krijgt, had 170 mille extra per jaar gevraagd, bovenop de 82 mille die het nu al van de gemeente ontvangt. Om dit jaar ‘de eindjes aan elkaar te knopen’, zoals RTVAmstelveen het noemt, werd vast 25 mille gevraagd, in afwachting van een onderzoek naar kijkcijfers, waardering en mogelijke verbeteringen. Dat laatste kost € 11.000 en wordt door de gemeente betaald. Daarnaast heeft de omroep een huurachterstand bij de gemeente van veertien maanden. Ook de € 25.000 krijgt de omroep niet.

Bestuur en medewerkers zeggen in een korte verklaring alvast teleurgesteld te zijn over het besluit en vooral de motivering ervan. “Reden om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Wij gaan in ieder geval door. Dit weekend zal worden benut om een uitvoerige reactie voor te bereiden”, aldus de verklaring.

In een brief aan de gemeenteraad zeggen B&W al een lange subsidierelatie met RTVA te hebben, geregeld financieel te zijn bijgesprongen, wat kennelijk niet heeft geleid tot zeker stellen van de continuïteit van de organisatie.

Terwijl er bezuinigd moet worden op de cultuurbegroting, kan de lokale omroep niet vele malen meer krijgen dat nu. Overigens geeft de gemeente al meer subsidie dan wettelijk verplicht ism melden B&W.

Het college zegt in een persbericht deze week te hebben besloten tot afwijzen van de extra subsidie. Dat moet dan zijn gebeurd in een vergadering van het college waar Veeningen niet bij was. Maar zij kwam in het persbericht wel aan het woord.

 

 

Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:RTVA redt het nu zonder 170 mille subsidie
Lees ook:RTVA: Gemeente overtreedt Mediawet
Lees ook:B&W na rapporten: Toch geen extra geld RTVA

28 reacties op “Veeningen niet bij B&W-besluit RTVA

 1. Rotary-vriendje

  Zéér verstandig besluit van het college. Geen collectieve middelen naar zendamateurs.

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   Zend amateurs waren helden tijdens WOII, dat wordt maar al te graag vergeten door de linkse hap.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Meneer van Faassen/peterpc; gaat het goed met u ? Deze verwijzing slaat werkelijk nergens op. Ach ja, connotaties met de oorlog doen het altijd goed !

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    De zendamateurs tijdens WOII waren verzetsmensen. De helden van RTV-A kijken wel uit om zich tegen hun betaalheren te verzetten. Net als voor Dichtbij geldt ook voor hen: ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.’

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     HAP

       /   Beantwoorden  / 
 2. Bijenkorfje

  Dus 11000€ betaald door gemeente om te onderzoeken hoe het ervoor staat met de kijkcijfers??? Hoe wordt dat dan gecheckt???
  En dan wil deze zender dus per jaar een subsidie van 252000€? En dan al 14 maanden geen huur betaald?????
  Als een particulier dat doet, wordt diegene uit huis gezet. Maar ja alles voor het Badje he? Wie weet kan RTVA daar binnenkort wat met auto’s rondrijden. Waar was onze Wethouder Cultuur dan wel?????

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Misschien met Rutte mee?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  “Het enige medium in Amstelveen dat subsidie krijgt..”

  Hoeveel betaalt de gemeente jaarlijks aan Dichtbij voor de 4 tot 6 wekelijkse pagina’s met officiele bekendmakingen, officieuze borstklopperij en trivia?

  Zonder de financiele steun van de gemeente zou Dichtbij het niet redden. Over journalistieke onafhankelijkheid gesproken.. In zo’n situatie geldt immers het motto ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.’

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   U haalt weer adverteerders en subsidie zonder enige tegenprestatie door elkaar. Nou ja, u weet niet beter, denk ik. Het Nieuwsblad, tegenwoordig Dichtbij, heeft het jarenlang gered zonder die pagina’s, want die stonden toe in het AW. Maar ongetwijfeld kent u de boekhouding van Dichtbij tot in detail, want u baseert zich altijd op feiten….

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    De bezorging van Dichtbij en Amstelveenz laat te wensen over.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Herrie

    Het Amstelveen Weekblad teerde jarenlang inderdaad op de gemeentepagina totdat Telegraaf Media Groep die samenvoegde met het Nieuwsblad tot Dichtbij. Maar het gaat financieel helemaal niet goed met de Telegraaf Lokale Media waar Dichtbij onder valt. Dat is geen geheim, kijk maar op de informatie op de corporate website van Telegraaf Media Groep. En het is toch ook niet voor niets dat ze het kantoor in Amstelveen hebben gesloten en redacteuren hebben wegbezuinigd!?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   De gemeente adverteerde zowel in het Amstelveens Weekblad als in het Amstelveens Nieuwsblad. Ik vond dat altijd een beetje dubbelop en geldverspilling. Vaak werden overigens geen van beide kranten bezorgd. Dan waren die paginagrote advertenties helemaal weggegooid geld.

   RTV-A leverde misschien wel meer publicitaire tegenprestatie dan Dichtbij voor het geld dat zij van de gemeente ontvingen. Dichtbij hoeft alleen maar advertentieruimte beschikbaar te stellen, terwijl de jongens en meisjes van RTV-A voor hun reportages op pas moesten.

   Hoe dan ook, Amstelveen heeft geen onafhankelijk journalistiek medium. Een weblog zonder hoofdredactie, zonder redactiestatuut en zonder journalistieke regels die daadwerkelijk worden gehandhaafd, is toch wat anders.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    U wilt regels, wetten, voorschriften. En dan wel zo dat die in uw kraam te pas komen. Tja, dat wordt lastig. En de hele journalistiek in deze gemeente is nul komma nul. Weten we al van u trouwens. Nog iets nieuws te melden? Het wordt zo eentonig. Deze blog deugt ook al niet, dus zoek het ergens anders, zou ik zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Correctie: Dichtbij hoeft alleen maar advertentieruimte beschikbaar te stellen, terwijl de jongens en meisjes van RTV-A voor hun reportages op pad moesten.

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Deze blog is prima, maar natuurlijk geen medium dat voldoet aan journalistieke voorwaarden. De journalistiek is in Amstelveen inderdaad nul komma nul.

      /   Beantwoorden  / 
   4. Robert van Waning

    Niet alles wat geschreven en gepubliceerd wordt, is journalistiek. Daaraan worden namelijk algemeen geldende voorwaarden gesteld. Ik heb een paar handboeken waarin die geformuleerd staan. Die mag u wel lenen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ach, als oud-docent aan een school voor journalistiek en ooit opgeleid aan het Instituut voor Perswetenschap (UVA) ken ik de inhoud van die boeken misschien wel. Maar uiteraard weet niemand zoveel van dat vak als u. U geeft trouwens geen antwoord op mijn vraag waarom zich zo frequent op deze onfatsoenlijke site meldt.

       /   Beantwoorden  / 
   5. Robert van Waning

    Ik neem graag deel aan het publieke debat zoals ik mij ook graag op straat begeef ondanks het feit dat niet iedereen zich daar aan de regels houdt.

      /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  Complot VVD jegens Veenigen? Het moet niet gekker worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Of iemand wil haar de zoveelste afgang besparen.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Jacobus

  Jammer, maar na een meer dan 10 jarig drama qua voortbestaan lijkt het mij niet meer dan logisch dat de stekker eruit wordt getrokken.
  Volgens mij heeft deze beslissing niets met politieke spelletjes te maken, maar met een verantwoorde besteding van gemeenschapsgelden Gerben!

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Volledig mee eens. Ze hebben hun kans ruimschoots gehad. Mislukt, dan volledig de stekker eruit.

   Ik weet genoeg andere zaken waar het nuttiger aan kan worden besteed, ook in de cultuursector.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Herrie

  Btw RTV Amstelveen is vooral bevolkt door oud-gemeentemensen waaronder oud politici. Tim Lechner VVD en hoofdredacteur, PBO zitten vooral oud-raadsleden/partijbonzen en een oud wethouder van VVD, D66 en BBA. De eindreacteur Ernst Jan Wilhelmis is geschoold bij de Telegraaf-uitgave Nieuwsblad.

  RTV Amstelveen is sowieso niet de naar objetief strevende televisiezender die alle partijen aan het woord laat en transparant aan feitencheck doet. In de structuur blijkt alleen al dat ze de schijn van belangenverstrengeling tegen hebben. Let op de schijn! Kan me een bizar interview herinneren tussen VVD partijleider Herbert Raat en VVD kandidaat oeps presentator Tim Lechner vlak na verkiezingen. En in die onafhankelijkheid vraag ik mij af of RTV Amstelveen die ook echt in tact houdt met de sponsoring van diverse bedrijven. Die auto’s kregen ook best redactionele aandacht…en dat mag niet bij een publieke zender die met belastinggeld betaald wordt en gratis/verplichte frequentieruimte krijgt!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Tomaat

  @Herrie Van Lechner wist ik het, maar noem dan eens de namen van al die anderen! Daar ben ik toch wel benieuwd naar?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Herrie

   Ambtelijk secretaris RTV Amstelveen oud medewerker griffie gemeente Amstelveen (Harm jan Volkers)
   Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) RTV Amstelveen:
   Rien Alink (oud raadslid en oud wethouder D66), Frans Hellendaal (oud wethouder VVD), Nico van Boxtel (oud BBA raadslid), Frits Suer (thans secretaris bij BBA).
   Bestuur: Dirk Landsaat (wordt vooral met VVD gelieerd als oud directeur Sportbedrijf)

     /   Beantwoorden  / 
 8. gerben

  Grote waardering voor allen die zich inzetten voor RTVA.
  Toen en nu.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.